Jærkysten – Den gamle Jærbanen fra Egersund til Hellvik

Jærkysten - Det gamle jernbanesporet

Det gamle jernbanesporet fra Egersund til Hellvik, en kulturhistorisk tur for alle. Den smalsporede veien slynger seg blant fjellknauser adskilt av små tjern og skogholt. Det er flere steder tilrettelagt med benker og bord, hva med en spisepause ved den nedlagte togstasjonen Maurholen, eller kanskje ved stedet Pensjonisten? Sett av 2,5 t en vei på den 8,5 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
eigersund
2,5 t
En vei
8,5 km
en vei
41 moh
høyeste
punkt
126 m
stigning
jogge-
sko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Turen langs den gamle Jærbanen er svært lettgått ettersom hele turen går på grusvei av god kvalitet. Det er noen få gode bakker, men ellers relativt flatt. Vanskelighetsgraden middels er satt på grunn av lengden på turen. Etappen egner seg godt til sykling, gjerne som en søndagstur med barna kombinert med en togtur den ene retningen.

 

Turstart & parkering – Egersund

Jærkysten - Parkering Egersund

Parkering på opparbeidet parkeringsplass nær Egersund togstasjon.

Fra Fv44 Bryne følges Nordsjøvegen til Egersund. Passer jernbanebroa og ta til høyre i rundkjøringen. Like før tunnelen er det skiltet til venstre mot parkering «Den gamle Jærbanen», skilting følges videre i en u-sving og gjennom en undergang før parkeringen ligger på høyre side like ved turstart. Gratis parkering og toalett (En kan også parkere på togstasjonen, mot avgift, og ta toget en vei om en ikke har bil i hver ende). GPS posisjon N58 27.708 E5 59.521

 

 

 

Turslutt & parkering – Hellvik

Jærkysten - Parkering Hellvik

Parkering nær Hellvik stasjon i Eigersund kommune.

Opparbeidet parkeringsplass like innenfor parkering for tog reisende ved Hellvik togstasjon. Fra Fv44 Bryne følges vi Nordsjøvegen mot Egersund. Like etter kommunegrensene mellom Hå og Eigersund passeres en Joker matbutikk på Hellvik før det er skiltet inn til Hellvik Stasjon og Den gamle Jærbanen med et severdighetsskilt. Sving inn til høyre og fortsett forbi parkering for togreisende. Gratis parkering og toalett. GPS posisjon N58 29.180 E5 53.801

 

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen fra Egersund til Hellvik krever egentlig ingen turbeskrivelse, da veien sier seg selv. Fra Egersund er det skiltet mot Hellvik, eller den gamle Jærbanen, og hele etappen følger grusveiens naturlige retning. En kan gå tur/retur, ha bil i begge ender, eller starte eller avslutte med å ta toget. Grusveien egner seg godt både for barnevogn og sykler.

Jærkysten - Det gamle jernbanesporet

Turen er gått vinteren 2013, dato 29. desember.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

egersund
N58 27.708
E5 59.521
hellvik
N58 29.180
E5 53.801

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Med en bil parkert på Hellvik stasjon starter turen faktisk med å ta toget til Egersund, det er nemlig ikke nødvendig med en bil i hver ende. Å ta toget er miljøvennlig og moro, særlig for de aller minste. Fotturen fra Egersund til Hellvik langs det gamle jernbanesporet er som regel en passelig etappe for folk flest. Traseen er beregnet for smalsporede tog, men det er god plass for syklister og et par barnevogner i bredden på dagens standard. En lettgått fottur i nydelig natur starter fra informasjonsskilt i Egersund, vi er ikke alene denne flotte romjulsdagen. Turgåere og mosjonister i alle aldrer benytter seg av den innholdsrike jernbanestrekningen, det er tilrettelagt med benker og bord på en rekke idylliske steder.

Jærkysten - Pensjonisten

Etter å ha passert den konstruksjonssterke brua designet av lærlinger ved Aker Solutions i Eigersund kommer vi til Pensjonisten som er et flott lite stoppested. Vi er noen år unna pensjonistalderen og fortsetter mot Hellvik, på vår vei passeres mange flotte fiskevann. Det opplyses om god bestand av ørret, husk fiskekort. Fra veinettet er det avstikkere ned mot sjøen for de som vil bade eller fiske der. Før vi ankommer den nedlagte togstasjonen Maurholen passeres flere tjern, det hører sjeldenheten til å se terrenget speile seg slik i vannflaten en sen desembermåned.

Jærkysten - Speilblankt!

Fra høydedragene langs jernbanesporet er det gode utsikter mot Eigerøya og Nordra Sundet, en minnerik opplevelse blir det uansett til en kopp kaffe. Viste du at det populære sykkelrittet «Nordsjørittet» blant annet finner veien igjennom denne vakre etappen? Ved Maurholen stasjon blir vi dessverre ikke tatt i mot lenger slik som i eldre tider, stasjonen er nemlig nedlagt. Strekningen Hellvik – Egersund er en del av Jærbanen som i 1874 – 1878 ble opparbeidet mellom Eigersund og Stavanger.

Jærkysten - Maurholen stasjon

Den gamle Jæbanen var beregnet for smalsporede tog, vidden var 1067mm mot dagens vidde på 1435mm. Banen slynger seg rundt knauser og høydedrag for å unngå fordyrende tunneltraseer, etter at den bredsporede jernbanen ble tatt i bruk i 1948 var deler av det gamle nettet overflødig og dermed tatt ut av bruk. Arbeidet langs strekningen er utført av hardtarbeidende mennesker kun ved bruk av håndmakt, når store konstruksjoner som murer og bruer skulle bygges ble det brukt store blokker i kilt stein.

Jærkysten - Det gamle jernbanesporet

Ved informasjonstavla på startplasseringene kan en lese mer om Hellvik Folkesti, et prosjekt for å sette hverdagsmosjon på dagsorden. En 3,2 km lang skiltet løype for hver 500 m er tilgjengelig fra Hellvik bedehus til Maurholen, løypa går på den allerede eksisterende grusveien. Holmavatnet og Kvidingsvatnet passeres før vi er tilbake ved parkeringsplass på Hellvik hvor bilen står parkert. God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *