Branndalsvatnet rundt

Branndalsvatnet rundt

Branndalsvatnet ligger i idylliske omgivelser i Eigersund kommune, og på denne flotte rundturen går vi innom flere topper med vid utsikt. Turen går i et variert og spennende terreng, og veksler blant annet mellom naken fjellgrunn, åpne sletter preget av gresstufter og myr, og skogsterreng. Flere tjern og bekker passeres også på veien. Sett av 4 t på den totalt 12 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
eigersund
4 t
rundtur
12 km
rundtur
104 moh
branndals-
vatnet
550 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Basert på turens lengde og stigning er turen klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Det er en del stigning på turen, og en skal innom tre forskjellige topper i løpet av 12 km. Stien er for det meste god, men flere steder veldig sørpete og fuktig – dette vil selvfølgelig variere noe fra årstid til årstid. Noen steder er det gjort gode tiltak (klopping) for å bevare naturen, men over den verste myra er det ikke kloppet og vi gikk her med vann nesten til knærne. Det er også flere bekker som må krysses, men om vannstanden ikke er veldig høy (som da vi gikk), så bør ikke dette være en utfordring. Det er ingen gjerdeklyvere eller grinder på turen, men en bro som skal passeres.

 

 

Turstart & parkering

Branndalsvatnet rundt - Parkering

Parkering på opparbeidet p-plass ved Mjåvatnet i Eigersund kommune.

Fra Eigersund, følg Rv44 ut mot Årstadalen, videre mot Hadland og Svåheia – i retning Sokndal. Cirka 550m etter innkjøring til Dalane Miljøverk IKS, Sokndalsveien 1165 (Avfall/Søppelplass), mellom to vann – skal en ta av til venstre og følge grusveien inn til ”endes” og parkere. GPS posisjon N58 23.164 E6 06.303

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Hele turen er både merket og skiltet, men det er flere valg for hvilken rute en velger å gå. Vi velger å dele ruta vi gikk i 5 etapper;

 1. Fra parkeringsplassen til Kjerringfjellet
  Følg gruset vei ca. 270 m og du kommer til et skilt som er merket «Topptur», her skal du gå til høyre og opp i terrenget. Etter ca. 750 m kommer du til et stiskille hvor en må ta en avstikker til venstre (vest) for å komme opp til Kjerringfjellet.
 2. Fra Kjerringfjellet til Hestfjellet
  Følg stien tilbake til stiskillet, og fortsett i nord-østlig retning på stien du kom fra. Følg stien ned til Brandalsvatnet og videre i østlig retning. Her kommer en til et nytt stiskille rett ovenfor et Tjern, hvor en må ta av til høyre (øst) for å komme til Hestfjellet.
 3. Fra Hestfjellet til Høghei
  Følg stien tilbake til stiskillet, og fortsett i nordlig retning på stien du kom fra. Stien følges langs Branndalsvatnet over bekk og myr før en kommer til et nytt stiskille. Dette stiskillet er skiltet, og vi vil nå gå en runde hvor vi kommer tilbake til dette krysset. Følg skilting mot Grødem, og hold høyre i nytt stiskille slik at en går langs nedre- og øvre Rontjørna. Et myrete og vått parti må krysses mellom Langtjørna og Hestatjørna før en følger stien videre opp til Høghei.
 4. Fra Høghei til stiskille nær Nedre Rontjørna
  Fra Høghei følger vi sti ned fra fjellet i sør-østlig retning. Fra Grødeim går vi i østlig retning hvor vi krysser bekken og går tilbake mot stiskillet i nærheten av Nedre Rontjørna.
 5. Fra stiskille nær Nedre Rontjørna til parkeringsplass
  Vi er nå ved stiskillet vi sto ved tidligere, her skal vi gå mot Rv44, men denne gangen i sør-vestlig retning slik at en går i et 8-tall. Vi går over Kroganeset, og videre på vestsiden av Kjerringfjellet. Siste del av turen går på gruset vei som følges like til parkeringsplassen.

Branndalsvatnet rundt
 

Turen er gått vintern 2018, dato 28. januar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Branndalsvatnet rundt

Branndalsvatnet rundt gikk vi som fellestur Januar 2018. Vi pleier som regel å gå fellesturer som vi på forhånd har gått selv, men med Terje og Sven Egil med som guider var vi i trygge hender. Vi startet på Grødem og gikk et lite stykke på grusvei før et skilt merket ”topptur” viste vei bort fra grusen og inn i terrenget. Herfra går det mer eller mindre oppover helt til vi er på dagens første topp, Kjerringfjellet. Denne toppen er en avstikker, så vi følger stien tilbake før vi går videre mot Branndalsvatnet som vi går langs et lite stykke.

Branndalsvatnet rundt - Hestfjellet

Nok en avstikker tas til dagens andre topp, Hestfjellet. Her knipser vi fellesbilde før vi går ned igjen til stiskillet og går videre mot Branndal. Vi krysser en liten bekk langs et vakkers lite tjern, og nyter den vakre naturen her langs Branndalsvatnet. Snart må vi krysse enda en bekk, denne gangen en bredere med høyere vannstand. Turdeltagerne hjelper hverandre over, og enn så lenge klarer vi å holde oss tørre. Ved Nedre Rontjørna krysser vi også en bekk, før vi velger å ta dagens matpause i skogens le for vinden.

Branndalsvatnet rundt - Ekstremt vått over myra!

Videre følges stien langs flere tjern, og vi kommer til en myr som er tilrettelagt med en liten bro som så vidt ligger over vannet på denne våte dagen. Vi kommer oss tørre forbi, men skal straks møte større utfordringer. Plutselig står vi foran ei myr så fylt med vann at vi ikke har annet valg en å krysse med vann nesten til knærne. Nesten samtlige av dagens turdeltakere ble våte på bena, men videre skal vi! Opp til Høghei og dagens siste topp, før vi går videre nedover og fortsetter i flott skogsterreng.

Branndalsvatnet rundt

Vi kommer tilbake til Nedre Rontjørna, og går et lite stykke i samme fotspor som tidligere. Men vi går nå over Kroganeset før vi krysser ei bro over Branndalsvatnet. Nå gjenstår bare sjarmøretappen som går på grusvei hele veien tilbake til parkeringsplassen. En flott fellestur er over, og vi vil gjerne tilbake hit på sommerstid når det er frodig og grønt.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *