Børsteinen Turisthytte – Fottur fra Lysebotnvegen

Børsteinen Turisthytte - Fottur fra Lysebotnvegen

Turistforeningshytta Børsteinen føyer seg inn i rekken sammen med mange andre barnevennlige turisthytter. Kort avstand fra sommervei gjør dette til et populært turmål for hele familien. Terrenget er lettgått og oversiktlig. Ta med badeshortsen og kast deg uti det store Børsteinsvatnet. Kjekk tur som anbefales både for store og små! Sett av 20 min en vei på den totalt 950 m lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

agder
sirdal
20 min
en vei
950 m
en vei
870 moh
børsteinen
turisthytte
28 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Fra parkeringslomme langs Lysebotnvegen og inn til Børsteinen er lengden ca. 950 m. Hele denne etappen er lettgått og grei å gå, – også for små barneføtter. Landskapet er oversiktlig og det er ingen store stigninger/helninger. Terrenget veksler mellom små tjern, lyng- og gresskledde flater samt fjell og svaberg. Det er ingen grind eller gjerdeklyvere på turen.

I følge «Nasjonal Standard» er turen rangert Enkel, og det er den definitivt også, kanskje vi kan supplere med å si «Veldig Enkel» i dette tilfellet. Kort avstand fra vei med gode merkinger gjør dette til en lettgått og enkel tur for selv små barneføtter. Men gode sko er en selvfølge! Noen steder, særlig etter regnfulle dager kan stien være sleip og sørpete. Det er lagt ut kloppinger (treplanker) noen steder, benytt disse for å skåne terrenget.

For å komme til Børsteinen fra Lysebotnvegen må en over ei hengebro. Brua tas inn i vintersesong, cirka fra 15. oktober til 1. juli

 

 

Turstart & parkering

Børsteinen - Parkering langs Lysebotnvegen

Parkering i veilomme langs Fv986 – Lysebotnvegen i Sirdal kommune.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. I Hunnedalen passeres fylkesgrensa og vi kjører inn i Vest-Agder fylke og videre opp mot Ådneram i Sirdal kommune. Sinnes og Fidjeland passeres og like før Ådneram er det skiltet til Lysebotn og Øygardstøl, sving av til venstre og fortsett på Fv986 mot Lysebotn. Fra veikrysset må en regne ca. 20 minutter på den kronglete, men flotte «veitraseen» som er ca. 12,5 km lang opp i terrenget.

Det er ingen bilskilt langs Lysebotnvegen som viser til Børsteinen. Derimot står klassiske «DNT-stiskilt» (treskilt) bare få meter unna bilveien. Det er to veilommer til parkering, – en på hver side av veien. GPS posisjon N59 02.477 E6 47.929.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra parkeringsplassen og bare få meter ut i terrenget møter en første stiskille. Det er skiltet mot Børsteinen, følg skiltets retning og de mange T-merkingene mot hytta. Til informasjon er hele turen både T-merket og skiltet.

Børsteinen - Lettgått turisthyttetur

Turen er gått sommeren 2016, dato 23-24. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Aktivitetsmuligheter & informasjon

 

Aktivitetsmuligheter

Vann / bekk Fiske * Teltmuligheter
Toalett * Hengebru  

* Fiske: Fritt fiske i Børsteinsvatnet. Dårlig fiske de senere år, tiltak med å sette ut ny fisk er startet.
* Toalett: Tilgjengelig utedo ved Børsteinen turisthytte.

 

Informasjon

  • Turisthytta Børsteinen er ubetjent og har ingen proviantlager. Hytta står åpent hele året.
  • Selv om det ikke er proviantlager (matlager), så er hytta utstyrt med det du trenger av utstyr for å lage maten.
  • Du betaler for oppholdet enten via DNT app eller ved å fylle ut en betalingsfullmakt som er tilgjengelig i hytta. Du trenger altså ikke hverken kort eller kontanter med på turen i fjellet, men husk medlemskortet ditt!
  • Hengebrua tas inn cirka fra 15.oktober til 1.juli i «vintersesongen».
  • Det beiter sauer i terrenget.

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er en nydelig solskinnsdag midt i fellesferien. Temperaturen er god selv på høyfjellet. Flere titalls biler kjører i serie opp Lysebotnvegen, de fleste av dem med utenlandskregistrerte skilt. Samtlige kjører forbi parkeringen til Børsteinen turisthytte, trolig med kursen mot Øygardstøl med populære Kjerag som turmål.

Børsteinen - Parkering langs Lysebotnvegen

Det er trangt på parkeringsplassen, faktisk helt fult og vi må fortsette ca. 500 m til for å finne plass på denne solfylte lørdagen. Turens «offisielle» parkeringsplass er der hvor GPS sporet starter.

Børsteinen - Hengebru tas inn i vinterhalvåret

I dag er det Hilde, Marikken (1,5 år) og jeg som går turen inn til Børsteinen. Silje Elin, ei venninne av Hilde har gått inn noen timer i forveien for å finne en god teltplass. Hun skal sove i telt, vi andre på turisthytta. Stien fra Lysebotnvegen er god og lettgått. Den er i tillegg enkel å se i terrenget. Som for flere andre turer kommer en heller ikke her unna våte og sørpete partier, husk derfor god sko og følg kloppingene for å skåne terrenget. T-merkingen viser vei mot Hengebrua.

Børsteinen - Marikken vasser i vannet

Ut av Børsvatnet går en smal og lang tarm i østlig retning, det er her en finner hengebrua. Til info tas brua inn for vintersesongen. Vi nærmer oss hytta og det er mye folk ute i terreng. Jeg må vel ærlig innrømme at skepsisen for å få soveplass på et av rommene var tilstede mer enn en gang. Noen få minutter senere får vi svaret, – hytta er tom med unntak av et soverom! Hvor er alle folkene? Vi sitter ikke inne og venter og går ut med det samme for å bade og fiske.

Børsteinen - Flott tur for hele familien

Det er satt ut Kanadisk bekkerøye i vannet, men det ryktes at fiskebestanden har vært dårlig de siste årene. Tiltak for å sette ut ny fisk er satt i gang. Etter litt fisking, latter og lek i vannkanten nærmer det seg kveld. Til kveldsmat blir det taco. Marikken er sulten etter en lang dag i fjellet og kan knapt vente. Silje Elin steker kjøttdeigen mens Hilde kutter og lager til salat. Så, hva gjør jeg da? Svaret er absolutt ingenting annet enn å slappe av. Oppvasken er vist min jobb!

Til blant annet oppvasken trengs det vann. Luksus som en vannkran eksisterer ikke på slike hytter. Skoene surres fast og stien bort mot bekken følges. Cirka 75 m fra hytta i sørøstlig retning, altså samme retning som da en gikk inn til hytta finner enn en bekk. Her stikker et svart plastrør frem med rennende vann og det er perfekt til å fylle bøtta. Utsikten som møter meg her med sola på vei ned kan knapt beskrives, for et fantastisk skue!

Børsteinen - Vi kommer tilbake!

Det ble en sosial og kjekk kveld i hytta sammen med Silje Elin og Hilde. Kvelden gikk med på å spille kortspillet Skipbo og drøse. Marikken sov natta igjennom og sørget for en tidlig frokost, men det passet oss egentlig greit for vi skal nemlig videre til neste turisthytte. Hyttepliktene gjøres unna og sekkene pakkes. Vi prater litt med Silje Elin før vi går, hun skal nemlig bli værende igjen noen timer til. Tilbakeveien går i samme fotspor.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *