Kalvatoknuten – Utsiktsrik topptur i nydelig terreng

Kalvatoknuten

Kalvatoknuten er å finne i østlig ende av Ørsdalen, nærmere bestemt sør for Bjordal. Fjelltoppen ligger 805 moh og med denne høyden får du utsikten du er ute etter. Turen starter fra Bjordal og går opp Bjordalsbrekka, følger så dalen østover. Etter Kalvatolegå (myrlendt parti) er passert går stien vestover og opp skaret. Du bør sette av 3 t tur/retur i tillegg kommer pauser. Turen er 8,1 km tur/retur og går på sti hele turen med unntak av etappen fra parkeringsplass ved Loni og bort til Bjordal. Kjempeflott tur!

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
bjerkreim
3 t
tur/retur
8,1 km
tur/retur
805 moh
kalvato-
knuten
650 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels/Krevende

Turen til Kalvatoknuten vipper mellom middels og krevende. Lengden kvalifiserer til en middels lang tur, men det er en del stigning, og på den første stigningen bestiges 400 høydemeter på relativt kort tid. Denne stigningen kan være krevende å gå både opp og ned. Foruten om et relativt flatt parti ved myra Kalvatolegå, er det stigning store deler av turen. Ved Kalvatolegå går en også i kanten av ei myr, så godt skotøy er viktig! Turen er skiltet og merket.

 

 

 

Turstart & parkering

Kalvatoknuten - Parkering

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Bjordal i Bjerkreim kommune

Med utgangspunkt fra E39 Vikeså, kjør inn på Vikesågata og videre på Fv503 som følges mot Stavtjørn. Like før Storavatnet skal en svinge til høyre og inn på Austrumdalsvegen og Fv117, her er skiltet mot Stavtjørn og Ørsdalen. Veien følges langs Austrumdalsvatnet, forbi Stavtjørn, gjennom Ørsdalstunnelen, og like ned til Ørsdalen. Ved et veikryss er det skiltet til Bjordal, hvor en kjører langs elva Loni like til en er fremme ved parkeringsplassen hvor det er satt opp informasjonstavler og turskilt. GPS posisjon N58 41.399 E6 29.931.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

 Fra parkeringsplassen starter turen på grusvei som følges mot Bjordal i ca. 700m, merkepinnene viser veg til høyre like før gården og inn langs dyrket mark (vis hensyn). Følg merkepinnene langs jordet til ei lita betong bru kommer til syne. Det er nå stigningen starter, her skal en opp fra fra 200 til 600 moh. i en stigning uten antydning til flate partier.

Kalvatoknuten

På toppen av Bjordalsbrekka fortsetter vi videre oppover i sørlig retning mot myra Kalvatolegå. Her kan en nyte litt flatt terreng før neste stigning som er på knappe 200 høydemeter. I sørlig ende av Kalvatolegå er det satt opp tre skilt, det ene viser veg ned mot Bjordal hvor vi kom fra. Det andre peker i retning opp mot Kalvatoknuten og det siste ned mot Bjørnestad hvor turen også kan bestiges fra.

Kalvatoknuten

Skilting mot Kalvatoknuten følges og rødmerkingen viser vei opp stigningen, Fiskeløysvatn i sørlig retning kommer til syne med fjelltopper som dominerer i bakkant. Vell oppe på toppen er det postkasse med gjestebok som en kan skrive seg inn i, men det er ingen varde på toppen. Returen går tilbake på samme sti, vær obs på at nedstigningen kan være minst like tøff som stigningen opp.

Kalvatoknuten

Turen er gått sommeren 2013, dato 22. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Da vi kjørte nedover til Ørsdalen lå skodda som et teppe og sperret for all sikt over ca. 500 moh., vell fremme ved elva Loni hvor det også er en opparbeidet parkeringsplass bestemmer vi oss allikevel for å starte turen. Ferdig pakket og klare starter vi på grusvei og følger denne mot Bjordal i ca. 700 m, merkepinnene viser veg til høgre like før gården og inn langs dyrket mark (vis hensyn). Følg merkepinnene langs jordet til ei lita betong bru kommer til syne. Det er nå stigningen starter, vi skal nemlig opp fra 200 til 600 moh. i en stigning uten antydning til flate partier. Det gikk ikke mange titalls meterne opp i Bjordalsbrekka før stemningen ble fantastisk, omringet av trær og lyden av fossefall fra Bjørnestadbekken påvirker kreftene i positiv retning.

Kalvatoknuten

Bjordalsbrekka og området rundt var veldig fuktig grunnet mye nedbør dagen før og natta, dette i lag med lett tåke fikk oss på følelsen av å være i en liten regnskog. Utsikten er fantastisk mellom enkelte bjørketrær og kratt, sikten ned mot Bjordal bedres for hver høydemeter.

Kalvatoknuten

På toppen av Bjordalsbrekka forsvinner skodda og sola begynner å skimte igjennom skydekket. Det er tid for å fylle vannflaskene fra det rennende vatnet i Bjørnestadbekken. Dalen vi har fremfor oss virker endeløs og kaffeblomstene blomstrer langs stien. Vi fortsetter videre oppover i sørlig retning mot Kalvatolegå som er et myrlendt parti. Deler av området er myrlendt så vanntette sko / støvler anbefales for denne turen, det samme gjelder for kryssing av Bjørnestadbekken som må gjøres i Bjordalsbrekka.

Kalvatoknuten

Det føles godt med litt flatt terreng før neste stigning som er på knappe 200 høydemeter. I sørlig ende av Kalvatolegå er det satt opp tre skilt, det ene viser veg ned mot Bjordal hvor vi kom fra. Det andre peker i retning opp mot Kalvatoknuten og det siste ned mot Bjørnestad hvor turen også kan bestiges fra. Stigningen opp mot Kalvatoknuten er godt i gang, Fiskeløysvatn i sørlig retning kommer til syne med fjelltopper som dominerer i bakkant. Utsikten som møter oss på toppen i østlig og nordlig retning er formidable, avstandene er så store og fjelltoppene så mektige. Vell oppe på toppen er det tid for å skrive oss inn i gjesteboka som Dalane Friluftsråd har lagt ut, det er kun 3 dager siden sist gang toppen ble besøkt.

Kalvatoknuten

Etter å ha studert utsikten på toppen til en kaffekopp fortsetter turen nedover på samme sti. Dette er absolutt en flott tur som bør bestiges, området rundt Ørsdalsvatnet er kjempeflotte og turmulighetene er mange. Enkelte kan kanskje synes stigningen i starten er noe tøff forståelig nok med over 400 høydemeter som skal bestiges, ta derfor dette partiet i rolig tempo og nyt utsikten og fuglekvitter opp Bjordalsbrekka. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *