Fannafjellet – Fottur fra Øvre Espedal

Fannafjellet - Fottur fra Øvre Espedal

Fotturen til Fannafjellet er variert og byr på alt fra skogsterreng, støler, åpne lyngheier, flyvrak og en meget utsiktsrik topp. Landskapet på vei opp mot Fannafjellet imponerte oss, og de endeløse og utsiktsrike flatene med røsslyng tok aldri slutt! Hele fotturen følger god stølsvei/sti, og er i tillegg rødmerket og skiltet. Sett av 4 t tur/retur på den totalt 11,2 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
sandnes
4 t
tur/retur
11,2 km
tur/retur
854 moh
fanna-
fjellet
739 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Øvre Espedal til Fannafjellet klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Stølsvei og stier er gode, det er oversiktlig og greit å finne frem i dette turområdet. Allikevel er det høy stigning, særlig opp Øvre Espedalsstølen, men også noe mot slutten av fotturen opp til selve Fannafjellet.

En må passere enkle partier med ur/steiner, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. I tillegg er det en del løs masse/steiner på stølsveien opp mot stølene, vær spesielt oppmerksom på fotturen ned!

Over større bekker er det bygget bro (det er en bro på turen), de mindre hoppes det enkelt over. Det er ei grind men ingen gjerdeklyvere på turen.

 

 

Turstart & parkering

Fannafjellet - Parkering

Parkering på Øvre Espedal i Forsand kommune.

Kjør mot ferjeleiet ved Lauvika og ta båten over til Oanes. Fra ferjekai ved Oanes, følg veien, men ta av til høyre og over brua som tar deg til Forsand. Fortsett forbi fortidslansbyen Landa og videre opp mot Øvre Espedal. Sving av til høyre og inn på «Stølsveien» etter å ha passert Espedalsvatnet. Vær oppmerksom på at en kjører igjennom gårdstun og vis hensyn! Etter brua, følg veien naturlig til venstre og igjennom et nytt gårdstun. Grusveien følges herfra i cirka 900 m. Parkering i veilomme. GPS posisjon N58 55.012 E6 17.385.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Hele fotturen er godt rødmerket, i tillegg er det også skiltet noen steder. Vi opplevde det som enkelt å finne frem i dette turområdet. I tillegg er det gode stølsveier og stier.

Fra parkeringen i Øvre Espedal skal en følge traktorvei videre innover og opp langs gjerder mot fotturens første og eneste grind. Her er det også en parkering, men vi fikk en følelse av at den var forbeholdt hyttefolk, samtidig som veien opp hit ikke egner seg for vanlige personbiler.

Deretter går det bratt opp i terrenget på stølsvei, fra Øvre Espedalsstølen er det tydelig trase og sti videre til flyvrak og Fannafjellet.

Vis hensyn til hytte/stølseigere, samt husdyr (sau) som beiter i området. Husk båndtvang for din firbente venn.

Fannafjellet - Fottur fra Øvre Espedal

Turen er gått sommeren 2018, dato 29. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

Annonse

 

 

Turreferat

Fannafjellet kan en bestige enklest fra Øvre Espedal, og ei er det særlig langt opp dit heller, men det er bratt og du er herved informert! Vi finner raskt både parkering og turstart. Stølsveien opp i den skogkledde lia er tydelig. Det er en varm sommerdag ute, og vinden som er meldt er sterkt savnet på veien oppover!

Fannafjellet - Øvre Espelandsstølen

 Vi kommer først til Øvre Espedalsstølen. Det blir feil og skrive et tettsted, men vi kan altså si en samling av bygningsmasser som i dag bruker til hytter. Allikevel er de fleste av bygningene godt vedlikeholdte og idyllen er absolutt til stede – nydelig plass som anbefales! Fra stølen er det tydelig trase videre ut i terrenget mot Jonsåna. Det som nærmest er en «vei» tar av til sti ned mot åna etter et fåtalls hundremetere. Røde prikker på trær og steiner tar oss videre oppover, men behagelig oppover! Det føles som flatt, stien er god og utsikten utover fargede røsslyngflater er enorme!

Flyvraket ved Fannafjellet

På sørsiden, like nedenfor Fannafjellet ligger rester etter et flyvrak fra 2. verdenskrig. Det var et Tysk fly av typen Junkers JU 88 (fjernoppklaringsfly) som gikk ned i fjellet den 17. februar 1943. Videre fra flyvraket er det skiltet og rødmerket opp til Fannafjellet, som for øvrig bestiges på sørøst-siden.

Fannafjellet - Utsikt mot Øvre Espedal

Utsikten som møter oss på toppen er enorm! Langt der borte kan vi se Frafjordhatten ruve høyt i landskapet, og i luftlinje er det 4,2 km bort i sørvestlig retning. Vi tar en velfortjent pause på toppen med tidenes utsikt! Tilbakeveien følger samme sti og stølsvei ned til parkeringsplassen igjen. En flott tur som er vel verdt å få med seg.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *