Eikeknuten – Topptur fra Eikebrekka

Eikeknuten må være noe av det beste Bjerkreim har å by på, og det er ikke lite! Fra Eikebrekka går rødmerket sti gjennom den frodige Austdalen, før en skjærer av fra stien og går opp fjellsiden i kupert og umerket terreng. Oppe på fjellet blir utsikten ubeskrivelig vakker, fjellryggen følges til endes i sørvestlig retning, og hele Ørsdalsvatnet kommer til syne! Sett av 4,5 – 5 t tur/retur på den totalt 14 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

rogaland
bjerkreim
5 t
tur/retur
14 km
tur/retur
720 moh
Eikeknuten
865 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Eikebrekka til Eikeknuten klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Det er merket sti frem til Laugarvatnet, her er stien stedvis sørpete og fuktig – dette selvfølgelig variere noe fra årstid til årstid. Det er flere steder gjort gode tiltak (klopping) for å bevare naturen. Fra Laugarvatnet stiger det godt og en går direkte i krevende terreng opp fjellsiden. Videre mot Eikeknuten går en delvis direkte i terreng, og delvis på umerket sti. Traseen er kupert.

En må en passere enkle partier med ur/steiner, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. Det er etappevis høy stigning.

 

 

Turstart & parkering

Eikeknuten - Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Eikebrekka i Bjerkreim kommune.

Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Eikebrekka i Bjerkreim kommune.

Fra Vikeså følges Fv503 i ca. 13 km i retning Stavtjørn. Sving av på Austrumdalsvegen og Fv117 som følges forbi Austrumdalsvatnet, Stavtjørn skitrekk og gjennom Furelitunnelen. Opparbeidet p-plass på venstre side av veien rett etter tunnelen.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Eikebrekka følges rødmerking og skilting mot Kvitlen turisthytte. En går i skogsterreng ned til Litaåna, og følger Austdalen videre til Laugarvatnet. Ved Laugarvatnet skjærer en av fra stien der hvor bekken krysses. En går skrått oppover fjellsiden i sør-østlig retning, her er ingen tråkk å følge som vi ser, og terrenget er kupert og krevende. Når en er kommet opp det bratteste partiet dreier en i sør-vestlig retning. Fjellryggen skal følges hele veien til Eikeknuten, og retningen sier seg egentlig selv så lenge en vet hvor toppen er. Terrenget er kupert, og her er det på ingen måte flatt. Det er delvis nødlet (små varder), og det er sti på deler av etappen.

Eikeknuten - Topptur fra Eikebrekka

Turen er gått sommeren 2019, dato 16. juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

 

Viktig informasjon

  • Værforbehold: Dette er en tur om egner seg best om værutsiktene er gode. Fra Laugarvatnet til Eikeknuten er det ulendte og krevende etapper, oppe på fjellryggen er en også ekstra utsatt om tåken kommer sigende.
  • Fiske: I Laugarvatnet etter avtale med grunneier. Medlemskort i DNT gjelder som fiskekort langs de fleste t-merkede stier.
  • Turisthytte: Om en følger rødmerket sti videre fra Laugarvatnet kommer en til turistforeningshytta Kvitlen.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Eikeknuten - Topptur fra Eikebrekka

Det er søndag en helg i juni, og tid for månedens helge-fellestur. Eikeknuten har vi både hørt om og sett bilder fra, men hverken Kjell Arild eller jeg har vært der før. Forventningene er store, og vi gleder oss litt ekstra denne søndagen! 18 FjellVandrere står klare på parkeringsplassen, vi kikker opp mot toppen vi skal gå til, men toppen er dekket i tykk tåke – i likhet med resten av fjellet og området rundt. Værmeldingene lover bedre vær, så vi er optimistiske! Turen starter med å følge rødmerking mot Kvitlen turisthytte.

Eikeknuten - Topptur fra Eikebrekka

Stien er sørpete og våt, og bærer preg av at den er mye brukt. En fin huggorm dukker opp langs stien, den virker til å bry seg lite om at vi går forbi. Vi krysser Litlaåna og går på rekke og rad gjennom Austdalen. Det er en del stigning oppover dalen, og vi krysser et myrlendt parti hvor det ikke er spart på kloppingene. Vi ser oss tilbake, tåken som for kort tid siden truet hele sikten på toppen har nå lettet! Solen skinner, det er en deilig sommertemperatur, og stemningen er god i gruppa!

Eikeknuten - Topptur fra Eikebrekka

Ved Laugarvatnet skjærer vi av fra rødmerket sti, vi går skrått oppover fjellsiden. Terrenget opp fjellsiden er kupert, med gresstuer og huller tett i tett. Vi kommer oss litt opp i høyden, og tar oss en pust i bakken i ei ur som vi krysser. Vi skal følge fjellryggen til endes, og finner raskt ut at ryggen er langt i fra flat! Til å begynne med er det lite sti, og vi går direkte i terreng. Etter hvert kommer tråkk til syne, og tråkkene blir etter en stund til tydelige gode stier.

Eikeknuten - Topptur fra Eikebrekka

Utsikten tar pusten i fra oss! Det er høye fjell så langt øyet kan se, vi ser ned i den frodige Austdalen som vi kommer fra, og i fjellene opp forbi ser vi flere idylliske tjern. Vi kommer til et lite navnløst tjern som skaper en nydelig stemning i de ellers vakre omgivelsene. Når vi snur oss ser vi at vi nettopp har gått over en egg som gir meg en Besseggen-følelse. Et lite stykke til, så dukker plutselige Ørsdalsvatnet opp foran oss. Her fra kan vi se hele det 15,5 km lange vannet, vi ser også Storåna som renner gjennom Ørsdalen, og vi ser bilene på parkeringsplassen. En vid og spektakulær utsikt! Vi tar en lang pause i sola på toppen, før vi går samme vei tilbake. Personlig er dette en av de flotteste turene jeg har gått, i alle fall her i distriktet. Anbefales!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *