Dronningstien – Fra Kinservik til Lofthus

Dronningstien byr på vid utsikt over fjord, fjell og bre. Dronning Sonjas egen sti tar deg opp i 1100 meters høyde mellom Kinservik og Lofthus. Ned mot Lofthus går traseen på de populære «Munketrappene», før tusenvis av frukttre står som peler på en lang snor langs den vakre Sørfjorden. Fotturen er både merket og skiltet. Sett av 5-6 t en vei på den den totalt 15,2 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

vestland
Ullensvang
6 t
en vei
15,2 km
en vei
1107 moh
duk
916 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Dronningstien har alle kvaliteter i seg!
Fjord-Norge er generelt vakkert, men samlingen av fjord, ruvende fjell og glinsende breer slik som en her opplever det, hører sjeldenheten til. Langs fjorden står tusenvis av frukttre som perler på en snor. Fotturen byr seg opp i 1100 meters høyde mellom Kinservik og Lofthus, og også her er terrenget grønt, frodig og innbydende!

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Kinsarvik til Lofthus klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god og tydelig, men noen steder kan en kanskje føle at det er litt luftig og bratt. Det kan også være lurt å ha med staver til bruk ned mot Lofthus. Det er over 900 høydemeter ned i relativt bratt terreng.

En må en passere enkle partier med ur/steiner, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Det er etappevis høy stigning.

Sesong: Juni, Juli, August og September

 

 

Turstart & parkering

Dronningstien - Parkering v/ Røte (Kinservik) i Ullensvang kommune.

Parkering v/ Røte (Kinservik) i Ullensvang kommune.

Fra Ullensvang, følg Rv13 langs Sørfjorden og utover mot Kinsarvik. Mellom Augnes og Ystanes går en bilvei opp til høyre mot Røte – en kan enten kjøre her, eller rundt neset og ut videre til Kinsarvik. Kjører en rundt, skal en ta inn på avkjørselen til høyre før Esso-bensinstasjonen. Ta deretter høyre like etter og følg bilveien opp mot Røte / parkeringsplass. Første stoppested er en stor grusplass, og her det er skiltet for betaling – her må du stoppe og betale, for det er ikke mulig å gjøre det på øverste parkeringsplass. Vi kjørte til øverste parkering, og her stod alle andre også parkert. (se kjørebeskrivelse)

Parkeringsavgift: 200 kr (År 2018 -kontant eller Vipps)

 

 

Turslutt & parkering

Dronningstien - Parkering på Lofthus Camping i Ullensvang kommune.

Parkering på Lofthus Camping i Ullensvang kommune.

Fra Odda er det cirka 35-40 minutt kjøring langs fjorden før en kommer til Lofthus Camping. Følg Rv13 langs Sørfjroden og videre forbi Tyssedal, Sekse og Ullensvang. Ta av til høyre og kjør opp mot Opedal og videre skilting til Lofthus Camping. Vi overnattet her, og derfor var det naturlig for oss å starte herfra. GPS posisjon N60 20.158 E6 39.455.

En kan ellers parkere ved Bunnpris på Lofthus, eller ved Opedal skule (sistnevnte gjelder kun i skoleferier).

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Dronningstien med start fra Røte (Kinsarvik) til Lofthus/Ullensvang er godt merket og skiltet. Stien er tydelig og vi opplever det oversiktlig og enkelt å finne frem på fotturen.

Det er grusveier på både oppturen og nedfarten, men merkingen bryter ofte «hårnålsvingene» med bratte skogsstier som en kan følge hvis en ønsker.

Det er selvsagt valgfritt å gå bort til fossefallet ved Rjukande, men hoved traseen går ikke bort hit. Allikevel er det tydelig og god sti her også, og vi anbefaler å ta turen bort til den vakre elva med fossefall ned i Rjukande/Bjørnabykset.


Viktig!

 • Det er brattest opp fra Lofthus, og med dårlige knær kan det kanskje være lurt å gå opp hit, eller rett og slett gå tur/retur fra Røte.
 • Ha med nok vann over fjellet, det er lite muligheter for påfyll underveis, og første mulighet er ved Rjukande.
 • Kle deg etter forholdene, men ta med nok klær til et eventuelle væromskifte. Terrenget er værhardt og det som er trivelig, kan på minutter bli til brutalt på høyfjellet!

Dronningstien - Utsiktsrikt terreng

Turen er gått sommeren 2018, dato 21. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

N60 22.469
E6 41.725
Kinservik
N60 20.158 E6 39.455
Lofthus

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er tidlig lørdag morgning, skyene omkranser fjellene på vestsiden av Sørfjorden og videre sørvest mot Folgefonna, men over oss er det blå himmel. En etter en våkner vi etter en god natt søvn på Lofthus Camping. Vi spiser først frokost, deretter pakker vi og gjør oss klar for avreise.

Dronningstien - Gerd Lillian og Diana på tur over fjellet

Dronningstien kan naturligvis bestiges fra to sider, ettersom vi skal gå over fjellet, men det er nok mest vanlig å starte fra Røte (Kinservik-siden). Vi fordeler oss i to biler og kjører til turstart ovenfor Røte.

Første del av fotturen går på grusvei, men stedvis er det også skiltet med «avstikkere» inn på flere skogsstier, disse kutter flere av hårnålsvingene grusveien byr på.

Dronningstien - Svein Audun på tur - Alltid blid!

En kan også bare følge grusveien opp til Hardangervidda, hvor den merka Dronningstien starter, cirka 735moh. Her er Svein Audun avbildet ved Dronning Sonjas stein – signert 2013 da hun «åpnet stien».

Det stiger bratt videre også, og det må vi visstnok bare bli vandt med, for foreløpig er vi kun på 800m høyde, og fotturen høyeste punkt er på over 1100moh. Riktignok flater det betraktelig ut, og terrenget er lettgått, stien er behagelig og merkingene er gode – alt ligger til rette for en perfekt fottur!

Dronningstien - Helt RÅ utsikt!

Vi har hatt gode utsiktsmuligheter fra helt over tregrensa, hvert fall i retning vest, nord og øst, men jeg gleder meg mest til utsikten sør og innover i Sørfjorden!

Og jammen skulle ikke behovet for utsikt bli mettet! Har du vært der, og i klarvær vell og merke, så vet du hva jeg mener! Det er helt enormt.

Vi satte oss ned ovenfor Ulvskjaft, helt ut mot fjellsiden og tok en velfortjent spisepause.

Dronningstien - Vi blir helt målløse!

Det er vanskelig å fordøye de mange inntrykkene fra fotturen så langt, og lite viste vi at det skulle bli bedre! Fjord, breer og fjell, i tillegg til frodig høyfjellsterreng inn på Hardangervidda, det er helt enormt og må bare oppleves!

Neste stopp er Duk, fotturens høyeste punkt. Varden står her plassert på 1107moh, og det er først nå vi får en følelse av hvor langt ned det er til turens sluttpunkt…

Dronningstien - Flott gjeng på tur!

Ved Rjukande kan en beskue elva gå stupbratt ned i mellom to fjellsider, før den virkelig slipper seg «løs» nedover mot Bjørnabykset, men det ser en ikke fra stien.

Videre gjør stien en helomvending og fortsetter ned mot Nosi og videre nedover de populære Munketrappene. Trappene ble laget av lokale munker i årene mellom 1210 – 1537.

Dronningstien - På vei ned Munketrappene

Siste del av fotturen veksler mellom grusvei og skogssti, og selv om det bare er nedover, så er det virkelig tungt nok i dette bratte terrenget. Det kan nok være greit for mange å ha med seg gode staver på fotturen.

Fra Rjukande er det T-merket ned til Lofthus, ellers er det blåmerket over Dronningstien.

Fotturen avsluttes med behagelig traktorvei mellom epler, plommer, moreller og kirsebærtre på veien mot Lofthus Camping.

Annonse

4 kommentarer til «Dronningstien – Fra Kinservik til Lofthus»

 1. Bodil Bjørnebye Svar

  Hvordan er det å gå Dronningstien fra Lofthus, altså motsatt av det det som er vanligst? Jeg har litt problemer med et kne,

  • Kjell Arild Nummedal InnleggsforfatterSvar

   Hei Bodil,
   Det er stigende opp fra begge sider, men langt mindre bratt om en går slik du beskriver. Det er brattest ned mot Lofthus. Dersom du har problemer med et kne ville jeg gått fra Lofthus! 🙂

   /Kjell Arild

 2. Gunhild Iren Svar

  Hei,

  er helt fantastisk ut 🙂 Jeg er litt høyderedd og synes det er ubehagelig dersom det blir for smalt og «rett ned». Hvordan er det på denne turen?

  • Kjell Arild Nummedal InnleggsforfatterSvar

   Hei Gunhild Iren,
   Flott at du spør. Personlig synes jeg ikke det er noen høydedrag og en trenger ikke «gå ut» på steder hvor det er luftig. Det er ikke slik som på Besseggen eller Romsdalseggen hvis du har gått noen av dem.

   Ha en fin tur!
   Kjell Arild

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *