Jøssingfjord til Sogndalstrand

Sokndal byr på mange flotte turer i nydelige omgivelser, og turen fra Jøssingfjord til Sogndalstrand er ingen unntak. På turen kan en blant annet gå ned til Sokndals egen «Kjerag-bolt» – Kolbolten, en går forbi idylliske Knubedal og avslutter turen i vakker kystnatur før en kommer ned til det freda kulturmiljøet Songdalstrand. En tur som anbefales varmt! Sett av 3 – 3,5 t en vei på den den totalt 9,6 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Sokndal
3 – 3,5 t
En vei
9,6 km
en vei
207 moh
høyeste
punkt
531 m
stigning
hiking-
sko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Jøssingfjorden til Sogndalstrand klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Det er enkelte bratte partier med både oppstigning og nedstigning, men det er ellers et relativt flatt og lettgått terreng. Stien er for det meste både tydelig og god, men vær obs på at enkelte partier kan være sørpete og sleipe etter våte perioder. Ved Knubedalsvika og Håholmen er det litt ekstra luftig, her er det stålwire i fjellveggen som en kan holde seg i. Grunnet enkelte bratte parti er det ikke anbefalt å gå her med verken hund eller små barn. Det er grind og gjerdeklyver på turen.

 

 

Turstart & parkering – Jøssingfjord

Parkering ved Jøssingfjord

Parkering på Jøssingfjord utsiktsplass i Sokndal kommune.

Fra Fv44 Bryne, følg veien langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og ned til Eigersund. Fortsett igjennom sentrum og ut via Årstaddalen mot Sokndal kommune og sentrum. Følg Fv44 også igjennom Sokndal og videre ut mot Titania, men følg veien og sving ikke av mot Titania. Fortsett videre mot tunnelen ved Jøssingfjorden, opparbeidet parkeringsplass på høyre side like før tunnelen. GPS posisjon N58 19.834 E6 21.091.

 

 

 

Turslutt & parkering – Sogndalstrand

Parkering ved Sogndalstrand

Parkering ved Songdalstrand (Spinneritomta) i Sokndal kommune.

Fra Bryne følg kystveien Fv44 forbi Varhaug, Vigrestad, Brusand, Sirevåg og til Eigersund. Fortsett på samme vei igjennom Eigersund og ut Årstaddalen og i sørlig retning mot Sokndal. Sving av til høgre etter bensinstasjon og inn mot «sentrum» forbi kiwi og videre ut mot Strandaveien 35. Følg veien frem til bro over til Sogndalstrand, men parkeringsplass ligger ned til høgre istedenfor å kjøre over brua. GPS posisjon N58 19.556 E6 17.030.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen er skiltet og rødmerket, stien er i tillegg tydelig og det er et åpent og oversiktlig terreng. En mer utfyllende turbeskrivelse finner du i turreferatet nedenfor.

Vi har fått tilbakemeldinger om en noe variert kvalitet på merkingen i senere tid, bruk GPS-sporet om du er i tvil.

Jøssingfjord til Sogndalstrand

Turen er gått våren 2018, dato 22. april.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

Informasjon

  • Serverdigheter på turen: Sogndalstrand (fredet kulturmiljø), Kolbolten, Buhellaren og Ruggesteinen
  • Fiskemuligheter: I hav, eller i vann etter avtale med grunneier
  • I Sogndalstrand er overnattingsmuligheter, kiosk/spisested og toalett (begrensede åpningstider)

 

Kart & GPS spor

jøssingfjord
N58 19.834
E6 21.091
sogndalstrand
N58 19.556
E6 17.030

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Fellesturen for april gikk til vakre Sokndal kommune, og endelig skulle vi få gå denne turen som har fristet oss så lenge. Det er langt mellom parkeringsplassene ved Sogndalstrand og Jøssingfjorden, så en er avhengig av biler i begge ender, om en ikke ønsker å gå tur/retur.

Jøssingfjord til Sogndalstrand

Turen starter fra utsiktspunktet i Jøssingfjorden hvor vi følger asfalten 100 m opp bakken før vi følger skilting mot Sogndalstrand og går ut i terrenget. Vi får fantastisk utsikt over Jøssingfjorden, og etter 1,6 km tar vi en avstikker ned til Kolbolten. Avstikkeren er ikke lang, men det er litt bratt nedover mot bolten. Det anbefales å ta denne avstikkeren, men bolten bestiges på eget ansvar!

Jøssingfjord - Sogndalstrand - Ruggesteinen

Litt pusting og pesing for å komme oss tilbake til stien igjen, men så fortsetter vi videre i lettgått terreng. Vi kommer til Buhellaren, og stien går under selve helleren. Videre går vi bratt ned «Prestapino», her sies det at presten i sin tid var så tykk at det var en pine hver gang han skulle bestige bakken!  Kort tid etter er vi ved Ruggesteinen ved Buhormtjørna, og er en sterk nok skal en kunne få steinen til å gynge. Videre går vi litt opp og ned gjennom skogsterreng til vi kommer til Øvre Lauvås, her er det folk til gards og sauer på beite.

Jøssingfjord - Sogndalstrand - Knubedal

Vi får beskjed om å gå utenfor beite med hensyn til sauene, selv om stien går rett gjennom tunet. I bakken tar vi oss en velfortjent pause og nyter nista før vi fortsetter videre. Resten av bakken bestiges, før det går bratt nedover hele veien til Knubedal. På Knubedal står gamle hus og driftsbygninger, det var nok tøffe kår her i gamle dager, men virkelig idyllisk for oss som bare går forbi. Vi får nå utsikt utover havet og Knubedalsvika, og stopper for å ta dagen fellesbilde i de flotte omgivelsene.

Jøssingfjord - Sogndalstrand - Knubedalsvika

Ved Knubedalsvika stiger det bratt opp fjellsiden, og det er her stålwire i fjellet til å holde seg i. Vi skal ikke mange høydemetrene opp, og etter kort tid er det bratte partiet historie. Nå har vi utsikt over det åpne hav og fortsetter langs berget på nedsiden av Årosåsen. Mot Håholmen er det en smal sti hvor det går bratt ned mot havet, det er heldigvis ikke mange meterne ned, og også her er det stålwire til å holde seg i. Nå gjenstår bare asfaltetappen tilbake til bilen, og en aldri så liten sightseeing og is stopp i Sogndalstrand.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *