Gyarhavn – Kjekk og lettgått tur fra Trosaviga

Gyarhavn - Kjekk og lettgått tur fra Trosaviga

Turen fra Trosaviga til Gyarhavn er en variert, kort og lettgått tur, men allikevel langt i fra kjedelig. Her får du en god variasjon av grus, fjell, skog og hav. Med andre ord et spennende og variert terreng i nydelige omgivelser. Gyarhavn er blant annet tilrettelagt med brygge, gruve, toalett og et flott grillhus. Sett av 1 t tur/retur på den totalt 3,4 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
eigersund
1 t
tur/retur
3,4 km
tur/retur
5 moh
gyarhavn
48 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Trosaviga til Gyarhavn klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god og lett fremkommelig. Etter fuktige perioder kan svabergene være glatte, og stien vil stedvis være svært sørpete og våt. Dette vil variere noe fra årstid til årstid. Turen er kort, og det er lite stigning. Kjekk og lettgått familietur.

Turen fra Trosaviga til Gyarhavn er varierende og veksler mellom grus, sti, berg og fjell. Fra Trosavika til Sandane går du på en stor og god grusvei, før du følger en tydelig sti opp på hyttefeltet. Her kommer du på ny inn på en grusvei. Du passerer et tjern på høyre side, og ser kort tid etter en tydelig sti i terrenget. Stien følges helt til Gyarhavn, med en liten etappe opp et bratt berg, turens eneste motbakke. Turens korte lengde og lite stigning gjør at etappen egner seg godt for barnefamilier. Lanskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig.

 

Turstart & parkering

Gyarhavn - Parkering i Trosaviga

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Trosaviga i Eigersund kommune.

Fra Nærbø følger vi Nordsjøvegen Rv44 mot Hellvik, bak oss passeres blant annet Vigrestad, Brusand og Ogna. Videre inn på Jærveien 44 passeres kommunegrensene mellom Hå og Eigersund, en Joker matbutikk ved Hellvik kjøres forbi før det er skiltet inn til Hellvik Havn. Følg Trosavigveien forbi Hellvik Havn, og fortsett til du får en  stor grusplass på venstre side. Gratis parkering, GPS posisjon N58 28.511 E5 52.232.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra parkeringsplassen på Trosaviga er det tydelig skiltet mot Gyarhavn. Ved Sandane er det på ny skiltet, og når du har passert hyttefeltet kommer enda et skilt. Når turen går fra grusvei til sti ut i terrenget er det skiltet mot Gya, og herfra overtar rødmerkingen. Det er tydelige rødmerkede påler hele veien fra grusveien til Gyarhavn.

Gyarhavn - Skiltet fottur

Turen er gått våren 2017, dato 02. mars.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Aktivitetsmuligheter

 

Aktivitetsmuligheter

Sjø/tjern Teltmuligheter Grillsted
Fiske Grillhus Kajakk
Toalett Brygge Benker/bord

 

Annonse

 

 

Turreferat

Gyarhavn - Fottur fra Trosaviga

Jeg har vinterferie og nøler ikke når Ingrid spør om jeg vil være med ut på tur. Det er meldt både regn og vind, så en langtur er det ingen av oss som har behov for. Vi vil kose oss med bål og god mat, og tenker at et turmål med gapahuk ville vært perfekt! Grillhuset ved «Ytre Gyarhavn» har jeg kun sett fra stien som går videre ned til «Indre Gyarhavn», nå vil jeg utforske dette området mer.

Gyarhavn - Variert kysthei natur

Ingrid og jeg møtes ved M44, og kjører herfra sammen til Hellvik. Parkeringsplassen på Trosaviga får vi helt for oss selv, men litt regn hindrer ikke oss i å gå på tur. Skiltet viser 1,7 km til Gyarhavn, det er med andre ord ingen langtur vi skal ut på. I dag er det kosen og det sosiale som er i fokus.

På med hette og votter, samt regntrekk på sekkene. Det regner og er surt, men vi får raskt varmen i oss når vi begynner å gå.

Vi følger grusveien ned mot havet, og passerer Storevarden på høyre side. Ved enden av grusveien følger vi stien til venstre, her er det tydelig merket mot Gyarhavn. Stien følges til vi på ny kommer til en grusvei, og vi befinner oss nå på hyttefeltet. Vi tar til høyre på grusveien, og følger veien et lite stykke. Et tjern passeres på høyre side, før det på samme side går en tydelig og rødmerket sti inn i terrenget. Her står det skilt mot Gya.

Regnet løyer mens praten går, og stien mot Gyarhavn er umulig å ta feil av. Enkelte steder kan stien være svært gjørmete, så husk gode sko hvis det ikke har vært tørt en lengre periode.

Gyarhavn - Tilrettelagt for friluftsfolket

Vi går fra åpent terreng, til en motbakke på berget, og videre gjennom en liten skog. Før vi vet ordet av det står vi og skuer utover Gyarhavn. Om en følger stien mot venstre kommer vi til «Indre Gyarhavn». Vi følger stien til høyre, og ned til «Ytre Gyarhavn».

Her er en strandlinje, en flott brygge, grillhus og toalett. Det henger et stort nett mellom noen av trærne, og en disse i et tre. Her kan jeg virkelig tenke meg at det er idyllisk en vakker sommerdag. Grillhuset er stort og fint, med tre store benkebord på innsiden. Den ene veggen er nærmest fylt til randen med ved, og det er en flott peisovn til å fyre i. Det er til og med forheng så du kan stenge av for vær og vind. Med andre ord – her er tilrettelagt for skikkelig hygge.

Gyarhavh - Egen bålplass

Om du skal ha åpent bål må dette fyres opp i gruven på utsiden, dette var ikke vi forberedt på, så en tarp/presenning hadde absolutt vært en fordel. Jeg klarte ikke å holde liv i bålet på grunn av regnet, så matlagingen måtte fortsette i peisovnen. Noe upraktisk, men det gikk heldigvis. Vi koste oss med god mat, og deretter bålkaffe og litt sjokolade. Litt småkalde tær gir beskjed om at det er på tide å pakke og å gå hjem. Vi følger samme rute tilbake, og takker for turen for denne gang.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *