Jærkysten – Fra Varhaug gamle kirkegård til Stavnheimsvika

Jærkysten - Varhaug gamle kirkegård til Stavnheimsvika

Etappen langs jærkysten gikk denne gang fra Varhaug gamle kirkegård til Stavnheimsvika. Etappen byr på et rikt fugle- og dyreliv i likhet med store deler av jærkysten. Turen går innom Madlandhamna hvor det også er parkeringsmuligheter, dette for de som ønsker en litt kortere eller annerledes rute.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
3 t
tur/retur
11,2 km
tur/retur
24 moh
høyeste
punkt
42 m
stigning
hiking-
sko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Lettgått tur langs vår vakre Jærkyst. Fotturen følger grusvei og sti. Det er husdyr på beite. Kan være fuktig enkelte steder. Husk godt fottøy!

Fotturen har vanskelighetsgrad middels iht Nasjonal merkestandard for lengde og stigning.

 

 

Turstart & parkering

Jærkysten - Parkering ved Varhaug Gamle Kirkegård

Parkering ved Varhaug gamle kirkegård.

For å komme til Varhaug gamle kirkegård følg rv44 fra Nærbø mot Varhaug og sving av mot vei Sør-Varhaug 179 og følg skilting. Det er i tillegg godt skiltet langs riksveien. GPS posisjon N58 36.618 E5 37.107.

Alternativ parkering
Jeg valgte å parkere ved Varhaug gamle kirkegård, dette fordi Stavnheimsvika byr på svært få parkeringsmuligheter. I likhet med mange andre turer har også denne turen flere parkeringsmuligheter som f.eks Madlandhamna.

Viktig!
Vis hensyn til grunneier, respekter båndtvang og kjør forsiktig. Vi er prisgitte grunneier som tillater parkering på deres områder.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fotturen er delvis merket, men til tross for dette veldig enkel å følge. Retningen er selvforklarende.

Fra parkeringsplassen må en følge bilveien videre mellom gårdstun. På høyre side kommer enda en parkeringsplass til syne. Passer denne og følg grusveien videre ut mot Varhaug gamle kirkegård.

Fortsett videre i sørlig retning på grusvei og videre i landskapet. Madlandshamna og deretter til Stavnheimsvika.

Viktig!
Det er husdyr på beite. Vis hensyn og hold hunden i bånd. Fotturen går også i et landskapsvernområdet med de begrensninger det gir.

Jærkysten - Nordfrost havarerte her i nov. 1967 av brann

Turen er gått sommeren 2013, dato 8. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Fra parkeringsplassen som vist på bildet ovenfor må jeg først vandre igjennom en slags «tunnel» dekket av svære trer og driftsbygninger med bolighus på hver side, vis hensyn.

Like etter kommer Varhaug gamle kirkegård hvor det fantastiske kapellet fra 1951 som er 15m2 stort og rommer hus for 14 jærstoler står. Kapellet blir ofte brukt til vielser.

Jærkysten - På vei mot Stavnheimsvika

Selv om dette stedet er så vakkert og kapellet ligger idyllisk til langs jærkysten stopper jeg ikke der, jeg må videre for å rekke dagens mål som er Stavnheimsvika. Men, jeg trenger ikke være «redd» for at den fine stemningen stopper av den grunn. Det yrende fuglelivet blant de mange husdyrene viser seg mer eller gjerne frem, i tillegg står ei rådyrgeit og beiter langs jordet og viser ingen tegn til redsel mens jeg fotograferer.

Etappen jeg følger fra Varhaug gamle kirkegård starter på fin grusvei, ja faktisk så fin at det er mulig å sykle en grei etappe for de som ønsker det! I tillegg treffer jeg flere som er ute og jogger, det virker som at området blir mye brukt? Kanskje ikke så underlig når jeg kikker rundt meg og alt bare er fantastisk, kombinert med frisk vind som hører til på flate Jæren.

Jærkysten - Husk kaffen og nyt den

Videre langs grusvei fortsetter turen et godt stykke fra kystlinjen, like i nærheten av dyrket mark. Naust av forskjellig byggestil står plassert stedvis og setter en ekstra god stemning på vandringen. Flere steder går jeg i utmark sammen med sauer og kyr som stort sett oppfører seg rolige og bryr seg lite om oss turgåere.

Jeg er nå litt over halvveis i min vandring for denne etappen, nemlig ved Madlandhamn som er et godt alternativ og avslutte turen på dersom en ønsker det.

Jærkysten - Madlandhamn

Ved hamna er det også gode parkeringsmuligheter, dersom en ønsker å kun gå en vei er det fult mulig å sette en bil i hver ende. For meg som har lite kunnskap om båt og sjø virker Madlandhamn litt forlatt og lite brukt, det er vell litt tidlig og avslutte sesongen i august tenker jeg?

Like før hamna ligger rester etter vraket av fryseskipet Nordfrost som havarerte her i november år 1967 av brann. Du trenger ikke å være «redd» for at landskapet skal bli ensformig og kjedelig, strekningen er rik på kulturminner, navnesteiner, skipsforlis, gravplasser i tillegg til å være en kongelig vei.

Jærkysten - Stavnheimsvika

Fra Madlandhamna fortsetter jeg mot Stavnheimsvika som er mitt stopp for denne gang, herfra er det enkelt å vandre fra Kvassheim fyr som er min neste etappe mot veien til Eigersund. Ved Stavnheimsvika blir jeg vell tatt i mot av et par kyr som mer eller gjerne ønsker å hilse på, i tillegg ligger flere ender og nyter siste rest av sommeren i vika. Naustet langs kystlinjen og det yrende fuglelivet får dette til å være en fin avslutning på turen. Turen tilbake fortsetter i samme spor helt til Varhaug gamle kirkegård.

God Tur! 🙂

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *