Fladen – En annerledes topptur ved Jøssingfjorden

Fladen - En annerledes topptur ved Jøssingfjorden

Lyst til å oppleve god utsikt på kort tid? Da er Fladen ovenfor vakre Jøssingfjorden et godt alternativ. En følger trallbanen og vannledningen helt opp til demningen ved inntaksdammen, og videre går en i terreng på snaufjellet de siste minuttene. Det er turbok, varde og en fantastisk utsikt på toppen av dette fjellet. Sett av 30 min tur/retur på den totalt 1,2 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Sokndal
30 t
tur/retur
1,2 km
tur/retur
177 moh
fladen
171 m
stigning
joggesko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Basert på turens lengde og stigning er turen klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. En går for det meste på trallbanen som består av treverk (liggende og tett stige) og det er rekkverk til å holde seg i oppover. Ved demningen går en på snaufjell de siste minuttene. Husk at treverket og bergene kan bli sleipe etter nedbørsrike dager. Det er god stigning fordelt på antall kilometer, men allikevel en kjekk og lettgått familietur.

 

 

Turstart & parkering

Fladen - Parkering i Jøssingfjorden

Parkering ved Helleren innerst i Jøssingfjorden – Sokndal kommune.

Fra Nærbø følg Rv44 (Fv44) langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og ned til Eigersund. Fortsett igjennom sentrum og ut via Årstaddalen mot Sokndal kommune og sentrum. Følg Fv44 også igjennom Sokndal og videre ut mot Titania, men følg veien og sving ikke av mot Titania. Fortsett igjennom tunnel mot Jøssingfjorden, og ned de små hårnålsvingene like før parkeringsplassen ved det gamle kraftverket. Følg skilting til Helleren. GPS posisjon N58 19.748 E6 21.367.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Med start fra parkeringsplassen ved Helleren innerst i Jøssingfjorden, må en krysse bilveien og følge skilting opp mot trallbanen og rørgaten. Det er enkelt å finne frem, og nærmest umulig å ta feil av hvor en skal gå på denne turen. Trallbanen følges opp til inntaksdammen (demningen) og videre herfra er det rødmerket de siste minuttene på snaufjell opp til varden.

Fladen - Turbok på toppen

Turen er gått høsten 2017, dato 13. oktober.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

Annonse

 

 

Turreferat

Jøssingfjorden er omringet av høye fjellsider og vill natur. Turforslaget til Fladen er bare et av mange i dette området. Det er bratt opp til Fladen, og en går på en måte i et lite skar på hele turen, med unntak av siste etappe som går på snaufjell opp til utsiktspunktet. På toppen får en flott utsikt utover Jøssingfjorden og havet i sørvestlig retning. Turens korte lengde og liten stigning gjør at etappen egner seg godt for barnefamilier.

Fladen - Trapp etter trapp

Lyst til å være ute, gå litt og samtidig oppleve en god utsikt? Da er Fladen et godt alternativ. Eller hva med å kombinere denne toppturen med et besøk i de små husene under Helleren i Jøssingfjorden? Denne turen har felles startsted med husene under Helleren, men en må over bilveien og deretter følge trallbanen og rørgaten opp i skiltets retning. Det stiger bratt, og en får lite tid til oppvarming før det «gjelder» på denne turen, men ta tiden til hjelp og tilpass tempoet etter deg og dine fysiske begrensninger.

Fladen - Kort tur med mye utsikt!

Fra demningen ved Inntaksdammen i nærheten av tørkeanlegget til Titania, fortsetter turen på fjellgrunn og det er her godt rødmerket – en er aldri i tvil om hvor en skal gå på denne turen.

Fra toppen, i sørvestlig retning er utsikten utover Jøssingfjorden et flott skue for øyet. Rett vest derimot kan en se ned på husene under Helleren, men bare om en tørr «liste seg utpå» kanten. Det er egen turkasse med bok på toppen, husk å skriv deg inn her før returen går ned i samme fotspor.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *