Fossbrekka & Lanes – Familievennlig telttur

Fossbrekka – en husmannsplass mellom Espeland og Maudal. Stedet er omringet av høye fjell, fossefall, vann og tjern. I tillegg til å være et populært turmål, er gressletta et yndet teltsted for familier. Fotturen videre til Lanes byr på skogstraseer og en helt vill natur med utsikt opp mot selveste Trollakyrkja 764 moh. Sett av 1,5 – 2 t en vei på den den totalt 5,3 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

rogaland
bjerkreim
2 t
en vei
5,3 km
en vei
225 moh
fossbrekka
225 m
stigning
joggesko/
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Basert på turens lengde er fotturen i sin helhet, fra Espedal til Lanes kategorisert som Middels. Vi velger allikevel å klassifisere turen som Enkel, da det er grusvei inn til Fossbrekka, og i tillegg synes vi stien til Lanes er tydelig og god å følge. Det er noe ur på slutten av fotturen, men tar en tiden til hjelp er det ingen utfordring.

Det er grind på grusveien opp til Fossbrekka, og gjerdeklyver / grind på fotturen videre til Lanes. Vi gjør oppmerksom på at det ikke er mulig å gå med barnevogn, sykkelvogn etc. til Lanes, kun til Fossbrekka.

 

 

Turstart & parkering

Fossbrekka & Lanes - Parkering på Espeland i Bjerkreim kommune.

Parkering på Espeland i Bjerkreim kommune.

Fra Bryne, følg Fv506 ut mot «1900-krysset» og fortsett på Fv505 mot Undheim. Følg skilting videre mot E39 og følg bilveien over Bue (Buevegen Fv504». Ta til høyre v/ kryss E39 og fortsett mot Vikeså. Sving inn til venstre ved Cirkle K. Følg Fv503 i 14,7km. Du skal kjøre forbi avkjørsel opp til Austrumdal og Stavtjørn, men om kort tid er du på Espeland og det er like etter brua en skal kjøre inn til høyre. Det er skiltet «Gloppedalsvegen» på et skilt like etter brua, sving inn til høyre her, og hold høyre til du kommer til grinda.

Merk!
Vis hensyn og parker slik at større kjøretøy / landbruksmaskiner kommer forbi (minimum 3,5m bredde).

VIKTIG MELDING!
Parkering er muliggjort med velvilje fra grunneier. Respekter «Parkering forbudt» skilt og IKKE parker ned langs med veien og ut mot bilveien. Er det fullt, ja da er det fullt og en må finne seg et nytt turmål for dagen!

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Vi opplever det enkelt å finne frem i dette turområdet, men velger allikevel å dele opp vår beskrivelse. Det opplyses ved start at fotturen til Fossbrekka er på 3,2km, mens inn til Lanes er det 5km totalt fra Espeland.

 1. Fra Espeland til Fossbrekka (gressmark)
  Grusvei fra start til slutt. Denne etappen er ikke merket, men det er allikevel skiltet ved startområdet med infotavle. Grusveien er for det meste god, men på enkelte steder, særlig i bakker har noe av grusen blitt skylt bort.
   
 2. Fra Fossbrekka (gressmark) til toppen av Fossbrekka
  Området er oversiktlig og det er vanskelig å ta feil. Men, fortsetter en «rett frem», altså mot vannet og utløpet av elva, så er det ofte her familier telter. Turkasse med bok er plassert på «toppen av Fossbrekka», altså i nærheten av brua, og hit må en uansett om en vil gå til Lanes.
   
 3. Fra Fossbrekka til Lanes
  Fotturen fra Fossbrekka og videre til Lanes følger traktorvei/sti. Det er rødmerket og skiltet. Vi opplevde det som enkelt å finne frem til Lanes. I Lanes er det også turkasse med bok.


Obs!

 • Husdyr
  Det var ingen husdyr på beite når vi var ved Fossbrekka. Allikevel er det noen «brune-kaker» på et fåtall steder som vitner om at det har vært storfe her. Da vi var der kom bonden med 30-40 dyr som ble jaget over på motsatt side av elva og inn på innegjerdet område.
 • Rydd etter deg!
  Det er selvfølgelig unødvendig å nevne dette, men søppel skal alltid plukkes med! I tillegg er det fint om en og samme gruve kan brukes. Det er lite tiltalende med flere gruver på et og samme sted!

Fossbrekka & Lanes - Turbeskrivelse

Turen er gått sommeren 2018, dato 10-11. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Fossbrekka & Lanes - Nydelig dalføre med fossefall

Endelig, nå skal vi til Fossbrekka med telt og kose oss i de flotte omgivelsene her, men, å være her er forresten ingen selvfølge. I 2017 ønsket Småkraft AS å bygge vannkraft i nettopp dette dalføret, med de konsekvenser det ville påvirket naturen og mangfoldet. Heldigvis, og takk til ivrige bønder, grunneiere og alt engasjementet rundt, så ble det ikke noe av! I tillegg er Fossbrekka reddet for fremtidig utbygging av kraftverk.

Fossbrekka & Lanes - Grusvei helt inn til Fossbrekka

Fra Espeland er det grusvei helt inn til Fossbrekka. Det er for det meste god standard, men i enkelte bakker har små-grusen blitt skylt bort, og større steiner har kommet til syne. Allikevel er det fullt mulig å gå hit med barnevogn, sykkelvogn etc. Fra grusveien, eller den gamle kirkeveien fra Espeland til Maudal får en følelsen av å være på tur i noe urørt, mektig og spektakulært. De høye fjellformasjonene, elva, fossefall og frodige liene gir inntrykk en knapt kan fordøye!

Fossbrekka & Lanes - Teltet er satt opp

I Fossbrekka er det gode teltmuligheter nede ved flaten. Nedenfor er det vannlinje, mens på siden og bort mot skogen er det elv.

Ovenfor flaten, i høyde med fossen, men til venstre kan en se tufter etter en husmannsplass. Det sies at stedet ble forlatt i år 1890, etter at første bosetting her var i 1855. Oppe ved fossen, like ved brua henger det en turkasse med bok til signering.

Fossbrekka & Lanes - Vi koser oss på tur

Vi har hatt en kjekk ettermiddag og kveld i Fossbrekka. En annen familie var også på telttur hit, og hva kunne vel passe bedre enn at den familien også hadde en datter på 3år? Marikken og Vilde fant tonen og koste seg sammen.

Etter en god natt søvn var det morgning. Det er stille utenfor og ikke et vindpust å kjenne. Sola skimter til mellom skyene, men det er varmt og godt sommervær. Vi står opp, spiser frokost og gjør oss klar til fottur inn til Lanes.

Fossbrekka & Lanes - Inn der er Lanes

Fra Fossbrekka går det traktorvei opp til fossen og et lite stykke til mot Lanesstronda. Røde merker tar oss ut på skogssti mot Lanes. Det er tydelig og god sti, synes vi. Slik vi har forstått det, er traseen vi nå følger «en del av» den gamle Kirkeveien mellom Maudal og Espeland. Det går sti helt til Maudal, men vi skal i dag kun til Lanes, en husmannsplass på et vakkert nes med utsprang i Maudalsvatnet.

Fossbrekka & Lanes - Nydelig på Lanes

Det er turkasse med bok til signering også i Lanes. Marikken syntes at det var ekstra spennende med geitebukkene som gikk her og beitet.

Lanes med fjellene rundt, er et «postkort» i eliteserien! Her får en virkelig sett urørt natur i kombinasjon med svære fjellsider og utsikt opp mot selveste Trollakyrkja!

En vakker dag kommer jeg tilbake for å fullføre turen inn til Maudal! 

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *