Bynuten & Selvikstakken – To populære topper i Sandnes kommune

Bynuten er Sandnes høyeste fjelltopp. Til sammenligning med nabotoppene Serifjellet og Selvikstakken, er det også enorme utsiktsmuligheter fra Bynuten. Den rødmerkede stien guider deg til toppene i et variert og vakkert terreng. Små tjern og skogkledde daler med enkelte bratte partier, er bare noe av hva en kan forvente seg. Sett av 5,5 – 6 t på den totalt 15,6 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
sandnes
5,5 – 6 t
Rundtur
15,6 km
rundtur
671 moh
bynuten
988 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Turen til Bynuten og Selvikstakken er på grunn av lengden og antall høydemeter gradert til Krevende i henhold til den nasjonale merkestandarden. Turen går i varierende terreng, med en kombinasjon av grusvei, god sti, kupert og ulendt terreng, og ur. Det er flere partier med mye stigning som kan være krevende å gå både opp og ned. Men la deg ikke skremme, det meste av turen gå i ett åpent og oversiktlig terreng på god sti, og er en vant til å ferdes i fjellet er turen til Bynuten og Selvikstakken en overkommelig fjelltur som anbefales.

 

Turstart & parkering

Bynuten - Selvikstakken - Parkering

Parkering på opparbeidet parkeringsplass langs Seldalsveien, Sandnes

Fra Cirkle K Ålgård, kjør sørøst på E39 mot Kristiansand. Langs Edlandsvatnet, sving til venstre og inn på Fv45 mot Sirdal og Oltedal. Like før Spinneriet på Oltedal følges skilting til venstre og inn på Seldalsveien/Fv508 som følges helt til endes. Sving til høyre og inn på Søredalen/Fv508 og fortsett mot Lauvik og Høle i 1,3 km før opparbeider parkeringsplass ligger godt synlig langs veien. En kan parkere på begge sider, men infotavle står ved turstart på parkeringsplassen som ligger på høyre side av veien. GPS posisjon N58 51.394 E6 01.004.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen til Bynuten 671 moh. og Selvikstakken 597 moh. er skiltet og rødmerket.

Fra parkeringsplassen følger en grusveien (Lyseveien) oppover i terrenget, etter ca. 1,5 km kommer første stiskille til syne. Ta av ved Blommetjørn mot Bynuten, herfra er det røde merker på både steiner og trær å se langs stiene på hele rundturen.

Langs Trollabærtjørna går stien i vannkanten på østlig side. Ved Storatjørn står det merket til Bynuten på et treskilt. Her følger en sti langs nord-østsiden av vannet, før rødmerkingen viser vei oppover i terrenget. Det stiger godt forbi et lite navnløst vann før en kommer opp til et litt større navnløst vann, her gjør stien nærmest en u-sving, og varden på toppen kommer til syne. Herfra er det lett stigning og god og tydelig sti til toppen.

Bynuten

Fra Bynuten går stien gradvis nedover i nordøstlig retning på god og tydelig sti, etter ca. 1,3 km vender stien i nordvestlig retning hvor en går bratt nedover skaret til Rasmustjørna.

I vestlig ende av Rasmustjørna er det skiltet til Seldalsheia (parkering) og Selvikstakken, her følges skiltet mot Selvikstakken og merking viser vei bratt oppover fjellsiden. Det flater litt ut, selv om det fortsatt stiger jevnt. Fra stien kan en se varden på toppen av Serifjellet, som faktisk ligger en meter høyere enn Selvikstakken. Det er ikke merket, men ta gjerne en avstikker opp hit, avstikkeren er på knappe 150 meter fra stien (GPS-sporet vårt går oppom Serifjellet). Stien går nå nedover til et nytt stiskille, og siste etappe til Selvikstakken er en avstikker. Det er skiltet til toppen, og det går svært bratt oppover, så ta det forsiktig! Noen vil oppleve første del av stigningen som luftig, men strevet belønnes med en spektakulær utsikt på toppen!

Utsikt fra Selvikstakken

Returen går ned igjen til stiskillet, og her må en nok en gang trå forsiktig nedover den bratte fjellsiden. Det er skiltet mot parkeringsplass Seldalsheia. Rødmerking følges bratt ned den skogkledde lia og deretter langs vestsiden av Løypedalstjørna.

Neste stiskille viser på nytt vei mot parkeringsplassen i vestlig retning og langs sørsiden av Auratjørna. Et lite høydedrag passeres før vi kommer ut på Lyseveien hvor vi følger skilting tilbake til parkeringsplassen.

Turen er gått våren 2015, dato 2. mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er tidlig morgning og sola titter så vidt over fjellene i øst. Det er ikke skyfritt, men det er ikke langt ifra og i tillegg er vinden nærmest fraværende. Fra parkeringsplassen går det en grusvei oppover i terrenget. Veien blir ofte kalt Lyseveien og ca1,5km etter start kommer første stiskille til syne. Ta av ved Blommetjørn mot Bynuten. Herfra er det røde merker på både steiner og trær å se langs stiene på hele rundturen.

Bynuten - Selvikstakken

Langs Trollabærtjørna går stien nede i vannkanten på østlig side. Det er blandet mellom åpne partier og lette skogkledde etapper. Stien er dessverre noen steder godt opptråkket, men det er også gode svaberg å gå på. Ved Storatjørn står det merket til «Bynuten» på et tre-skilt. De røde merkene fortsetter også her på østsiden av tjernet. Stien er god, men enkelte steder er det lett ur og enkle hopp fra sten til sten kan være nødvendig i skaret mot toppen. Det blir brått tøffere og tyngre å ta seg til toppen.

Bynuten - Varden er synlig på lang avstand

Stien gjør nærmest en u-sving og langt der fremme kan jeg se varden. Det blir straks mye lettere å gå, for selv om det fortsatt går oppover, er stigningen nå mye slakere . De røde merkene kommer til syne igjen og det går unna mot toppen. På den svære varden henger det en kasse med ei turbok oppi, husk og skriv deg inn. Jeg blir stående og titte utover terrenget, det er rett og slett en enorm utsikt herfra. Men, glem ikke å ta en titt på selve varden også. Den er virkelig et bevis på et solid håndverk.

En majestetisk varde på Bynuten

Jeg har pakket lett på dagens tur. Det er flere stigninger på rundturen, og noen av disse er krevende og langdryge. Men fra Bynuten og ned til Rasmustjørna går det stort sett nedover, og dette er etter min mening kanskje turens flotteste etappe? Ikke på grunn av at det går nedover naturligvis, men fordi terrenget er åpent og oversiktlig. I tillegg er det flere idylliske tjern mellom gress og tufter av lyng.

Bynuten - Selvikstakken

Ut av den skogkledde «dalen» og i vestlig ende av Rasmustjørna ender stien opp ved et nytt stiskille. Det er her skiltet til Seldalsheia og Selvikstakken, jeg velger Selvikstakken. Det går svært bratt opp i fjellsiden mot Serifjellet. Dette fjellet er faktisk 1 m høyere enn Selvikstakken, men det er kun merket til sistnevnte. Det er en stor fordel med bråe stigninger, og det er at utsikten kommer like brått. Ta en pust i bakken og nyt utsikten innover mot Høgs- og Frafjorden på veien opp. Jeg går oppom Serifjellet, men hit er det ikke merket. Avstikkeren er på knappe 150m fra stien og det er ingen turbok her, men det er en liten varde. Ned fra Serifjellet, ja for en må nok en gang ned for å komme opp igjen, men heldigvis ikke like mange høydemetre. Opp til Selvikstakken er det svært bratt, her må en ta det rolig å gå forsiktig. På toppen får en virkelig belønning i massevis, for det er på denne toppen Sandnes kommune har sin flotteste utsiktsplass etter min mening. Ta en pause her og nyt utsikten, dette er virkelig et skue for øyet! Husk også og skriv deg inn i turboka.

Selvikstakken

Ned fra Selvikstakken må en være minst like forsiktig, og en bør ha i bakhodet når en kaver seg oppover at en også skal ned igjen her. Ved et stiskille nede i dalen, mellom Serifjellet og Selvikstakken er det skiltet mot Seldalsheia. De røde merkene følges ned den skogkledde lia og deretter langs vestsiden av Løypedalstjørna. Fortsett mot Seldalsheia i nytt stikryss og stien går videre sør for Auratjørna. Et lite høydedrag passeres før Lyseveien er et faktum. Det er også her skiltet mot Seldalsheia, grusveien ender opp nede ved parkeringsplassen. En flott rundtur som anbefales!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *