Gården Li – Rundtur til turisthytta fra Fidsel

Gården Li - Rundtur til turisthytta fra Fidsel

Gården Li er det perfekte sted og turmål for en aktiv familie. Turen inn fra Fidsel er akkurat passelig lang, og på hytta er det massevis av aktiviteter både for små og store – eksempelvis klatring, kajakk- og båtutleie. En kan sove i både hovedhuset og løa. Den spennende rundturen fra Fidsel til Gården Li er både rødmerket og skiltet. Sett av 2 t på den totalt 6,5 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

agder
sirdal
2 t
rundtur
6,5 km
rundtur
130 moh
gården li
turisthytte
301 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

Viktig!
Gården Li er ei turisthytte drevet av Flekkefjord og Oppland turistforening. Huset må på forhånd bookes for å få kode til nøkkelboks. Skal en overnatte i «Stegeløa» (som også er ei koselig turisthytte) må en ha DNT-nøkkel.

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Hele rundturen i en etappe regnes som Middels i vanskelighetsgrad, men velger enn å sove over på gården vil etappen fordels ut over to døgn, og da er vanskelighetsgraden definitivt Enkel. Dette er en lettgått tur, og ja – vi må kunne kalle dette for en perfekt tur for en aktiv familie. For de minste vil nok selv en av veiene være i lengste laget, men større barn, og som er turvandt vil storkose seg på ferden inn til Li. Flere skoleklasser benytter også dette stedet!

Turen varierer fra skogsterreng til et mer åpent og oversiktlig «kysthei terreng». Noen steder er det sleipt og vått, andre steder tørt og behagelig å gå i stien. En må ha vanntette sko på denne turen! Ned mot Gården Li, altså ned Lidalen er det montert kjettinger i steinene som kan være gode å holde i – her vil det være fuktig på flere partier og «rått» i dalen, så vær forsiktig og pass på glatte steinpartier. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. Noen steder er stien også kloppet (treplanker), vær oppmerksom på at disse kan være ekstra sleipe etter nedbørsrike dager.

Det er lite stigning fordelt ut på antall kilometere. Kjekk og lettgått familietur.

 

 

Turstart & parkering

Gården Li - Fottur fra Fidsel

Parkering på Fidsel i Flekkefjord kommune.

Fra Nærbø følg Rv44 (Fv44) langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og ned til Eigersund. Fortsett igjennom sentrum og ut via Årstaddalen mot Sokndal kommune og sentrum. Følg Fv44 også igjennom Sokndal og videre ut mot Titania, men følg veien og sving ikke av mot Titania. Fortsett igjennom tunnel mot Jøssingfjorden, og videre over fjellet til Åna-Sira. Kjør over Sireåna og videre opp i «fjellet» igjen. Ved Kvanvik er det merket med skilt «Fidsel 1,5», sving av til høyre her og følg veien inn til parkeringsplassen. Gratis parkering (2017). GPS posisjon N58 16.492 E6 32.859.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen fra Fidsel til Gården Li, og tilbake i en rundtur er både merket og skiltet. Merkingene er røde, mens skiltene og pilene er blåe – sistnevnte kan være greit å merke seg! Det er oversiktlig og greit å finne frem i dette turområdet, – mener vi.

 

Fjellgården Li - Kjekk rundtur fra Fidsel

Turen er gått vinteren 2017, dato 27-28. februar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Aktivitetsmuligheter & informasjon

 

Aktivitetsmuligheter

Hyttebok Kajakkutleie * Fiske *
Toalett Via Ferrata løype *  

* Kajakk: Utlån av voksen/barnekajakker med utstyr.
* Fiske: I sjø.
* Via Ferrata løype: 112 fester i fjellvegg og egen taubane. Utstyr finnes på hytta.

 

Informasjon

  • Drikkevann hentes i bekken nedenfor våningshuset, men husk at vannet må kokes!
  • Det finnes egen Bakerovn i kjelleren – Les info på hytta.
  • Gården Li er ei turisthytte drevet av Flekkefjord og Oppland turistforening. Huset må på forhånd bookes for å få kode til nøkkelboks. Skal en overnatte i «Stegeløa» (som også er ei koselig turisthytte) må en ha DNT-nøkkel.
  • Det finnes ingen «søppel-ordning» på denne turisthytta, husk at alt som ikke brennes må medbringes tilbake til bilene.
  • Infoplakater i Hovedhus.

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

I Agder fylke, nærmere bestemt i Flekkefjord kommune ligger Gården Li, – ei perle av de sjeldne.  Heidi og jeg hadde lenge hørt om denne «gården ved kysten», men aldri vært der før, så nå var det på tide å gjøre noe med det.

Fjellgården Li - Vi starter fotturen fra Fidsel

Været er vekslende og værmeldingene var kanskje ikke meldt i våres favør, men tur gledet vi oss til uansett. Vi er alene på parkeringsplassen ved Fidsel, og det er lite spor etter andre turgåere her en vintersdag – får vi hytten alene mon tro?

Vi går igjennom tunet ved det hvite huset på parkeringsplassen, og fortsetter deretter forbi ei hytte ved et idyllisk lite tjern.

Fjellgården Li - Kjetting langs stien ned mot Fjellgården Li

Vi har bestemt oss for å gå en rundtur og velger «vestlig» side av ruten inn, altså i Gravdalen og videre inn til Dåtland – stikrysset kommer til syne etter cirka 550m fra parkeringsplassen. Terrenget er vekslende mellom åpne og skogkledde flater, – det er god sti hele veien.

Fra Dåtland og ned til Gården Li, nærmere bestemt i Lidalen er det enkel ur og noe steinete partier, her er det montert kjettinger til å holde seg i.

Fjellgården Li - Ei perle langs kysten

Gården Li driftes av Flekkefjord og Oplands Turistforening. En kan booke soveplass i våningshuset på «Lister booking», samt sove i stegeløa. Det er 20 sengeplasser i våningshuset og stegeløa har plass til en skoleklasse på 30 elever, opplyses det på Lister friluftsråd sine sider. Husk at en må booke soveplass for våningshuset, dette må gjøres i forkant av tur for å få tilsendt kode til nøkkelsafen. For stegeløa må en ha med seg DNT-nøkkel.

Fjellgården Li - Fantastisk utsikt utover kystlinja

Etter en kjekk kveld i våningshuset, og ei god natts søvn var det på tide å stå opp. Frokosten inntas og vi tar oss god tid med frokostbordet – kokekaffe hører også til på tur!

Hyttepliktene gjøres unna, og denne gang tar vi en ekstra grundig «rens» i håp om at regnet skal slutte å piske på vinduet, men den gang ei… Omsider låser vi oss ut og drar hettene godt over hodet, det regner godt utenfor.

Fjellgården Li - Rundtur tilbake til Fidsel

Før vi forlater tunet tar vi en ekstra titt på utsikten. Vi blir enig om at dette må være tunet som har distriktets beste utsikt mot det åpne hav?

På tilbakeveien følger vi den østligste delen av sporet rute som vist på kart nedenfor. Stien tar oss forbi gårdene ved Kleppe, og videre over Skiljebergan og ned Grasdalen til stikrysset dagen før. Denne traseen er nok betydelig mye mer værhard enn gårsdagens rute, så en kan med fordel gå mer skjermet om en velger turen via Gravdalen og Dåtland.

Fjellgården Li - Takk for turen!

En nydelig tur går mot slutten og vi nærmer oss parkeringsplassen igjen. Siste rest av skogspartiet er unnagjort og tunet på Fidsel kommer til syne. Det ble en «våt», men ingen «tårevåt» gjenforening med bilen, nei til det er dette terrenget altfor fint! 🙂

Vi er enig i at denne turen må tas igjen, og da til sommeren for å prøve både kajakkene og Via Ferrata løypen i fjellsiden. Takk for en kjempekjekk tur – Vi kommer tilbake!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *