Jærkysten – Fra Skeie til Friluftshuset på Orre

Jærkysten - Skeie til Friluftshuset på Orre

Som med flere andre steder langs jærkysten – byr også denne etappen på et yrende fugle- og dyreliv. Blant kystlinjen og de mange sandstrendene å finne. Denne gang gikk etappen fra Skeie (campingplass) til Friluftshuset på Orre, sistnevnte kjenner mange til. Orreåna må krysses og det vil derfor være nødvendig å vade dersom en ikke ønsker å gå hele veien rundt.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
klepp
2 t
tur/retur
7,7 km
tur/retur
13 moh
høyeste
punkt
45 m
stigning
hiking-
sko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Lettgått tur langs vår vakre Jærkyst. Fotturen følger for det meste sti. Men, flere steder også direkte i terreng. Dette er nok etappen ikke de aller fleste går! Det er husdyr på beite. Kan være fuktig enkelte steder. Husk godt fottøy!

Viktig!
Utløpet av Orreånå må krysses. Her er det ingen bro i sjøkanten. Normalt går det greit, men etter nedbørsrike dager kan det være utfordrende, og til og med farlig. Jeg vadet over, og gikk til knærne. Alternativt må en gå opp til bilveien og over brua – for å så gå ned igjen til sjøen. Ikke tråkk på dyrket mark.

 

 

Turstart & parkering

Jærkysten - Parkering på Skeie

Parkering ved Skeie campingplass (flystripe).

For å komme til Skeie følg Rv44 fra Nærbø mot Bryne og ta av til Nordsjøvegen 507 andre avkjørsel etter bru ved Njærheim. Følg veien videre i ca. 3,7 km og du vil passere innkjørsel til Refsnesstranda. Fortsett videre og innkjørsel ned til parkeringsplass er like etter skogen på venstre side (grusvei) i krysset inn til Saltevegen 258. Husk parkerings avgift. GPS posisjon for parkering ved Skeie, N58 41.818 E5 33.107.

Alternativ parkering – Friluftshuset på Orre
For å parkere ved Friluftshuset på Orre følger du Nordsjøvegen 507 videre forbi Skeie, Vik og passerer Orreåna. Fortsett forbi et par parti med skog før gode skilt langs veien viser vei. GPS posisjon N58 44.494 E5 31.365.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fotturen starter fra Skeie. Det er ikke merket eller skiltet turløype her.

Fra parkeringsplassen går jeg i nordlig retning mot Åsetangen. En kanal mellom Åsesatangen og Skeievika må krysses. Normalt går det greit, men det kan være utfordrende etter perioder med mye nedbør.

Fra Skeievika og videre mot Haugatangen (Vik) synes jeg stien er stedvis vanskelig å følge og området er lite tilrettelagt / gjengrodd. Det byr ikke på store utfordringer og retningen er enkel å følge, videre forbi Viktangen fortsetter jeg mot Haugatangen.

Orreåna må krysses. Og jeg må vade opp til knærme. Du må selv vurdere vannstand for vading. Eventuelt kan du gå opp til bilveien å krysse på bro.

Videre går ferden til Friluftshuset på Orre og Orrestranda.

Viktig!
Det er husdyr på beite. Vis hensyn og hold hunden i bånd. Fotturen går også i et landskapsvernområdet med de begrensninger det gir.

Jærkysten - Flere surfere er ute å koser seg

 

Turen er gått sommeren 2013, dato 8. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Turen starter denne gang fra parkeringsplass ved Skeie camping, bilen står parkert ved Friluftshuset på Orre. Ferdig pakket og klar blir jeg sluppet av ved Skeie og labber i vei ned mot nettopp kystlinjen. Jeg starter turen langs jærkysten i nordlig lende mot Åsetangen, et yrende fugleliv viser seg mer eller gjerne frem. Miljøverndepartementet har merket deler av etappen som fuglefredningsområde og båndtvang gjelder hele året beskriver Fylkesmannen.

Jærkysten - Tur fra Skeie til Orre friluftshus

Jeg nærmer meg Åsetangen hvor en liten flokk sauer mer eller gjerne lar seg fotografere. Like enkelt ble det ikke da kyrne skulle fotograferes, de var kort fortalt noe mer nysgjerrig. Kanskje på grensen til litt innpåslitne? Absolutt ikke merkelig da det er jeg som trasker rundt i deres matfat (utmark). Kanalen som skiller Åsetangen og Skeievika måtte krysses og etter en periode med mye nedbør kan selv denne lille bekken by på små utfordringer dersom enn ikke er forberedt med godt fottøy. Fra Skeievika og videre mot Haugatangen (Vik) synes jeg stien er stedvis vanskelig å følge og området er lite tilrettelagt / gjengrodd. Det byr ikke på store utfordringer og retningen er enkel å følge, videre forbi Viktangen fortsetter jeg mot Haugatangen.

Jærkysten - Fotolystne sauer på tur

I området nedenfor Vik møter jeg en hyggelig eldre mann som mer eller gjerne forteller om kystlinjen og jærstrendene mens han tar seg en røyk. Jærkysten har vært hans arbeidsplass i mange år blir jeg fortalt mens han ivrig peker på en skarv som flakser avgårde langs kystlinjen ved Gjerdstangen. Vell, tunge skyer truer og værmeldingen er ikke lovende utover dagen så jeg må fortsette. Jeg fikk et par tips om hvor Orreåna kunne krysses, de kom godt med nå som Krossatangen var passert og strandlinjen sør for Orreåna kommer til syne. Det kan være tungt å gå i sanden, langs sanddynene er det stedvis god sti som er mulig å følge. Jeg er spent på hvordan det blir å krysse Orreåna, nedbørsmengden dagene før har fått ivrige laksefiskere til Håelva  som i utgangspunktet er en god flomelv har jeg blitt fortalt?

Jærkysten - Utløpet av Orreåna

Vell fremme ser det dårlig ut, jeg prøver å fortsette litt oppover i håp om at det skal bli enklere å vade over. Men, jeg føler det blir dypere og dypere desto lenger opp jeg kommer. Jeg bestemmer meg for å gå ned og passere ca 50m før utløpet, her er elva grunn og snevrer noe inn. Jeg tar av meg på føttene og sikrer kamera ekstra godt, vatnet stiger til knærne og sterk strøm kjennes på glatte steiner.

Jærkysten - Friluftshuset på Orre

Over på andre siden av Orreåna står jeg tørr og klar for å fortsette mot Friluftshuset på Orre, etappen er snart ferdig. Orrestranda nærmer seg og rundt Skortangen viser det seg å være full aktivitet blant ivrige surfere. Noen på opplæring mens andre er ute og surfer, tøft og se på.

Fremme ved Frilufthuset trasker jeg en liten rundtur rundt og kikker på bygningen som ble gjenbygget i år 2002 da den forrige brant ned til grunnen i år 1999. Frilufthuset brukes til kunstutstillinger, konserter og arrangementer av forskjellige typer. Salg av enkel mat, se mer informasjon på Jæren Friluftsråd sine hjemmesider her. God Tur! 🙂

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *