Hellviksbolten – Med rundtur om Ole Høilands hålå

Hellviksbolten ligger som navnet sier på Hellvik, og er Eigersunds svar på Kjerag – En «light» versjon vel og merke. Vi har laget en rundtur hvor vi går innom Ole Høilands hålå, som har fått sitt navn etter at mestertyven søkte tilflukt her. En fin rundtur hvor vi veksler mellom å gå på grus, sti og direkte i terreng. Sett av 2,5t på den totalt 8,1 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

rogaland
eigersund
2,5 t
rundtur
8,1 km
rundtur
113 moh
Hellviks-
bolten
267 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og terreng er turen til Hellviksbolen og Ole Høilands hålå klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Det er totalt lite stigning på turen fordelt på antall km. Stien er for det meste god, og en del av turen går på grus, men fra Hellviksbolten går man en liten km direkte i til dels krevende terreng. Det var svært tørt når vi gikk her, men enkelte parti er naturligvis mer utsatt enn andre, det er her gjort gode tiltak (klopping) for å bevare naturen.

 

 

Turstart & parkering

Varberg - Parkering ved Lunhulen (Hellvik) i Eigersund kommune.

Parkering ved Lunhulen (Hellvik) i Eigersund kommune.

Følg Rv44 langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og videre ned til Hellvik. Langs kysten på Hellvik passeres XL Bygg, fortsett cirka 600m til, og like etter ei bro svinger enn av til venstre og inn på Mjåsundveien (Mjåsundveien er skiltet fra Rv44) mot Lunhulen.

Følg asfalt, og etter hvert grusveien inn til Lunhulen – cirka 800 meter fra Rv44. Adresse: Mjåsundveien 51.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Foruten om etappen mellom Hellviksbolten og Den Vestlandske Hovedvei er denne turen skiltet og blåmerket. Det er ei stor oppslagstavle ved parkeringsplassen I Lunhulen på Hellvik, og mange turalternativer henvises det til her, blant annet Ole Høilands hålå.

Vi velger å dele opp beskrivelsen;

  1. Fra Lunhulen til sti-start på grusvei
    Fotturen starter fra Lunhulen på Hellvik. Følg grusveien langs jernbanen i ca. 400 meter, ta til høyre over jernbanebrua, deretter umiddelbart til venstre igjen. Grusveien følges til et kryss ved en bom, her ta til høyre og følge grusveien ca. 150 meter opp bakken. Her er skiltet mot Hellviksbolten ut i terrenget til høyre
  2. Fra sti-start til Hellviksbolten
    Tydelig og blåmerket sti viser vei like til Hellviksbolten
  3. Fra Hellviksbolten til sti mot Ole Høilands hålå
    God og blåmerket sti å følge. Gå i nord-østlig retning mot den Vestlandske hovedvei, ta til høyre og følg grusveien så deretter en god km før en går til høyre og ut i terrenget på blåmerket sti
  4. Fra sti-start ved grusvei til Ole Høilands hålå
    Tydelig blåmerket sti viser vei til Ole Høilands hålå. For å komme til hulen må en gå en liten avstikker fra stien, her er skiltet og blåmerket
  5. Fra Ole Høilands Hålå til Lunhulen
    Fra Ole Høilands hålå går en ned igjen til stien en kom fra og fortsetter videre på den blåmerkede stien. Stien følges like til krysset ved jernbanebroa hvor en går over broa og følger grusveien tilbake til Lunhulen.

Hellviksbolten - Kloppet sti

Turen er gått sommeren 2018, dato 5. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Turen til Hellviksbolten og Ole Høilands hålå går for det meste i et åpent og oversiktlig terreng. På grusen går er det stedvis skogkledd, men det meste av turen går i et nakent og lettgått heiaterreng. En liten kilometer etter Hellviksbolten går man direkte i terrenget, og her er til dels krevende å gå grunnet gresstuer, kratt og huller i bakken. Foruten om dette partiet er det tydelig og godt sti hele rundturen, i tillegg er det gjort nødvendige tiltak for å forhindre eskalering ut i terrenget (klopping).

Hellviksbolten - Fotturen starter lett på grusvei

Frank Hansen var så snill og var med oss som guide på denne kjekke turen i Eigersund kommune. Hele 26 Fjell-Vandrere var med på Fjell-Trimmen denne onsdagen, så vi var ikke alene om å ville besøke Hellviksbolten og Ole Høilands hålå! Turen starter i kjent terreng, nemlig fra Lunhulen på Hellvik. Den første 1,5 km går raskt unna på grusvei før vi går ut i terrenget og følger skilting mot Hellviksbolten

Hellviksbolten - Fint sted å ta en pause

Det er et behagelig terreng å ferdes i, men pulsen skal allikevel opp noen ganger i et par gode stigninger før vi er fremme ved Hellviksbolten!

Vi tar en god pause, mens Mons Skrettingland snakker ivrig om hvordan han ønsker å flytte kommunegrensa for å få bolten inn i Hå kommune! Det er mye «lått og løye» og god stemning i gruppa.

Hellviksbolten - Vi vandrer videre i et flott terreng

Når alle har posert på bolten går ferden videre i umerket terreng. Frank loser vei, etter en liten avstikker til «baksiden» av bolten. En liten kilometer er terrenget preget av mye gresstufter, kratt og hull i bakken – det er godt å komme ut på grusvei igjen. Vi følger den Vestlandske hovedvei, før vi på ny går ut i terrenget.

Hellviksbolten - Flott fellestur med en god gjeng

Nå er terrenget mye mer behagelig å gå i, vi følger de blå merkene opp på fjellet hvor Ole Høilads hålå befinner seg. Ole Høiland var en norsk mestertyv som er kjent for en rekke innbrudd, blant annet i Norges Bank i 1835. Han satt gjentatte ganger i fengsel, men greide stadig å rømme. Ole Høiland skal ha hatt mange gjemmesteder, og denne hulen på Hellvik var en av dem, sagnet sier også at han gjemte noe av tyvegodset sitt her. 51 år gammel endte han sitt liv ved å henge seg på cellen på Akershus festning.

En førnøyd gjeng poserer på fellesbildet over Ole Høilands hålå, før blåmerket sti og grus følges tilbake til parkeringsplass på Lunhulen.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *