Homsevatnet – Til fjellgården Homse fra Matningsdal

Homsevatnet - Til fjellgården Homse fra Matningsdal

Ved Homsevatnet i Hå kommune, er en av mange nedlagte fjellgårder i distriktet å finne. Fjellgården blir i dag benyttet som «avkobling og feriested» og ligger idyllisk til ovenfor vatnet. Fra Matningsdal er ikke turen merket, men stort sett er det tydelig sti å følge til gården. Turen går for det meste i et åpent og kupert terreng, men det er også noe småskog. Sett av 2,5 t tur/retur på den totalt 6,7 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
2,5 t
tur/retur
6,7 km
tur/retur
136 moh
Homse-
vatnet
261 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Fotturen fra Matningsdal til fjellgården Homse går på umerket sti av varierende kvalitet. Turen går i et karrig fjellterreng, men det er lite stigning fordelt på antall kilometer. Det er småkupert, men greit å gå de fleste steder. 

På bakgrunn av lengde, stigning og terreng er turen gradert middels.

 

 

Turstart & parkering

Homsevatnet - Parkering

Parkering ved «veilomme» mellom Matningsdal og Rånaheia i Hå kommune.

Fra Fv44/Nordsjøvegen ved Brusand, sving av til venstre mot Kartavoll og inn på Fuglestadvegen. Fuglestadvegen og Fv133 følges i ca. 9 km til en kommer til Matningsdal. Ta av ved skilt ned til Rånaheia og Stadion og fortsett igjennom gårdstun og forbi fotballbanen. Følg grusveien til veilomme / parkeringsplass. GPS posisjon N58 34.932 E5 49.944.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen fra Matningsdal til Homsevatnet er verken merket eller skiltet. Fra «vei-lommen» mellom Matningsdal og Rånaheia må en gå litt tilbake igjen før en gjerdeklyver tar en ut på en grusvei på høyre side av veien. Grusveien slutter på toppen av bakken, hvor en følger sti videre i terrenget. Stien er ikke veldig tydelig, og er en ikke kjent kan det være vanskelig å se hvor en skal gå. Det kan være en fordel å følge gps-spor eller kart- og kompass.

Langs stien kan en se noen eldre blåe merkinger som viser vei i riktig retning, disse avslutter ved ei eiendomsgrense kort tid etter start, men kan følges så langt det lar seg gjøre, og etterpå må en følge stien videre.

Homsevatnet - Til fjellgården Homse fra Matningsdal

Terrenget er kuppert og små fjellknauser og høydedrag er å se over alt – stien går mellom Rosselandsvatnet og Podladalen og ned til Bjørnsivatnet hvor en solid trebro tar en trygt over bekken. Stien går helt nedi vannkanten før den fortsetter i et åpent men kupert og frodig landskap. Nå er det ikke lenge før det store Homsevatnet kan skimtes, og da er heller ikke fjellgården langt unna. 

Stien fra Matningsdal til Homsevatn er for det meste god å følge, men den er nok ikke veldig mye brukt, og en må være oppmerksom på at enkelte partier kan være mindre synlige ved ulike årstider. Retningen er sørøstlig fra start til slutt, er du i tvil følg gps-spor og bruk kart- og kompass. Tilbakeveien går i samme fotspor.

Homsevatnet - Til fjellgården Homse fra Matningsdal

Vis hensyn til grunneier. Fjellgården brukes i dag som oppholdssted og helg/feriebolig.

 

Turen er gått våren 2015, dato 02. april.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Silje og jeg har pakket sekkene og er nå klare til å gripe fatt på denne nydelige vårdagen. Sola skinner og det er tilnærmet vindstille ute. Fra veien mellom Matningsdal og Rånaheia er det satt ut en gjerdeklyver som tar en ut på grusveien. Grusveien følges opp bakken hvor en fortsetter på sti i terrenget. Stien er blåmerket herfra, men det gjelder kun bort til neste eiendomsgrense igjen. Terrenget er kupert og små fjellknauser og høydedrag er å se overalt, – Jæren er langt fra bare flat og uten fjelltopper. Vi nærmer oss Rosselandsvatnet 115moh.

Homsevatnet - Til fjellgården Homse fra Matningsdal

Vi er på vei «innover heia», retningen er sørøstlig ned mot gården. Langs stien ser vi rester etter en gammel bygning, trolig ei gammel høyløe? Silje og jeg har gått fra Matningsdal mange ganger før, og enda flere ganger har vi vært ved fjellgården. Det er nemlig også mulig å gå turen fra Herredsvela. Videre møter vi ei solid trebro mellom Bjørnsivatnet og Klemmavatnet, denne tar oss trygt over bekken.

Homsevatnet - Til fjellgården Homse fra Matningsdal

Ved det idylliske Bjørnsivatnet, går stien helt nede i vannkanten. Mellom områder dekket av skog, går vi i et åpent men kupert og frodig landskap. Herfra er det ikke langt til det store Homsevatnet kan skimtes, og da er heller ikke fjellgården langt unna. Gården er både fint restaurert og vedlikeholdt, og blir i dag benyttet som et feriested med høy frilufts standard. Husk og respekter stedets private grenser og følg stien dersom en vil ned til vatnet.

Fjellgården Homse

Med på en god fjelltur hører det alltid med litt niste og et par kopper kaffe. Vi blir sittende på ei «fjellhylle» ovenfor det oppdemmede Homsevatnet. Utsikten er absolutt ikke til å klage på. Fremfor oss ser vi Bjørndalsniba, toppen ruver hele 275moh. Tilbakeveien går i samme fotspor til Matningsdal. Men, dersom en har to biler og setter en i hver ende, er det absolutt til å anbefale å gå til Herredsvela fra Homsevatnet. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *