Jærkysten – Rundtur ved Ognasanden

Jærkysten - Rundtur ved Ognasanden

Ognasanden er i likhet med de mange andre strendene langs Jærkysten, et idyllisk sted. Området blir flittig brukt av badelystne gjester på godværsdager, i tillegg til å være et populært turmål. Turen starter fra Svingen Grill og sørover mot Sirevåg i skogkledd terreng ved lysløypa. Videre ned mot sanddynene og til Ognasanden. Sett av 1 t på den totalt 3 km lange rundturen

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
1 t
rundtur
3 km
rundtur
16 moh
høyeste
punkt
72 m
stigning
hiking-
sko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Rundturen ved Ognasanden er en svært lettgått tur. Deler av turen går på grusvei, og følger ellers naturlige tråkk i tillegg til at en kan gå i sanden langs stranden om en ønsker, dette er naturligvis noe tyngre enn å gå i sanddynen. Kort tur med lite stigning som passer godt for barnefamilier. 

 

 

Turstart & parkering

Jærkysten - Parkering ved Svingen Grill

Parkering ved Svingen Grill i Hå kommune.

Parkering ved Svingen Grill like etter broa med Ognaelva, Hå kommune. Fra Fv44 Bryne kjør sørover i retning Egersund. Kjør forbi Brusand og videre forbi Esso stasjonen på Ogna. Like etter broa til den populære Ognaelva kommer Svingen Grill til syne, vis hensyn ved parkering. GPS posisjon N58 30.780 E5 48.333

 

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Rundturen ved Ognasanden er verken merket eller skiltet, men følger både grusvei og tydelige tråkk/sti.

Fra parkeringsplassen går en under jernbanebroa og videre mot Sirevåg på grusvei i stedvis skogkledd terreng. Stien følges i godt 700 m før en går vestover på sti ned mot sanddynene. Her er det flere mulige traseer å følge ned til Ognasanden. Jeg følger et naturlig tråkk langs eiendomsgrense ned til stranda og bunkersene i sørlig ende av Ognasanden.

Videre går en nordover mot utløpet for Ognaelva, her kan en gå i sanden eller følge en sti i sanddynene. Ved utløpet av elva går det naturlige tråkk i sanddynene og bort til traktorveien som fører til et lite dyrket jorde. Traktorveien følges i sørøstlig retning til en kommer ut på grusveien like ved jernbanebroa ved Svingen Grill.

 

Jærkysten - Ognasanden

 

Turen er gått sommeren 2013, dato 4. september.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Bilen er parkert og jeg er klar for tur. Ved parkeringsplassen er det mange biler parkert, de feste er nok i den populære Ognaelva og fisker etter laks. Men, i likhet med meg velger mange å gå tur i dette idylliske området. Turen starter under jernbanebro og videre sørover mot Sirevåg i stedvis skogkledd terreng. Stien er opplyst langs jernbanen i tillegg til å være godt opparbeidet med sitteplasser i rolige og lett tilgjengelige omgivelser. Jeg følger stien i godt 700 m før nesen vender vestover på sti ned mot sanddynene.

Jærkysten - Opparbeidet sti med sitteplasser

I sanddynene er det flere mulige traseer å følge ned til Ognasanden. Jeg følger et naturlig tråkk langs eiendomsgrense ned til stranda og bunkersene i sørlig ende av Ognasanden. Jeg rigger meg godt til rette langs et lite berg i nærheten og studerer havets massive bølger skylle inn over stranda. Jeg er ikke alene om å fotografere naturkreftene som er i sving, selv om havet er «rolig» i dag kan det by på værharde dager langs strekningen. Husk gode klær, selv på godværsdager. Ognasanden er omringet av fjellknauser og svaberg, i tillegg til elveos fra den populære Ognaelva. Langs den ca. 800m lange sandstranden er det tydelige spor i stranden som vitner om at området blir flittig brukt. Rundturen med Ognasanden er ideelt for tur hele året da den skogkledde delen er lyst opp, og med en liten hodelykt er det fult mulig å gjennomføre en fantastisk tur etter arbeid i vinterhalvåret. 

Jærkysten - Ognasanden

Jeg beveger meg fra sør til nord mot utløpet for Ognaelva, det er flere steder tungt å gå i sanden. Det ville nok vært lettere og gå nærmere sanddynene, men neppe like idyllisk! Ved utløpet av elva skal jeg ikke bevege meg mange meterne opp langs elva før ivrige fiskere har tatt plass. Jeg velger å gå opp i sanddynene for og ikke gå så nærme de som fisker, i tillegg er det et naturlig tråkk her og bort til traktorveien som fører til et lite dyrket jorde. På veien tilbake til parkeringsplassen går jeg «dessverre» ikke rolig nok og klarer å støkke opp en liten flokk stokkender som hurtig flakser nedover elva.

En fin og rolig rundtur i naturlige omgivelser er over. God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *