Jærkysten – Fra Orre friluftshus til Hellestø

Jærkysten - Orre friluftshus til Hellestø

Jærkysten byr på unike turmuligheter og kvaliteter, etappen fra Friluftshuset på Orre til Hellestø er ingen unntak. På solfylte dager strømmer badelystne til de mange og langstrakte strendene. Fiskerne står i kø langs utløpet av Figgjoelva som krysses på ei flott hengebro. Feistein fyr passeres før vi tråkker oss inn i Sola kommune og Hellestøstranda. Sett av 4 t en vei (lettgått) på den totalt 15,8 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
klepp
Sola
4 t
En vei
15,8 km
en vei
18 moh
høyeste
punkt
95 m
stigning
hiking-
sko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Turen fra Orre Frilufthus til Hellestø går for det meste i et svært lettgått terreng, og av den grunn er gjennomsnittstempoet for tidsberegningen noe høyere en for en fjelltur i kupert terreng. Graderingen krevende er satt på grunn av lengden på turen. Noen parti går direkte i sanden, hvor det kan være ganske tungt å gå, men utenom dette er terrenget svært lettgått med god sti og grusvei. Det er lite stigning på turen, og en hengebro en må over fra Bore til Sele. Vis hensyn til husdyr på beite.

 

 

Turstart & parkering – Orre friluftshus

Jærkysten - Parkering Orre Friluftshus

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Orre Friluftshus i Klepp kommune.

Langs Fv44 ved Njærheim i Hå, sving inn på Nordsjøvegen Fv507 mot Orre.  Kjør forbi Nærland, Skeie, Vik og Orre Gamle Kirke. Et lite skogkledd parti passeres før godt synlig severdighetsskilt viser vei til Orre Friluftshus på venste side av veien. Gratis parkering. GPS posisjon N58 44.494 E5 31.365.

 

 

 

Turslutt & parkering – Hellestø

Jærkysten - Parkering Hellestø

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Hellestøstranda (Skarasanden)

Fra Kleppvegen Fv510 mellom Sola og Kleppe, kjør vestover i rundkjøringa ved Tjelta, mot Vigdel. Vigdelsvegen følges i godt 2 km, det er skiltet parkering til Hellestøstranden på venstre side av veien. Gratis parkering. GPS posisjon N58 50.589 E5 34.045.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen fra friluftshuset på Orre til Hellestø er verken merket eller skiltet, men det er åpent og oversiktlig å finne frem, i tillegg til at retningen sier seg selv.

Kystlinja følges langs Orresanden og Revsanden, og videre forbi Kobbasteinane og Revtangen til havna på Reve. I gresskledd terreng går en langs Moldvika, før en igjen går i sanden forbi skjæret Fuglingen og langs den langstrakte Bordesanden. Utløpet av Figgjoelva passeres på en stor og flott hengebro og stien følges forbi Buasanden og Selestranda, før en kommer til de flotte sjøhusa ved havna på Sele. Fra Sele følges grusveien et lite stykke før en går videre på sti forbi Lyratangen, og til slutt langs Hellestøstranden g til Skardasanden som er endepunktet for dagens etappe.

Jærkysten - Båthusa langs Sele havn

Turen er gått sommeren 2014, dato 2. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

orre
N58 44.494
E5 31.365
hellestø
N58 50.589
E5 34.045

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er en varm og flott sommerdag og kalenderen viser en tidlig august måned. Med en bil i hver ende falt startstedet på Orre naturlig, vindretningen er nemlig sørøstlig. Aktiviteten ved Friluftshuset på Orre er høy og det er knapt om parkeringsplassene. Vi er i fåtall om å gå tur, Orrestranda er nemlig rene surfeeldoradoet og hundrevis finner veien ut hit på «surfeperfekte» dager. Kari, Leidulf og jeg setter kurs mot Hellestø.

Jærkysten - Orre friluftshus til Hellestø

Orre og Revesanden er passert, hvor det føles best å gå i dette området må gjerne utforskes av hver enkelt. Den tettpakkede sanden like ved havet vil gjerne oppleves som lettest, hvert fall helt til ei større bølger skyller innover land og over skoene. Vi lister oss rolig forbi Kobbasteinane, strekningen byr på et yrende fugleliv og dette stedet er et av dem. Flere av etappene går på gresskledde flater helt nede ved kystlinja, her beiter kyr og sauer i et fredfylt og vakkert terreng.

Jærkysten - Orre friluftshus til Hellestø

Havna på Reve passeres og vi er godt i gang med dagens etappe. Stien slynger seg blant flere små og store viker, terrenget er gresskledd kun avbrutt med et lite parti av rullesteiner som skille med det åpne hav. Over sanddynene kommer endelig Borestranda til syne, også denne stranda er godt kjent både for turgåere, surfere og badelystne gjester. Vi har unnagjort ca 2/3 av turen, og det begynner å bli tid for litt niste. Utløpet av Figgjoelva passeres på ei svær hengebro og nista blir spist i fiskebua like ovenfor elva.

Jærkysten - Orre friluftshus til Hellestø

Vi er mette og klar for siste etappe, Buasanden og Selestranda passeres med god avstand til de mange hyttene og store fritidsboligene i nærheten. Aktiviteten er stor og flere turgåere er å se i nærheten av Selehavna. De flotte nausta i havna passeres og vi begynner å nærme oss Feistein fyr, men dit kommer vi ikke med snaue 2 km åpent hav foran oss. Vell, det får bli et besøk med kajakk neste sommer?

Jærkysten - Orre friluftshus til Hellestø

Den lange etappen langs kysten går mot slutten, kommunegrensa mellom Klepp og Sola er like fremfor oss markert med et stort skilt av tre. På Hellestøstranden er vi heller ikke alene, også her er et hundretalls badende og sollystne gjester samlet. En utrolig flott tur en varm sommerdag ble avsluttet med en stor is på Rimi v/Tjelta. Takk for turen Leidulf og Kari.

God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *