Jærkysten – Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård

Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård

Fotturen mellom Hå gamle prestegard og Varhaug gamle kirkegard går på deler av Kongeveien. Ferden langs Kongevegen er en kulturvandring der en blant annet kan se Hå gamle Prestegard, Obrestad fyr, Tusenårsplassen, Grødalandstunet (museum), kvernhus, tørkehus, gravfelt og sist men ikke minst Varhaug gamle kirkegard. Dyrelivet langs ferden er imponerende med alt fra husdyr, ville dyr og fugler. Turen er blåmerket fra start til slutt og merkingen er lett synlig. Turen er 9,2 km en vei og tar ca. 2,5 t i det svært lettgåtte terrenget.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
2,5 t
en vei
9,2 km
en vei
25 moh
obrestad
fyr
119 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel/Middels

Turen fra Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård ligger egentlig innenfor kategorien middels når det gjelder lengde, men grunnet svært lettgått terreng og lite stigning har vi valgt å gradere turen som enkel/middels. Hele turen er blåmerket, og går i et åpent og oversiktlig terreng. Det er både gjerdeklyvere, grinder og broer på turen. 

 

 

 

Turstart & parkering – Hå gamle prestegård

Jærkysten - Parkering ved Hå gamle prestegård

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Hå gamle prestegård.

Fra Bryne, følg Rv44 til Vigre i Hå. Sving til høyre og inn på Vigre, kjør i 1,3 km og hold til høyre på Håvegen. Følg Håveien i 2,2 km til du er fremme ved Hå Gamle Prestegård. GPS posisjon N58 39.991 E5 33.045.

 

 

 

Turslutt & parkering – Varhaug gamle kirkegård

Jærkysten - Parkering Varhaug gamle kirkegård

Parkering på opparbeidet parkeringsplass nær Varhaug gamle kirkegård.

Fra Bryne, følg Rv44 sørover i 15 km til Sør-varhaug i Hå. Sving til høyre og følg skilting mot Varhaug gamle kirkegård, skiltet parkering på venstre side av veien. GPS posisjon N58 36.618 E5 37.107.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen fra Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård er blåmerket fra start til slutt, og blåmerkingen er lett synlig i et åpent og oversiktlig terreng.

Fra Hå gamle kirkegård går en i sørlig retning mot Fuglavika og følger de blå merkepinnene videre langs dyrket mark opp til Obrestad fyr. En må ned igjen til stien før turen går videre mot Obrestad havn hvor Tusenårsplassen ligger like i nærheten av havna.

Jærkysten - Obrestad fyr

Videre fortsetter en sørover langs vernet kulturlandskap mot Sørreimsvika like ved Sør-Reima. Neste stiskille er ved veien opp til Grødalandstunet, og forbi Grødalandstunet er en kommet godt over halvveis mot Varhaug gamle kirkegård.

Ved Grødaland følges blåmerking gjennom skogen før stien fortsetter i et åpent landskap til en er fremme ved Varhaug gamle kirkegård som ligger flott til i havgapet på Varhaug.

Jærkysten - Varhaug gamle kirkegård

Parker en bil i begge ender, eller gå tur/retur om du heller ønsker det. Terrenget er svært lettgått, og selv om turen blir godt 18 km tur/retur vil en klare å holde et betydelig høyere tempo en på en typisk fjelltur i mer krevende terreng.

Turen er gått sommeren 2013, dato 1. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

HÅ GAMLE
N58 39.991
E5 33.045
varhaug
N58 36.618
E5 37.107

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Kulturvandring langs Kongevegen i Hå kommune, en nydelig søndagstur langs den vakre Jærkysten. Bilen ble parkert ved Hå gamle prestegard som var mitt start utgangspunkt for turen. Jeg var langt i fra alene om å gå  turen langs Jærkysten, kanskje ikke så merkelig siden spor av folk viser igjen fra flere tusen år tilbake i tid. Jeg gikk mot den naturrike Fuglavika i sørlig retning, fulgte blå merkepinner ved siden av dyrket mark og opp til Obrestad fyr som vist på bildet. Obrestad fyr vart fraflytta i 1991 og ser stort sett likt ut i dag som den gang. Fyret ble kjøpt av Hå kommune i 2006, i dag brukes fyret blant annet til kunstneriske motiver både inne og ute. I tillegg kan husene rundt fyret leies, fredelig og flott område.

Jærkysten - Obrestad fyr

Turen fortsatte mot Obrestad havn som er den første bygde havna på Jæren. Havnen ble bygget samtidig som Jærbanen i 1870 årene. Obrestad havn ble bygget for å gi båtene ly og hjelp langs Jærkysten, havneanlegget ble utvidet i 1891. I dag er havnen fredet og i bruk av mange, i tillegg driver enkelte med heltidsfiske fra havnen. Turen fortsatte med en liten snartur innom Tusenårsplassen som ligger like i nærheten av havna. Videre sørover langs vernet naturlandskap og aktivt fugleliv fortsetter jeg mot Sørreimsvika like ved Sør-Reime, gamle naust langs kysten står med jevne mellomrom nedover. Noen godt bevarte og idyllisk plasserte mens, andre forfaller.

Jærkysten - Obrestad havn sett fra tusenårsplassen

Neste stiskille er ved veien opp til Grødalandstunet som kanskje er et av de best bevarte gardsanlegga i Rogaland. Bygningene er fra 17 og 1800 tallet og ligg idyllisk til med utsikt mot havet i vest. I dag blir garden brukt som museum og det arrangeres aktivitetsdager hvor arbeidsoppgavene er å arbeide som i gamle dager i tillegg til matstell i eldre tid.

Jeg er nå godt over halvveis på turen bort til Varhaug gamle kirkegard, jeg går inn i skogen ved Grødaland hvor Norsk Protein AS avd Grødaland holder til. Ute av skogen fortsetter turen i åpent landskap sammen med beitedyr, er du redd for kyr kan det være greit å gå sammen med andre. På strekningen fra skogen og bort til kirkegarden ligger flere begivenheter, for eksempel naustet til «Varhaug-Losane». Erik Varhaug var siste statslos, årstall 1857 – 1913.

Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård

Toppen av kirka kommer til syne og retningen er sørover. Jeg følger blåmerket sti videre mot dagens mål, nemlig Varhaug gamle kirkegard. Kirkegarden ligger flott til i havgapet på Varhaug. Kirkeplassen er fra mellomalderen og trolig ble den første kirken reist her på 1200 tallet. I 1842 forliste et skip der 389 russiske liv gikk tapt, de fleste ble begravet på kirkegården her, det er også satt opp et minnesmerke over russerne og sjøfolk som mistet livet i den harde jærkysten. Varhaug kapell ble reist i 1951 og er 15 m2 stort, lokala rommer plass til 14 jærstoler. Kapellet blir ofte brukt til vielser.

Jærkysten - Varhaug gamle kirkegård

En flott kulturvandring er over, gå gjerne tur/retur om du ønsker. En flott tur for hele familien som enkelt kan stykkes opp med parkering fra Hå gamle prestegård, Obrestad fyr, Obrestad Havn, Grødalandstunet og Varhaug gamle kirkegård. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *