Brunes – Idyllisk rundtur fra Berland

Brunes - Rundtur fra Berland

Brunes ligger i idylliske omgivelser langs Ørsdalsvatnet i Bjerkreim kommune. Rundturen fra Berland byr på flotte naturopplevelser med vid utsikt over Ørsdalvatnet og fjellene rundt. Skogsterreng preger store deler av turen, og her kan en blant annet la seg fascinere av store flotte eiketrær og nydelige furutrær. En tur med mange flotte øyeblikk! Sett av 3 t på den totalt 8,5 km lange rundturen.

MERK!
Sti, merking og skilting er dessverre fjernet for dette turmålet. Informasjon gitt av grunneier. Dato: 01.05.2024.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
bjerkreim
3 T
rundtur
8,5 km
rundtur
120 moh
brunes
506 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på turens lengde og stigning, er rundturen fra Berland til Brunes via Skåredalen klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god, men kanskje noe gjengrodd i vekstsesong – dette vil selvfølgelig variere noe fra årstid til årstid. Det er gjerdeklyvere og grinder på turen. Merkingen er for det meste god, men noen steder kan det være behov for å stoppe opp for å se seg om etter neste rødmerking, men vi opplever hele rundturen som tilstrekkelig og godt merket! 

En må en passere enkle partier med ur/steiner, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. I tillegg til partier med ur og steiner er det også myrlendte partier, husk gode og vanntette sko.

 

 

Turstart & parkering

Brunes - Parkering på Berland

Parkering på Berland i Bjerkreim kommune.

Fra E39 ved Vikeså, Bjerkreim, sving av til venstre ved Cirkle K og fortsett videre opp mot Vikesdal (skole og barnehage passeres). Det er skiltet til Berland fra sistnevnte plassering, kjør over bru som tar deg over Hofreisåni (elva) og gjenvinningsstasjonen kommer til syne på venstre side. Følg veien ca. 200 m før gården ved Berland, her er det tilrettelagt parkeringsmuligheter i krapp 90 grader sving. GPS posisjon N58 38.189 E6 09.296.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

MERK!
Sti, merking og skilting er dessverre fjernet for dette turmålet. Informasjon gitt av grunneier. Dato: 01.05.2024.

Turen er både rødmerket og skiltet, men med varierende kvalitet – synes jeg. Velger derfor å dele rundturen inn i etapper og beskrive dem enkeltvis nedenfor.

Fra Berland til Skåredalen langs Mjåvatnet
Uten tvil – turens enkleste etappe! Fra infoskiltet ved parkeringsplassen, følg grusveien ut mot Mjåvatnet og videre til Skoredalen. Det er viktig å bemerke seg at en skal gå ut og langs med Mjåvatnet, ta ikke av på rødmerket traktorvei opp i terrenget før vannet – da kommer en til Daurmålsknuten.
 

Fra Utløpet av Mjåvatnet ved Skåredalen til stiskille ved Brunes
Fra stor snuplass, følg grusveien opp mot skogsbeltet, men følg ikke veien rundt, ta isteden av ned på rødmerket sti / ferdselsåre til høyre. Følg rødmerkingene i det idylliske og småkuperte terrenget. Det vil si, det er langt fra småkupert ned mot Ørsdalsvatnet, men stien en følger er god og behagelig å følge – uten dem alt for bratte hengene og utfordrende partiene.

Det er godt rødmerket her, synes vi. Men det kan allikevel være nødvendig å stoppe opp, se seg om, eventuelt gå tilbake til nærmeste «røde merke» og prøve igjen – men kun for noen få steder! Dette er uten tvil turens flotteste etappe!

Brunes - Utsikt utover Ørsdalsvatnet
 

Fra stiskille «Skåredalen & Våland» til Brunes
Rundturen går «egentlig» videre og direkte til Våland via Brunesdalen. Men, skal en ned til Brunes må en følge sti uten merking ned mot Ørsdalsvatnet. Her er det flere tufter å se, i tillegg til ei koie som står oppført midt inne i skogen. Avstikkeren ned hit er på knappe 200m.
 

Fra Stiskille «Skåredalen & Våland» til Vålandstjørni via Brunesdalen
Rødmerket og skiltet sti igjennom dalføret. Midt i dalen står ei nydelig koie oppført, fantastisk sted! Noe myrlendt enkelte steder, og bjørka kan nok også stå noe tett i vekstsesong. Stien kommer etter hvert ut på traseen som går til Dyrskog, men husk å se deg godt om etter de røde merkene, for noen steder deler stien seg, men kun en av stiene er rødmerket.

Brunes - Koia i Brunesdalen
 

Fra Vålandstjørni til Berland
Hopp over bekken og følg sti langs utløpet av Vålandstjørni, altså mot Fossvatnet og Berland. De røde merkene går ned til vannet, og i kanten av dette bort til sørlig ende av vannet. Herfra følges kjerre- traktorvei ned til Berland. Gå uforstyrret igjennom gårdstun og husk og lukk alle grinder etter deg!

Turen er gått vinteren 2018, dato 13. januar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

 

Informasjon

  • Skåredalen, den eneste tverrdalen til Ørsdalsvatnet. I eldre dager gikk det ferje mellom Skåredalen og Lauperak, videre gikk ruta via Skinnelddalen og videre ut til Gya. I vannkanten av Ørsdalsvatnet har det fra 1900-tallet vært trevarefabrikk, og elva ned fra Mjåvatnet har vært en viktig energikilde for maskiner og sag.
  • Brunes, en tidligere husmannsplass var bebodd fra 1857-1892. På stedet i dag kan en se tufter, steingarder og ei gammel koie av nyere dato. Vi gikk aldri helt ned til Ørsdalsvatnet, og er usikker på framkommeligheten her nå, men i eldre dager var det båtstø også her.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Brunes - Utsikt utover Ørsdalsvatnet

Det er en vindfull og kald vinterdag på Berland, i dag er hodeplagg og hansker obligatorisk for oss alle ved turstart. Vi starter på grusvei langs Mjåvatn, og vi må holde et godt tempo for å få varmen i oss. Ved enden av vannet blir det lunere da vi nærmer oss skogen som skjermer for vinden. Vi går inn i granskogen ved start av Skåredalen, som etter en stund går over til blandingsskog.  Furutrærne setter et nydelig preg på terrenget, og etter hvert som vi kommer opp i høyden får vi en videre og videre utsikt over Ørsdalsvatnet – med fjellene rundt. Det er flere utkikkspunkt på veien, og vi stopper flere ganger for å fotografere.

Brunes

Tiden glemmes nesten helt, men turen må fortsette. Selv om vi forlater den flotte utsikten for en stund, fortsetter terrenget å fascinere oss. Stien blir omgitt av mosegrodde trær og i lystig lag går vi videre til vi kommer til et stiskille. Her velger vi å ta en umerket avstikker ned til en koie på Brunes, før vi følger skiltingen videre mot Våland. Nå skal en del høydemeter bestiges, og det kjennes på pusten. Oppe på flaten er bakken hvitkledd, og i snøen ser vi spor fra både hjort og elg.

Brunes - Fossvatnet 205 moh.

Det er et behagelig terreng å gå i, og etter en stund kommer vi frem til en flott liten koie i Brunesdalen. Her tar vi en pause med litt påfyll av engeri, før vi spaserer videre mot Vålandstjørni og Fossvatnet. Isen som dekker vann og tjern setter et nydelig vinterpreg på omgivelsene. Vi krysser ei ur langs Fossvatnet før vi kommer ut på en grusvei hvor det ligger et par hytter. Fra grusveien ser vi Mjåvatnet fra høyden, der nede vi startet turen for noen timer siden. Grusveien følges tilbake til Berland hvor dagens tur ender. En flott rundtur som anbefales varmt!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *