Jærkysten – Hellestø til Solastranden

Jærkysten - Steinansiktet på Hellestø

Jærkysten mellom Hellestø og Solastranden, er gjerne den mest spennende og varierte etappen av dem alle etter min mening. Traseen går i et variert og idyllisk landskap. En får en smakebit på blant annet flotte sandstrender, svære svaberg og unike bergarter. I tillegg anbefales det å ta en titt på det kjente steinansiktet. Sett av 2,5 t en vei på den 9,8 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Sola
2,5 t
En vei
9,8 km
en vei
28 moh
høyeste
punkt
193 m
stigning
hiking-
sko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Turen fra Hellestø til Solastranden er gradert til middels i vanskelighetsgrad. Dette er den mest kuperte av etappene langs Jærkysten, men turen går allikevel i et terreng som for det meste er lettgått og behagelig. Stedvis går en på svaberg og i steinete terreng, husk godt fottøy!

 

 

Turstart & parkering – Hellestø

Jærkysten - Parkering Hellestø

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Hellestøstranda (Skarasanden)

Fra Kleppvegen Fv510 mellom Sola og Kleppe, kjør vestover i rundkjøringa ved Tjelta, mot Vigdel. Vigdelsvegen følges i godt 2 km, det er skiltet parkering til Hellestøstranden på venstre side av veien. Gratis parkering. GPS posisjon N58 50.589 E5 34.045.

 

 

 

Turslutt & parkering – Solastranden

Jærkysten - Parkering Solastranden

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Sola Strandhotell

Fra Kleppvegen Fv510, mellom Kleppe og Sola, er det skiltet avkjørsel mot Solastranden mellom Rege og Stangeland. Nordsjøvegen følges i 3,2 km til skilting viser vei til parkering på venstre side av veien. GPS posisjon N58 53.177 E5 36.351.


Merk!
Parkeringsområdet utenfor Sola Strand Hotell disponeres også av Jæren Friluftsråd. Det skal være gratis og parkering her.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Da vi gikk turen var det stedvis merket i variert kvalitet – men, vi har fått tilbakemeldinger om at store deler av turen nå er blåmerket og har fått navnet «Kyststien». Det er enkelt å finne frem, og retningen er mer eller mindre selvforklarende. Det er også sti/tråkk å følge.

Fra Hellestø må en først ut på bilveien, og deretter fortsette nordover i ca. 950 m. I første høyresving tar en av til venstre og ned på en vei mot kystlinjen. Ved gården i enden av veien går en ut i terrenget og følger sti i retning Håfjellet. Langs stien nær Håfjellet er det skiltet til det kjente steinansiktet som er verdt å få med seg.

Jærkysten - Hellestø til Sola

Videre følges stien forbi Buvika og Kvernavik før en ved Vigdelsvika kommer ned til Vigdelstranda. Vi runder Ølbergneset, og Taravika passeres før vi kommer til Ølberg havn. Vi går langs den populære Ølbergstranda og runder Trælaneset før Trælastranda og Regestranden følges til Solastranden hvor vi avslutter siste etappe langs vår vakre Jærkyst.

Turen er gått vinteren 2015, dato 15. februar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

HELLESTØ
N58 50.589
E5 34.045
sola
N58 53.177
E5 36.351

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Leidulf, Kari og jeg har allerede parkert en bil på Sola Strand Hotell. Ferden går videre i bil tilbake til Hellestø, det er herfra dagens etappe langs Jærkysten starter. Det er en nydelig vintersdag. Sola skinner fra en blå og skyfri himmel. Vinden er ikke «bare» tilnærmet borte, men faktisk helt fraværende. Fra Hellestø må en først ut på bilveien, og deretter fortsette nordover i ca 950m. I første høyresving, tar vi av til venstre og ned på en vei mot kystlinjen. I svingen er det også ei rød løe. Ta ikke av med første gård, men ved andre gård midt i en sving der ei rød løe står kloss i bilveien.

Jærkysten - Hellestø til Sola

Etter å ha kommet oss inn på den rødmerkede stien, er vår oppfatning at merkingen dessverre er av ulik kvalitet. Det er ikke alltid like lett å se hvor neste påle, eller hvor neste røde prikk er. Men, terrenget er oversiktlig og det er etter vår mening enkelt å finne frem. I hvert fall for Leidulf som har «funnet» opp sitt eget GPS system, navnet lyder «LPS» og står for Leidulf Positioning system. Mer trenger jeg ikke å si, men noe riktig må det da være for han ledet oss rett bort til Steinansiktet.

Jærkysten - Hellestø til Sola

Det er ikke bare Steinansiktet som imponerer oss her, de flotte bergartene er et skue for øyet de også. I tillegg til de svære fjellformasjonene i ulike farger og fasonger, som er å se flere steder. Vi fortsetter, men det går ikke lenge før Leidulf stopper opp og studerer terrenget på nytt. Vigdelstranda er snart et faktum, og vi nærmer oss målet for dagen som er Solastranda. Etter Vigdelstranda kommer Ølberg havn.

Jærkysten - Hellestø til Sola

Vi har riktignok møtt på noen turgåere på etappen bort hit, men det er tydelig at Ølberg havn og stranda her trekker mye folk. I sesong er det mulig å kjøpe is fra kafeen ved Ølberg camping. Det sies at softisen her er meget populær og god, og hva frister vel mer på en varm sommerdag? Etter en liten pause fortsetter vi videre. Traseen og terrenget herfra går nå over i en mer kupert fase, men det varer ikke lenge. Solastranden er snart et faktum.

Jærkysten - Hellestø til Sola

Selv en kald, men nydelig vinterdag er Solastranden «full» av turgåere og mosjonister. Et propellfly fra Widerøe går inn for landing, det kommer seilende inn fra sjøsiden i lav høyde. Leidulf, Kari og jeg nyter siste rest av turen før parkeringsplassen ved Sola Strand hotell kommer til syne.

Turen fra Hellestø til Solastranden kan jeg varmt anbefale!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *