Dalsnuten – Populær topptur i Sandnes kommune

Dalsnuten - Populær topptur i Sandnes kommune

Dalsnuten er nok blant den mest populære og mest besøkte turen i hele Sandnes kommune. Området er godt tilrettelagt – og med start fra Gramstad er det mange muligheter. Dalsnuten ruver 323 moh og gir med dette en enorm utsikt! Fotturen er godt merket og en går sjeldent alene på tur i dette området. Passer også godt for barnefamilier. Sett av 1,5 time på den totalt 3,7 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Sandnes
1,5 t
Rundtur
3,7 km
Rundtur
323 moh
Dalsnuten
241 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel/Middels

Fotturen til Dalsnuten er i kategori «enkel» i følge Nasjonal merkestandard, men allikevel må en være klar over at turen har en «tøff kneik» mot slutten.

Fra Gramstad følger fotturen god sti og det er først ved foten av Dalsnuten det begynner å gå virkelig oppover. Det er tilrettelagt med kloppinger på de mest sørpete stedene. Vær i tillegg oppmerksom på våte partier med underlag av stein. Det er gjerdeklyver på rundturen.

 

 

Turstart & parkering

Dalsnuten - Stor og romslig parkeringsplass på Gramstad

Stor og romslig parkeringsplass på Gramstad i Sandnes kommune.

Følg østsiden av Gandsfjorden ut mot Dale. Ved Stronda er det skiltet opp mot Dalsnuten (høyre side).

Sving av Daleveien 317 opp mot Fjogstadveien 338 i Sandnes kommune. Det er skiltet opp mot Dalsnuten. Parkering på Gramstad – stor og tilrettelagt parkeringsplass. GPS posisjon N58 53.032 E5 47.955.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Vi har gått turen som en rundtur – og vår løype går opp på østsiden og ned på vestsiden av Revholdstjørn.

Fra Gramstad er området godt tilrettelagt for fottur til Dalsnuten. Første del forbi Gramstadtjørna og videre opp mot Revholdstjørni følger god grusvei. Deretter ut i terrenget på steinsatt-sti og sti.

Dalsnuten - Langs Revholstjørn

Fotturen er på begge sider av tjernet godt merket og skiltet. Du går sjeldent alene på fottur i dette området – og hvert fall ikke på en helgedag!

 

Turen er gått høsten 2013, dato 10. november.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Dette området byr på mange flotte toppturer til for eksempel Mattirudla, Bjørndalsfjellet, Fjogstadnuten, Dalsnuten, Øvre Eikeknuten, Rudla og Vassfjellet. Stavanger Turistforening har arrangert 7 NutsTuren flere år på rad og da går turen innom alle disse toppene, til sammen blir dette en løype på ca 14 km lang og har ca 900 meter stigning.

Dalsnuten - Topptur i Sandnes kommune

Men, til den kjente toppturen Dalsnuten som artikkelen skal beskrive. Vi starter fra Gramstad parkeringsplass like ved turisthytta. På andre siden av parkeringsplassen er det satt opp en informasjonstavle som det kan være greit å ta en titt på før tur. Gruset vei følges ned mot Gramstadtjørna, barnelatter høres fra skogholtet like i nærheten. Turen til Dalsnuten er mye gått og dette er ikke turen for deg som liker å gå alene på tur. Knappe to hundre meter fra start kommer vi til et stiskille. Det er forøvrig samme hvilken vei du velger å gå her, men østsiden (grusveien) er nok den enkleste for barnefamilier.

Dalsnuten - Langs Revholstjørn

Ved Revholen stopper den tilrettelagte grusveien og ferden går over i sti, det er mulig å ta med barnevogn helt opp til Revholen hvor det er satt ut benker / bord. Østsiden av Revholstjørn passeres og den rolige starten på turen er brått over, ved Kvitemyra starter stigningen opp mot Dalsnuten. På østsiden kan enkle klatreferdigheter komme godt med på vei oppover, deler av stien og fjellpartiene kan være svært glatte etter perioder med mye nedbør. Fra Revholstjørn og opp til toppen av Dalsnuten er stigningen hele 137 høydemeter, de fleste vil rekke å bli varme før toppen er nådd.

Dalsnuten - Populær topptur i Sandnes kommune

Dalsnuten med sine 323 moh byr på storslått utsikt ut over Sandnes, Sola og Stavanger for å nevne noen steder. Jeg skulle gjerne satt meg ned og tatt en kopp kaffe til utsikten Dalsnuten byr på. Men, Lutsifjellet og Bjørndalsfjellet skal bestiges samme dag og derfor velger jeg å ta litt niste og en kopp kaffe på sistnevnte fjelltopp. Etter å ha skrevet meg inn i gjesteboka til Dalsnuten fortsetter turen ned mot Gramstad og parkeringsplassen, jeg velger å passere Revholstjørn på vestsiden på tilbakeveien for å variere litt.

Dalsnuten - Kloppinger på flere steder

Dalsnuten er et flott turmål som gleder mange små og store turgåere – og sentralt plassert i Sandnes gjør dette til et førstevalg for mange. Følg stien og merkingen for å skåne vegetasjonen for unødig slitasje. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *