Gaustatoppen – Fra Stavsro til Svineroi

Gaustatoppen er hele Norges utsiktpunkt. Titusenvis av turgåere finner veien opp til Vestfold & Telemarks høyeste fjell, hvert eneste år. Utsikten er enorm og fra den 1883 moh høye toppen, kan en se hele 1/6 av fastlands Norge. Noe av det spesielle er at alle kan ta del og oppleve toppen, det går nemlig et tog inni fjellet for de som ikke ønsker eller kan gå til topps.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Vestfold
og telemark
TINN
3,5 t
rundtur
9,9 km
rundtur
1883 moh
gausta-
toppen
708 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

Merk!
Bilveien mellom Svineroi og Stavsro er ikke medregnet i antall kilometer eller tids fakta ovenfor, distansen er ca. 4 km.

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Fra Stavsro til toppen er det god sti som både er merket og skiltet. Terrenget er stigende, men det går jevnt oppover. Fra Gaustatoppen og ned til Svineroi er det et par bratte partier. Ta tiden til hjelp.

Husk nok vann! Det er ikke mulig å fylle vannflaskene, hverken på fotturen eller på toppen i hytta.

 

 

 

Turstart & parkering (Stavsro)

Gaustatoppen - Parkering på Stavsro

Parkering ved Stavsro.

Gaustatoppen er og finne i vakre Tinn kommune, nærmere bestemt i Rjukan området (Vestfold og Telemark fylke). Fra Rjukan følg rv37 igjennom sentrum, ta av inn til høyre dersom enn kommer fra vest mot øst rett etter kirken Dal. Følg hårnålsvingene oppover mot Gaustablikk, men kjør ikke inn til det populære ski og hytteområdet. Fortsett istedenfor videre på Fv651, det er godt skiltet til Gaustatoppen som er en av de største attraksjonene i Rjukan. GPS posisjon N59 50.067 E8 42.837.

 

 

 

Turstart & parkering (Svineroi)

Gaustatoppen - Parkering på Svineroi

Parkering ved Svineroi.

Fra Rjukan følg rv37 igjennom sentrum, ta av inn til høyre dersom enn kommer fra vest mot øst rett etter kirken Dal. Følg hårnålsvingene oppover mot Gaustablikk, men kjør ikke inn til det populære ski og hytteområdet. Fortsett istedenfor videre på Fv651 ca. 1 km etter innkjørsel til Gaustablikk. Mellom Stavsro og Svineroi er det ca. 4km. GPS posisjon N59 51.806 E8 40.921.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fotturen til Gaustatoppen er godt merket og skiltet – både fra Stavsro og Svineroi.

Det mest vanlige er å gå fra Stavsro. Her er det romslig og stor parkeringsplass. Fotturen starter rolig, men med jevn stigning oppover. Retningen er nordvestlig.

På veien opp er det et stiskille ned til Svineroi. Det er her vi går ned etter å ha vært oppe på Gaustatoppen.

Siste rest av partiet mot toppen er tilrettelagt med steinheller. Gå i gode tursko. Underlaget er ujevnt og det er mye stein oppover! 😛

Gaustatoppen - Breisida til fra Gaustablikk

Turen er gått sommeren 2014, dato 29. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

Stavsro
N59 50.067
E8 42.837
svineroi
N59 51.806
E8 40.921

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Gaustatoppen er en populær og attraktiv turistattraksjon. Vi har vært her før, men dessverre uten den mye omtalte utsikten. Det ønsket vi å gjøre noe med, og sammen med Hilde og meg ble også hennes foreldre med til topps. Utgangspunktet for turen var veldig nærme, faktisk bare 5-10 min med bil fra Gaustablikk. Hytta vi leide sto fint i lia vendt mot den populære turistattraksjonen, her hadde vi en nydelig utsikt mot toppen.

Gaustatoppen - Topptur fra Stavsro

Det er tidlig morgen og vi er ekstra spente, værmeldingene har nemlig vært noe usikre de siste dagene. Jeg går ut på terrassen og kikker mot toppen, det ser veldig lovende ut. Vi spiser frokost og kommer oss av gårde, sekkene er lett pakket og Hilde har sluppet oss av ved Stavsro. Hilde er gravid og ønsket istedenfor å ta Gaustabanen til topps denne gang. Vi holder et jevnt og godt tempo oppover lia, Store Stavsronut er nettopp passert.

Det er tidlig morgen og vi er ekstra spente, værmeldingene har nemlig vært noe usikre de siste dagene. Jeg går ut på terrassen og kikker mot toppen, det ser veldig lovende ut. Vi spiser frokost og kommer oss av garde, sekkene er lett pakket og Hilde har sluppet oss av ved Stavsro. Hilde er gravid og ønsket istedenfor å ta Gaustabanen til topps denne gang.

Gaustatoppen - Frodig første del av fotturen

Vi holder et jevnt og godt tempo oppover lia, Store Stavsronut er nettopp passert. Bak oss dominerer et sjeldent fargespill. Kombinasjonen mellom skyer, sol og tidlig høstfarger i terrenget danner et uforglemmelig øyeblikk. Langs stien ser Tor Alf en død lemen, det viste seg å være flere av disse små sinnataggene. I den frodige lia står flere sauer og beiter, vi passerer med en knapp margin og konkluderer med at de er nok vant med turgåere. Fargespillet bak oss viser seg å være kortvarig, i hvert fall når det gjelder i siktlinje.

Gaustatoppen - Utsikt fra stien mot toppen

Et hvitt teppe av skodde er på vei mot oss. Det går riktignok høyt, men slik det ser ut nå vil det omkranse toppen om kun kort tid. Vi blir enig om å skille lag, Tor Alf og Marit fortsetter i sitt jevne og gode tempo mot toppen. Det er ingen fare for sikkerheten eller at vi ikke skal finne frem, stien er godt merket og skodda omkranser kun de siste høydemetrene fra toppen. Jeg blir nødt for å legge bort kameraet og sette opp tempoet i kampen mot utsikten.

Gaustatoppen - Turisthytte på toppen

Fra turisthytta er utsikten enorm, men jeg vil helt ut på eggen av Gaustastoppen.

I det turisthytta er passeres får den intense, og gode vaffellukta meg til å tenke tanken om å bli her. Men jeg skal til topps og klyver over en etter en stein mot dagens mål. Det tykke laget med skodde nærmer seg betraktelig. Det er snart ikke lenger mulig å se turisthytta, og hvert fall ikke kjenne vaffellukta. Ura på den smale og bratte eggen er T merket, det anbefales å følge merkingen. Hvilket betyr at det ikke anbefales og utforsk eventuelle nye veier på egenhånd.

Det kjente turmålet besøkes av opp mot 30,000 utsiktlystne turister hvert år, i skrivende stund. På klarværsdager kan du oppleve Sør-Norges råeste utsikt, og faktisk helt opp mot 1/6 av Norges fastlands areal som tilsvarer 60,000 km2. Til sammenligning er Danmarks totale areal 43,000km2. Det har gått et år, og nå står jeg her igjen. Denne gang med en ekstrem utsikt, det er rett og slett enormt!

Gaustatoppen - Utsikt fra toppen

Hilde er oppe etter en fin tur med Gaustabanen, hun venter utenfor turisthytta. Det er på tide og sette kursen tilbake. Skodda har omkranset toppen og utsikten uteblir på få sekunder. På vestsiden av eggen går det over 900 høydemeter nærmest rett ned, i et brutalt og steinete terreng, jeg tar meg forsiktig tilbake til turisthytta. Like etter kommer Tor Alf og Marit opp den ny lagede sherpa trappa.

Det er godt å se at flere enn meg fristes av den gode vaffellukta. Det er på tide med en velfortjent pause. I tillegg til medbrakte brødskiver står selvsagt vafler og kaffe på menyen. Jeg bestemte meg egentlig litt spontant for å gå til fots ned igjen, i og med alle skulle ta Gaustabanen for opplevelsens skyld. Jeg prøvde banen i fjor, og istedenfor ønsket jeg å kunne tilby enda en trase til Vestfold og Telemarks høyeste fjelltopp. Og slik ble det.

Gaustatoppen - På veg ned går jeg til Svineroi

Jeg kortet ned min pause litt, slik at Hilde, Marit og Tor Alf ikke skulle måtte vente så lenge på meg. Jeg er i full gang og det er bratt ned mot Svineroi, men til gjengjeld noen hundre meter kortere enn til Stavsro. Den vanligste traseen til topps er å følge den T merkede stien fra Stavsro. Nede i fjellsida letter skodda og sikten er god, det samme gjelder opp mot Gaustatoppen. Jeg har fått oppleve utsikten, men synes det var dumt at Hilde, Marit og Tor Alf ikke fikk samme opplevelse. Det er for sent på dagen til å ta en tur til nå som skodda har lettet. Vi bestemmer straks at dette ikke må bli siste gang vi bestiger Gaustatoppen. Vi er vell nede alle sammen, og en fin tur har vi hatt!

 

Merk!

  • Det er ikke mulighet for å fylle vannflasken på Gaustatoppen turisthytte, dette fordi vann må fraktes med Gaustabanen til toppen. Men, det er mulig å kjøpe vann på flaske i sesong.
  • Gaustablikk området er en flott plass for overnatting samtidig som det er mulighet for å bestige nærliggende topper like utenfor hotell/vandrerhjemmet.
Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *