Galdhøpiggen 2469 moh – 17. mai tur til Norges tak

Galdhøpiggen er Norges tak og ruver majestetisk med sine 2469moh. Fjelltoppen er geografisk plassert i Jotunheimen. Dette var en tur som var planlagt på starten av året 2013, og toppen ble besteget på selveste 17.Mai. Turen gikk på ski fra Juvasshytta og opp over Juvflye og fortsatte videre over Styggebrean. Ved «piggura» gikk vi til fots opp til Galdhøpiggen. Absolutt en flott 17.Mai feiring som anbefales videre. Du blir guidet opp til toppen og turen tar ca 5t på den totalt 11,6 kilometer lange tur/returen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Innlandet
Lom
5 t
tur/retur
11,6 km
tur/retur
2469 moh
Galdhø-
piggen
691 m
stigning
fjellski
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels/Krevende

Vi deltok på en guidet 17. mai feiring til Galdhøpiggen. Selve skituren opplevdes ikke som veldig hard, men det er en del stigning og en bør ha med feller til skiene. Vær- og føreforhold er i dette fantastiske fjellområdet svært varierende, og kan være enormt krevende! Over Styggebreen går fotturer normalt i tau, men pga tidlig sesong og ski fikk vi gå over uten – men, i følge med guide på anviste steder!

Dette var en guidet tur!

 

 

Turstart & parkering

Galdgøpiggen - Vi parkerte ved Juvasshytta

Parkering ved Juvasshytta i Lom kommune.

Vi startet turen fra Hå kommune i Rogaland Fylke, estimert kjøretid var på ca. 9t (55mil) i følge Gulesider veibeskrivelses kalkulatoren. Vi brukte nærmere 13t med pauser, enkelte steder langs Vikafjellet og Sognefjellet var forholdene litt lite oversiktlig. Sognefjellet var i tillegg stengt i tidsrommet kl 20.00 – 08.00 selv i midten av mai måned. Vår kjørerute var via Aksdal, Ølen, Odda, Voss, Vik, Balestrand, Sogndal, Gaupane, Skjolden, Galdbygde og til slutt inn på vei som tar deg opp til Juvasshytta. Piggdekk ble satt på bilen for å være sikre på at vi kom oss sikkert opp til hytta, i tillegg kunne det være glatt på fjellovergangene. GPS posisjon N61 40.387 E8 22.208.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Vår skitur gikk sammen med et guidet opplegg fra Juvasshytta. De arrangerer årlig 17. mai tur til Galdhøpiggen – og vi anbefaler på det sterkeste å være med. Utrolig moro!

Da vikk gikk turen startet vi ved Juvasshytta. På lang rekke gikk vi langs Juvvatnet på østsiden, og deretter videre opp Juvflye mot Styggebrean. I enden av breen og ved Piggura tar vi av oss skiene og går opp til topps sammen.

Galdhøpiggen - Guidet 17. mai tur

 

Turen er gått våren 2013, dato 17. mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Tenk at vi skulle til Galdhøpiggen på selveste 17. mai. For ett tog det skulle bli! I planleggingsfasen var det noe usikkert hvor mange som fikk anledning til å delta, men vi ble totalt 3 stk. Silje har vært pådriveren for at det ble planlagt en tur i vennekretsen hennes opp til Galdhøpiggen. Juvasshytta-guider står for selve turen og guiding til toppen av Norge. Det var påmeldt ca. 250 stykker til 17. mai toget til toppen av Galdhøpiggen.

Etter en lang 13 timer kjøretur med knappe 20 min margin før bommen over Sognefjellet gikk igjen, var vi endelig fremme på Juvasshytta. Spenningen var stor opp siste etappe hvordan kjøreforholdene kom til å være og hvordan det så ut. Vell fremme blir vi ønsket velkommen på Juvasshytta og soveværelse ble tildelt. Etter en kort tur innom soveværelse med bagasje møttes vi i peisestua hvor vi koste oss med ei pils etter en lang dag på reis.

Galdhøpiggen - Silje, Bjørnar og Kjell Arild på skitur

Etter en god natt søvn var endelig dagen kommet hvor vi skulle bestige Galdhøpiggen. Sola skimte inn mellom gardinene og forholdene så perfekte ut. Jeg stod tidlig opp og gikk ut for å ta noen flotte bilder. Alt lå til rette for en fantastisk tur!

Etter en god frokost gjorde vi klar oss selv og skiene. Mange ivrige skigåere strømmet til og ville feire dagen på toppen av Norge. Turen startet kl 10:00 og gikk 100-200 m sør-øst for Juvvatnet, mange skulle inn i en dobbel rekke så litt start problemet oppstod naturligvis før vi fikk jobbet inn flyten. Guiden tok oss videre opp mot Juvflye hvor vi hadde enkelte pauser der folk fikk smurt om skiene og inntatt litt væske. Over Styggebrean fikk vi klar beskjed om at vi skulle deles inn i to rekker og følge guiden.

Galdhøpiggen - Til toppen på 17. mai

Breføringen skjer normalt ved at en gruppe bindes sammen og krysser breen. Siden det fortsatt var mye snø som dekket eventuelle sprekker krysset vi uten tau. I enden av Styggebrean går vi opp til «piggura» hvor vi setter fra oss skiene og fortsetter turen opp mot Galdhøpiggen til fots. Været har så langt vært greit, vi har til og med fått glimt av sol igjennom de tette skyene som ligger som et teppe over deler av Jotunheimen. Turen fra «piggura» og opp til toppen av Norge har enkelte bratte partier som kan være krevende, vi gikk i et rolig tempo på linje opp siste etappe.

Galdhøpiggen - Rolig opp fra Piggura mot toppen

Etter en liten kilometer fra Piggura var vi oppe på Norges høyeste fjelltopp, Galdhøpiggen. Flere og flere strømmet til. Vi var litt uheldig med utsikten, men stemningen var på topp – vi var jo tross alt på toppen av Norge! Flere sang nasjonalsangen og enkelte hadde med 17. mai fløyte. Under flotte forhold er nok utsikten enorm! Hurrungane i sør-vestlig retning, Glittertind mot øst, Rondane mot nord-øst og Falketind i sørlig retning.

Galdhøpiggen - På toppen av Norge

Etter en kort visitt på toppen av Norge valgte vi å gå ned til «piggura» hvor vi hadde satt fra oss skiene. Turen ned til Juvasshytta gikk uten guide, sporene fra alle de ivrige ski / turgåerne var lette å følge. Men, tykk tåke gjorde det umulig å se hverandre på en avstand på ca 20-30 m enkelte steder.

Galdhøpiggen - Kjell Arild på 17. mai feiring

Selve turen ned fra Galdhøpiggen gikk i et hurtig tempo, spesielt etter «Piggura» når vi skulle renne ned de nærmere 450 høydemetrene til Juvasshytta.

Nede ved Juvasshytta var enkelte allerede klare for hjemturen og var fornøyd med at årets 17.Mai ble feiret på toppen av Norge også i år. For enkelte er dette en tradisjon. Vi møtte personer som gikk år etter år så sant været tillot det. Dette er absolutt en perfekt 17. mai om du får anledning til å dra.

God Tur!

Annonse

2 kommentarer til «Galdhøpiggen 2469 moh – 17. mai tur til Norges tak»

  1. Tone Elisabeth Wierød Svar

    Hei, hvordan melder man seg på en slik tur? Galhøpiggen 17. mai? Hvem kan jeg kontakte, mobilnummer, mail?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *