Hest – Topptur fra Sætra i Lund kommune

Hest - Topptur fra Sætra i Lund kommune

Felltoppen Hest i Lund kommune er et flott turmål med middels vanskelighetsgrad. Turen starter ved Sætrahytta og avslutter samme plass, stor opparbeidet parkeringsplass. Rundturen er svært godt merket noe Dalane Friluftsråd skal få æren for. Turen er med i prosjektet På topp i Dalane 2013 som arrangeres av Dalane Friluftsråd. En kjempeflott tur som du bør sette av ca 2,5t tur / retur på. Lengden for hele turen er 6,7km.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Lund
2,5 t
Rundtur
6,7 km
rundtur
658 moh
hest
353 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Fra Sætra starter turen lettgått langs Sætravatnet. Ved Botnestølen er det stigning oppover mot Hestheia og toppen Hest som ruver 656 meter over havet. En må regne med å bli god å varm opp hit!

Fotturen har for det meste god sti, men enkelte partier på vei ned fra Hest og videre sørøst kan være litt luftige. Ta tiden til hjelp og tråkk varsomt!

Rundturen har vanskelighetsgrad middels iht Nasjonal merkestandard.

 

 

Turstart & parkering

Hest - Parkering på Sætra i Lund kommune

Parkering på opparbeidet parkeringsplass v/ Sætra i Lund kommune.

Følg E39 forbi Helleland og videre mot Moi, sving av rett før Moi opp mot Holamoen. Kjør over elva og du passerer Hovsvatnet på øst siden (venstre side). Følg veien i ca 5km og ta opp til høgre i krysset mot Handeland. Følg så veien oppover til du kommer til opparbeidet parkeringsplass ved Sætrahytta. GPS posisjon N58 31.725 E6 34.028.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Rundturen starter fra vakre Sætra i Lund kommune.
Det er skiltet fra parkeringsplass mot Hest. Følg rødmerking inn på grusvei mot Sætra, deretter er det skiltet langs dyrket gjorde og videre opp langs utløpet av Sætravatnet. Følg grusveien inn mot Botnestølen, cirka 1,1 kilometer.

NB!
Gå på rekke, ikke i bredden og uforstyrret langs dyrket mark. Det er på velvilje fra en hyggelig grunneier at det er tillatt turløype her! Respekter båndtvang og vis hensyn.

Hest - Skiltet fra start ved Sætra i Lund kommune

Ved Botnestølen går rødmerket løype nordøst og opp Hestheia. Videre fortsetter stien forbi toppen Hest og ned mot hyttefeltet og parkeringsplassen ved Sætra igjen.

 

Turen er gått våren 2013, dato 5. mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Vi tok søndagsturen til fjelltoppen Hest som ligger i vakre Lund kommune, ca 90min kjøretur fra Nærbø. På veg nedover fulgte vi nøye med på været i håp om at det skulle endre seg, skyene lå som et teppe og stengte for sola som prøvde og skimte frem av og til. Fremme ved parkeringsplass er vi ikke alene, andre turgåere parkerer like i nærheten av oss. Turen starter fra Sætrahytta og følger bekken langs dyrket mark videre opp mot Sætravatnet.

Hest - Grusvei langs Sætravatnet

Mye vann fra bekken som enkelte plasser gikk «over» førte til at stien flere plasser var oversvømt. Oppe ved grusvegen ligger Sætravatnatnet, vi følger grusvegen på øst siden av vannet ca 1,1km. Her er det satt opp en nytt rødmerke som tar oss inn på øst siden av Botnetjørna på godt merket sti.
Langs Botnetjørna passerer du en heller som kan være en fin plass å ta en liten pause før stigningen mot topp punktet starter. I tillegg må du legge merke til beverhytta som ligger helt i nordlig ende av Botnetjørna. Området etter tjørna er veldig fuktig så vanntette sko bør være en selvfølge for denne turen som krysser enkelte myrete partier.

Hest - Vi gleder oss til utsikten!
Bildet er fra en tidligere fellestur

I enden av Botnetjørna starter stigningen opp mot varden og topp punktet som ruver 658m.o.h. Vi skal ikke stige mange høydekurver på gpsèn før varden kommer til syne samtidig som utsikten vestover bedres for hver meter. Vær litt obs på at deler av stigningen går på fjellpartier som kan være litt glatte. Etter nærmere 250 høydemeter med stigning fra myra er du oppe ved varden, her har du god utsikt i alle retninger.

Hest - Fotturen starter og avslutter ved Sætra i Lund kommune
Bildet er fra en tidligere fellestur

Etter en god pause fortsetter vi rundturen og følger merket sti ned mot hyttefelt som ligger i sørøstlig retning fra varden. På vegen ned kom finværet som var meldt og nedfarten mot hyttefeltet ble avbrutt med en kort kaffepause. Turen tilbake til parkeringsplassen fra hyttefeltet er ikke særlig spennende, følg grusveg ned gjennom hyttefeltet og gå forbi den første garden du møter. Herfra har du ca 400m gange på grusveg til du er borte ved Sætrahytta. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *