Hetlandskogen (Bjerkreim) – Familietur til Krågevatn og Ognavatn

Hetlandskogen (Bjerkreim) - Familietur til Krågevatn og Ognavatn

I Hetlandskogen er turområde tilrettelagt og turstiene går på kryss og tvers blant skog og utmark. Bjerkreim kommune har i samarbeid med Statskog tilrettelagt ca. 10,000 mål med ulike fritidsinteresser som blant annet padling, fottur, plukke bær/sopp i tillegg til å fiske ørret og laks. Ved Eikesvatnet kan en bade på tilrettelagt badeplass, og ved Krågevatn er det gapahuk. Sett av 2,5 t på den totalt 8,3 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Bjerkreim
2,5 t
tur/retur
8,3 km
tur/retur
104 moh
Ognavatn
261 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Lettgått fottur for hele familien. Middels vanskelighetsgrad er valgt grunnet lengde. Oversiktlig. Skiltet og merket.

 

 

Turstart & parkering

Hetlandskogen - Parkering på "øverste" parkeringsplass like ved Hetlandsvatnet.

Vi parkerte på øverste parkeringsplass like i nærheten av Hetlandsvatnet.

Ved Eikesvatnet er det også tilrettelagt parkeringsplass og toalett. For å komme til utgangspunkt for denne turen følg E39 mot Bjerkreim og sving av inn mot Apeland og Tengs like før tilrettelagt handicap fiskeplass i nærheten av E39. Følg veien videre ned mot Tengesdal hvor det er godt skiltet langs veien opp mot Hetlandskogen. Kjør forbi første parkeringsplass og følg veien videre opp mot Hetlandsvatnet. GPS posisjon N58 32.340 E5 59.309.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra parkeringsplass ved Hetlandsvatnet er det flere turmuligheter. Det er i tillegg skiltet fra start. Vi følger traktor- / kjerrevei igjennom hogsfelt og videre til Søra Faurevatnet.

Videre på traktorvei, men bare litt til før et veikryss kommer til syne. Her går vi mot venstre og opp mot Raubartjørna (oransje merking).

Det er god sti og tydelig merking. Fra Raubartjørna fortsetter vi fotturen først mot Krågevatn – fortsatt oransje-merking. Siste del av fotturen er en rundtur – hvilket betyr at vi kommer ned igjen til Raubartjørna.

Vi nærmer oss Ognavatnet. Deretter Krågevatnet hvor det står oppført en gapahuk. Her tar vi oss en liten nistepause og koser oss.

Returen går tilbake via Grastjørna og til Raubartjørna og videre ned til parkeringsplassen på samme sti.

Hetlandskogen - Fotturen med mange valg!

Turen er gått sommeren 2013, dato 14. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Hetlandskogen er et godt alternativ for et aktivt friluftsliv. I tillegg er det tilrettelagt for å padle i kano og bade. Stiene i det 10,000 mål store området eid av Statskog og tilrettelagt i samarbeid med Bjerkreim kommune er mange. Turstiene er mange og ulike fargekoder viser vei igjennom det populære området. I tillegg til å gå fottur er det mulig å fiske ørret og laks, plukke bær og sopp. Like i nærheten av Krågevatn og Ognavatn har Statskog satt opp en gapahuk i 2007 som kan benyttes til overnatting eller bare en liten rast.

Hetlandskogen

Vår tur startet fra øvre parkeringsplass ved Hetlandsvatnet og et skilt med flere alternativer står plassert like i nærheten. Alternativet «Krågevatn» var dagens mål hvor det er plassert ut tur bok og kode for registrering av tur på Telltur.no. Turen er med i arrangementet På Topp i Dalane 2013 arrangert av Dalane Friluftsråd. Vi starter på traktorvei mot Forevatn (Søra Furevatnet) med fargekode oransje. Området vi starter i er dekket av grantre og lerk som er plantet i østlig ende mens, i vest er det naturlig furu og lauvskog blant myrer, tjern, vatn og bare bergknauser som preger landskapet. Ved Søre Furevatnet fortsetter vi inn på sti til høgre og følger merking videre mot Krågevatn og Ognavatn. Stien går igjennom en del myrlendte parti og vanntette sko er absolutt nødvendig.

Hetlandskogen - Rikt på dyre- og fugleliv

Vi passerer flere stikryss og valgene er mange. Ved Raubartjørna er Krågevatn merket i vestlig retning og Ognavatn i nordlig retning, det spiller ingen rolle hvilken vei du tar dersom du uansett skal gå rundturen. Ved dette stiskille kommer du tilbake enten du tar det ene eller det andre vatnet først. Det er selvfølgelig flere valg langs stien som fører til andre plasser. Vi velger Krågevatn først og fortsetter videre i terrenget ned mot gapahuken hvor beverne ser ut til å ha integrert seg godt i terrenget. Svære trær er gnagd av og ligger nede, enkelte er ferske med blodrester på. Ved gapahuken setter vi oss godt til og spiser litt niste til en rolig stemning blant syngende småfugl og en kopp kaffe. Stemningen er på topp og en pause blir satt stor pris på.

Hetlandskogen (Bjerkreim) - Familietur til Krågevatn og Ognavatn

Vi fortsetter opp langs elva og Hilde hører plutselig en lyd 10m fra oss, hun snur seg og kikker rett på et rådyr som brått får panikk og hopper ut i elva. Jeg hørte kun plasket i elva og tok opp kameraet i håp om å få et bilde av «svømmende bambi» uten hell. Ved Ognavatn er det satt opp skilt like i nærheten av ei hytte som ligger rett under strømlinjene som går i retning nord mot blant annet fjelltoppen Ulvarudlå i Time kommune. Stien går nå tilbake til Raubartjørna og tilbake på samme sti / vei til parkeringsplassen ved Hetlandsvatnet.

Hetlandskogen - En liten frosk på tur

Flott terreng med mange muligheter. Dette er en «lang» familietur hvor det er en fordel at barna er litt turvante. Enkelte steder er terrenget myrlendt og vanntette sko er nødvendig, i tillegg er deler av stien dekket av høgt gras hvor det kan være smart med vanntett bukse etter fuktige perioder.

God Tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *