Jærkysten – Kvassheim fyr til Stavnheimsvika

Jærkysten - Fra Kvassheim fyr til Stavnheimsvika

Jærkysten byr på utallige turmuligheter, denne gang fra Kvassheim fyr til Stavnheimsvika. I tillegg til beitende husdyr, byr strekningen på et yrende fugleliv ved Øyrvika og Stavnheimsvika. Flere velstelte naust står langs kystlinjen, de skaper en flott stemning over det hele! Sett av 3 t tur/retur på den totalt 9,8 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
3 t
tur/retur
9,8 km
tur/retur
21 moh
høyeste
punkt
38 m
stigning
hiking-
sko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Turen fra Kvassheim fyr til Stavnheimsvika er for det meste en lettgått tur som går langs vår vakre Jærkyst. Deler av etappen går på runde steiner, og denne etappen kan være krevende, spesielt etter fuktige perioder. Strekningen fra Øyrtangen mot Hårr er stedvis fuktig og myrlendt, og periodevis kan det være nødvendig å velge en alternativ rute opp mot bilveien ved rasteplassen. Etter regnfulle perioder kan det også være utfordrende å krysse Horråna, da kan det være greit å gå forsiktig i kanten langs Fv44 (gjerdeklyver er satt ut). Det er husdyr på beite og gjerdeklyvere lang stien. Husk godt fottøy!

 

 

Turstart & parkering

Jærkysten - Parkering ved Kvassheim fyr

Parkering ved Kvasssheim fyr i Hå kommune.

Parkering ved Kvassheim fyr og havneområde like i nærheten. Stor opparbeidet parkeringsplass er tilgjengelig. Fra Fv44 Bryne kjør i sørlig retning mot Varhaug og Vigrestad, det er godt skiltet til fyrstasjonen langs veien mellom Hårr og Kvalbein. GPS posisjon N58 32.680 E5 40.863

Alternativ parkering
Jeg valgte å parkere ved Kvassheim fyr da Stavnheimsvika byr på svært få parkeringsmuligheter.

 

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen fra Kvassheim fyr til Stavnheimsvika er ikke merket, men hele etappen følger tydelige tråkk og sti (i tillegg til at retningen sier seg selv). Fra parkeringsplassen følges bilveien ca. 350 m tilbake for å komme seg over Kvassheimåna. Videre går en forbi Øyrvika og Øyrtangen hvor deler av etappen går på runde steiner, så her er det viktig med godt fottøy.

Fra Øyrtangen mot Hårr er det stedvis fuktig og myrlendt, her vil det være et bra alternativ  å krysse opp mot Fv44 og rasteplassen som er å finne i den slake svingen ved Hårr. Videre krysses Horråna, noe som og kan være utfordrene etter regnfulle perioder, da kan alternativ rute være å gå i kanten av Fv44 hvor gjerdeklyver er satt ut.

Rundt en liten forhøyning i terrenget kommer Stavnheimsvika til syne. Sti og tråkk følges over gjerdeklyvere til en er fremme ved målet hvor det ligger et flott naust idyllisk til ved vika.

 

Viktig!
Det er husdyr på beite. Vis hensyn og hold hunden i bånd. Fotturen går også i et landskapsvernområdet med de begrensninger det gir.

Jærkysten - Et flott naust ved Stavnheimvika

 

Turen er gått sommeren 2013, dato 31. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Fyrstasjonen ved hamna ble satt i drift i år 1912 og disponeres i dag av Jæren Friluftsråd. Helt frem til 1990 hadde fyrstasjonen fyrvoktere, i ettertid er fyret blitt automatisert. Hamna ble bygget i 1930-åra som nødhavn for småbåter i tillegg til å være en base for mindre fiskebåter. Turområdet langs kystlinjen er en del av Jærstrendene landskapsvernområde, vis hensyn! Med start fra Kvassheimhamna må bilveien følges i ca. 350 m tilbake for å komme seg over Kvassheimsåna. Videre forbi Øyrvika og Øyrtangen er stemningen fantastisk, bildet nedenfor vitner om idyll og fredfylte parti med et yrende fugleliv. Deler av denne etappen går på runde steiner, og det er dessverre vanskelig å unngå. Husk godt fottøy!

Jærkysten - Øyrtangen

Strekningen fra Øyrtangen mot Hårr er stedvis fuktig og myrlendt, det vil være et bra alternativ og krysse opp mot vei Fv44 og rasteplassen som er å finne i den slage svingen ved Hårr. I tillegg kan det etter regnfulle perioder være noe utfordrende å krysse Horråna, da kan det være greit å gå forsiktig i kanten av Fv44 (gjerdeklyver er satt ut). Bildet ved utløpet av Horråna forklarer stemningen bedre enn jeg klarer og gjenskape i tekst.

Jærkysten - Utløpet til Horråna

Rundt en liten forhøyning i terrenget kommer Stavnheimsvika til syne, her kommer jeg inn på en gammel tare vei? En stilig gjerdeklyver i original utgave er nettopp blitt passert, pass på klærne når du stiger over.
Jeg fortsetter mot målet til dagens etappe som er Stavnheimsvika. Gjerdeklyver og stedvis sti går oppe i «lia». Like i nærheten av Stavnheimsvika er en massiv og noe uvanlig steingard satt opp, i enden er det nemlig Hitler tenner. Naustet ved Stavnheimsvika ser godt velholdt ut og i fin stand.

Jærkysten - Stavnheimsvika

Jeg velger å sette meg godt til rette på en stein ved naustet, det er enkelt å slappe av til en Kvik lunsj i slike omgivelser. Jeg tar av meg sekken og finner frem kikkerten, det er nemlig et fantastisk yrende fugleliv i Stavnheimsvika som må kikkes nærmere på. Etter en velfortjent hvil i idylliske omgivelser går turen tilbake i samme fotspor. God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *