Fjellgården Homse – Fottur fra Herredsvela

Fjellgården Homse - Fottur fra Herredsvela

Ved Homsevatnet i Hå kommune, er en av mange nedlagte fjellgårder i distriktet å finne. Fjellgården blir i dag benyttet som «avkobling og feriested» og ligger idyllisk til ovenfor vatnet. Fra Herredsvela er turen blåmerket inn til Musahola, men videre er det god og tydelig sti å følge. Turen går for det meste i et åpent og kupert terreng, men det er også noe småskog. Sett av 2,5t tur/retur på den totalt 8km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
2,5 t
tur/retur
8 km
tur/retur
136 moh
Homse-
vatnet
305 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Fotturen fra Herredsvela til fjellgården Homse deler startsted med turen til Musahålå. Deler av traseen følger grusvei, merket sti og sti uten merking. Det er småkupert, men greit å gå de fleste steder. Etter fuktige perioder kan det være høy vannstand enkelte steder – så husk godt fottøy!

På bakgrunn av lengde, stigning, merking og terreng er turen gradert middels.

 

 

Turstart & parkering

Fjellgården Homse -Turstart fra Herredsvela

Parkering på opparbeidet p. plass v/ Herredsvela i Hå kommune.

Fra Fv44, kjør sørover og forbi Varhaug og Vigrestad. Ved Brusand, sving av til venstre mot Kartavoll og inn på Fuglestadvegen. Følg veien videre og fortsett over jernbanebroa, og sving deretter av etter et lite stykke ved skilt opp til Herredsvela på høyre side. Følg veien til endes, og kjør igjennom tunet og ned til høyre langs løa. Parkeringsplassen er da godt synlig. GPS posisjon N58 33.565 E5 48.897.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Herredsvela starter fotturen på grusvei. Det er oversiktlig og lettgått. Det er bru over utløpet til Jotjørna – som renner ut i Hundsvatnet. 

NB!
Like etter at brua over Jotjørna og Hundsvatnet er passert, går de blåmerkede trepinnene inn i et lite skogkledd område og ned mot Revtjørna (venstre side). Åpningen ned til stien er stor, men til tross for det er det fort gjort å gå forbi når «flyten» er god. Se nøye etter da stiskillet ikke er skiltet.

 

Fjellgården Homse - Solid trebro over utløpet av Homsevatnet

Fra Stiskillet og via Revtjørna og videre ned mot stiskille til Musahålå er det god sti og blåmerket. Dette stiskillet er like etter trebrua som vises ovenfor.

NB!
Ikke følg blåmerket rute etter (20-30 m) etter brua, den fører til Musahålå. Fortsett istedenfor «rett frem» og videre på stien. Selv om det ikke er blåmerket her, er stien tydelig å god å gå etter.

Vis hensyn til grunneier. Fjellgården brukes i dag som oppholdssted og helg- / feriebolig.

 

Turen er gått våren 2015, dato 02. april.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er en nydelig vårdag, sola skinner og det er tilnærmet vindstille. Vi har akkurat parkert bilen og står klare til å gripe fatt på turens første «etappe». Det er grusvei et godt stykke innover i det småkuperte terrenget, men så langt skal ikke vi i dag.

 

Fjellgården Homse - Åpningen ned mot blåmerket sti fra grusveien

Like etter at brua over Jotjørna og Hundsvatnet er passert, går de blåmerkede trepinnene inn i et lite skogkledd område og ned mot Revtjørna. Åpningen ned til stien er stor, men til tross for det er det fort gjort å gå forbi når «flyten» er god. Se nøye etter, stiskillet er ikke skiltet.

 

Fjellgården Homse - Langs Revtjørna

Silje og jeg har gått her mange ganger, og enda flere ganger har vi vært ved fjellgården. Det er nemlig også mulig å gå turen fra Matningsdal. Langs Revtjørna går stien i et småkupert og oversiktlig terreng, stien er på et parti langs tjernet kloppet, slik at en enkelt kommer seg tørrskodd over de verste partiene. Men, på fuktige dager bør en ha vanntette fjellsko på denne turen. Terrenget er stigende opp mot en liten høyde i østlig ende av Revtjørna, men ikke mer enn at en akkurat rekker å bli litt varm.

 

Fjellgården Homse - Solid trebro over utløpet av Homsevatnet

Litt småskog passeres før ei stor trebro må krysses. Brua er stabil og kraftig, så dette byr ikke på problemer selv med høy vannstand. Men, det hender jo selvfølgelig at elva går over sine egne bredder, og da må en regne med å kunne måtte «hoppe» litt fra stein til stein på andre siden. Turens blåe merker stopper like etter for denne turen, det er fordi disse kun går til Musahålå. Avstikkeren tar knappe 5-10 minutter opp hit og anbefales.

 

Fjellgården Homse

Følg stien oppover i terrenget, istedenfor å ta til venstre ved stiskillet til Musahålå. Ei lita myr passeres og herfra er det knappe 15 minutter til Silje og jeg er fremme. Et skogkledd parti passeres før terrenget åpner seg og gir god sikt ned mot både Homsevatnet og fjellgården. Gården er både fint restaurert og vedlikeholdt, og blir i dag benyttet som «feriested». Men, respekter stedets private grenser og følg stien.

 

Fjellgården Homse - Silje og jeg tar en velfortjent rast

Med på en god fjelltur hører det alltid med litt niste og et par kopper kaffe. Vi blir sittende på ei «fjellhylle» ovenfor det oppdemte Homsevatnet. Utsikten er absolutt ikke til å klage på. Fremfor oss ser vi Bjørndalsniba, toppen ruver hele 275 moh. Tilbakeveien går i samme fotspor til Herredsvela. Men, dersom en har to biler og setter en i hver ende, er det absolutt til å anbefale å gå til Matningsdal fra Homsevatnet. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *