Jærkysten – Ogna til Brusand

Jærkysten - Ogna til Brusand

Jærkysten byr på turmuligheter mange bare kan drømme om, noen strekninger bedre tilrettelagt enn andre for turgåing. Til felles har de alle en utstrakt natur og flott vegetasjon, noe som ikke er et unntak for dagens etappe fra Ogna til Brusand. Denne etappen er godt tilrettelagt og populær, med start fra Svingen Grill bør du sette av 2 t på hele turen som totalt er på 7,3 km.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
2 t
rundtur
7,3 km
rundtur
22 moh
høyeste
punkt
77 m
stigning
hiking-
sko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Turen fra Ogna til Brusand er lettgått og går i et behagelig terreng med minimalt med stigning. Turen går delvis på grusvei, og følger ellers sti og naturlige tråkk. Vanskelighetsgraden middels er satt på grunn av lengden på turen. Om en har bil i begge ender og ikke velger å gå rundturen slik vi har gjort, blir turen betydelig kortere og faller da innenfor graderingen enkel. Det er flere gjerdeklyvere på denne turen.

 

 

Turstart & parkering

Jærkysten - Parkering ved Svingen Grill

Parkering ved Svingen Grill i Hå kommune.

Parkering ved Svingen Grill like etter broa med Ognaelva, Hå kommune. Fra Fv44 Bryne kjør sørover i retning Egersund. Kjør forbi Brusand og videre forbi Esso stasjonen på Ogna. Like etter broa til den populære Ognaelva kommer Svingen Grill til syne, vis hensyn ved parkering. GPS posisjon N58 30.780 E5 48.333

Alternativ parkering – Ogna Camping

Fra Bryne følg Fv44 langs kystlinjen forbi Varhaug og Vigrestad. Fortsett mot Brusand. Like etter du har passert «sentrum» og butikken, krysses broa over elva før tjernet Vaulen passeres på høyreside. Innkjøring til Ogna Camping på høyre side like etter tjernet er passert. Opparbeidet parkeringsplass med parkeringsavgift. GPS posisjon N58 31.924 E5 46.363

 

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Rundturen fra Ogna til Brusand er verken merket eller skiltet, men følger både grusvei og tydelige tråkk/sti.

Fra parkeringsplassen går en under jernbanebroa og nordover på grusveien som går parallelt med Fv44. Grusveien følges nordvest til en kommer til et veikryss like i nærheten av jernbanebroa. Her skal en holde venstre og gå i sørvestlig og vestlig retning ned mot kystlinjen. Det er flere stier å følge, men med kystlinjen som et holdepunkt følges stier å tråkk nordvestover til Holmasanden.

En liten trebro tar en over bekken før stien leder opp til grusveien, det gamle jernbanesporet. Grusveien går helt til Ogna Camping, hvor en også kan gå ned til Brusanden. 

Jærkysten - Ogna til Brusand

På tilbakeveien følges det gamle jernbanesporet (grusveien) tilbake forbi Holmasanden og videre ut mot bilveien hvor grusveien går nærmest parallelt med Fv44 hele veien tilbake til parkeringsplassen ved Svingen Grill.

 

Turen er gått vinteren 2014, dato 1. januar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

[

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er første nyttårsdag, det nye året starter med en tur. Med start fra Svingen Grill starter jeg ikke alene, flere har tatt turen til kystlinjen for å nyte de mektige og åpne områdene som er å finne her. Etter nedbørsrike dager går Ognaelva nå over sine bredder, det ser ut til å falle i god smak for en livlig andeflokk. Jeg passerer brua og fortsetter mot Esso på Ogna, på andre siden av tog perrongen er det også mulig å parkere, følg skilting langs Fv44. Jeg nærmer meg campingplassen på Ogna, like ovenfor golfanlegget. Her går turen ned mot kystlinjen i vestlig retning, det er også mulig å gå over høydedraget ved parkeringsplassen like ovenfor tog perrongen.

Jærkysten - Laugarvika

Jeg blir stående nærmest målløs og beundre det enorme havgapet, mektige bølger skyller inn mot land en etter en. Vell, jeg må videre og Holmasanden står for tur. Her har Jæren Friluftsråd satt opp skilt merket friområde. Et lite toalett i enden av inntegnet vei på kartet passeres før jeg følger de mange stiene i sanddynene. Ved Ogna badestrand / Holmasanden ligger mange hytter idyllisk til på andre siden av skogholtet ved Ogna camping. For å komme over den lille bekken er det tilrettelagt med trebro, jeg tar nå et steg inn på en viktig severdighet. Nemlig det gamle smalsporede jernbanesporet fra 1878 – 1944, denne traseen følger jeg bort til Ogna Camping, men ikke inn på plassen. I stede tar jeg en avstikker ut mot havet slik at jeg får sett hele sandstranda på Brusand.

Jærkysten - Det gamle jernbanesporet

Min vandring går på jernbanetraseen tilbake samme vei, istedenfor å gå tilbake til Holmasanden følger jeg grusvei tilbake til camping plass like ovenfor golfanlegget. Tilbakeveien parallelt med Fv44 er kanskje ikke den mest spennende etappen, men det blir en fin liten rundtur til slutt. Ta gjerne med litt niste og nyt stemningen til en stemningsfull utsikt så langt øye kan se. God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *