Blåfjellet – Topp og rundtur via Urdådalen

Blåfjellet via Urdådalen

Blåfjellet blir nok i mange tilfeller forbigått, til fordel for Bjødnalia. Det er absolutt ikke «fortjent». Denne topp, – og rundturen er akkurat passe, både som en kveldstur og som søndagstur for hele familien. Reisen igjennom Urdådalen byr på trolsk stemning blant blandingsskog og frodig natur, stien følger Urdåna til stiskillet opp mot Sælandsfjedlet. Sett av 1,5 t på den 4,8 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Time
1,5 t
Rundtur
4,8 km
rundtur
272 moh
Blåfjellet
238 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Turen til Blåfjellet via Urdådalen er grunnet lengde og høydemeter klassifisert som enkel i vanskelighetsgrad. Men en skal være oppmerksom på at ur-partiet langs Urdådalen kan bli svært sleipt, spesielt etter våte perioder. Det er også partier både opp til Blåfjellet og ned igjen på andre sidens om kan være både svært våte og sleipe. Ta tiden til hjelp og tråkk varsomt på disse partiene.

Turen går på skogsvei, sti og i ur og steinsatte partier. Det er ikke mye stigning fordelt på antall kilometer, men nesten hele stigningen gjøres unna fra toppen av Urdådalen  og opp til Blåfjellet.

 

 

Turstart & parkering

Sælandsskogen & Bjødnalia - Tilrettelagt parkering

Parkering på opparbeidet parkeringsplass i Sælandsskogen i Time kommune.

Kjørebeskrivelse fra Shell Bryne langs Rv44. Følg 506 forbi Bryne Sentrum og videre mot Ålgård. I kryss mot Kverneland, kjør av fra Kvernelandsveien og inn på Ålgårdsveien. Fortsett på Rv506 ca. 8,2 km, forbi Lye og Melsvatnet til du kommer til et kryss som viser vei mot Undheim. Ta til høyre og inn på Sælandsvegen 205 som følges ca. 2,2 km. Det er fra veien skiltet til Sælandskogen som ligger på venstre side av veien. Parkeringsplassen er stor og romslig. Det er også toalett tilgjengelig. GPS posisjon N58 42.633 E5 48.050.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Med start fra Sælandsskogen. På parkeringsplassen står det oppført ei stor informasjonstavle. Følg grusveien inn i skogen. Det er både skiltet og rødmerket med flere alternative ruter.

I første veikryss, ta til høyre og ned og over bekken. Det er tilrettelagt med ei trebru over. Følg turveien videre og opp til gjerdeklyveren og nytt veikryss.

Blåfjellet via Urdådalen

Fortsett til høyre og videre ut mot Taksdalsvatnet. I utløpet av Urdåna svinger stien opp i Urdådalen. Tråkk varsomt her, spesielt etter nedbørsrike perioder- og med våte steiner.

Opp Urdådalen er veien steinsatt nesten like opp til Moldtjørna, og i enden av den steinsatte stien er det et stiskille hvor det er skiltet opp lia mot Blåfjellet. Rødmerkingen følges opp lia til en kommer til et stiskille med flere alternativ. Her tar en til venstre for å komme opp til Blåfjellet som nå bare er et steinkast unna.

Blåfjellet via Urdådalen

På nedturen går en tilbake til stiskillet igjen og følger skilting som viser vei ned mot parkeringsplassen. Vi går nå ned på andre siden av fjellet i forhold til hvor vi kom opp. Sti og rødmerking viser tydelig vei ned fra fjellet, før en kommer inn på en traktorvei. Her skal en ta til venstre, og følger traktorveien tilbake til veikrysset hvor vi krysset gjerdeklyveren helt i starten av turen. Gjerdeklyveren krysses, og en går tilbake over broen og følger grusveien tilbake igjen til parkeringsplassen.

Blåfjellet via Urdådalen

Turen er gått vinteren 2015, dato 11. november.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

I det jeg ankommer den store parkeringsplassen i Sælandskogen, ser jeg massevis av folk og biler. Det er tydelig at dette populære friluftsområdet tiltrekker seg mye mennesker. Søndag er turdagen for veldig mange, og det er kjekt å se at så mange familier med små barn er ute på tur. Jeg er pakket og klar, og legger i vei på den brede skogsstien innover i skogen. Noen hundre meter senere tar stien ned mot høyre og over ei trebro. En gjerdeklyver passeres, og deretter står det ei oppslagstavle godt synlig.

Blåfjellet via Urdådalen

Stien langs Taksdalsvatnet i det idylliske landskapsvernområdet, kan til tider være både fuktig og sleip. Tråkk derfor forsiktig og bruk tiden, dette gjelder også for stien opp i Urdådalen. I den trolske Urdådalen ble det bygget vei for første gang i 1917-18 av Aadne Sæland. Først i år 1943 ble veien utbedret av fanger fra Opstad fengsel. Formålet var blant annet å kunne frakte eiketømmer og ved langs Urdåna.

Blåfjellet via Urdådalen

Et skilt merket «Blåfjellet» står ved enden av den steinsatte veien. Skiltet er synlig like før Moldtjørna, det er derfor viktig å merke seg at dersom en har gått opp til tjernet, har en gått for langt. Følg den rødmerkede stien oppover lia. Oppe på «snaufjellet», er stien så tydelig at det er ingen tvil om at  dette er en tur som blir gått av mange. Det som derimot kan være litt uklart er alle tråkk som er i nærheten. Kartet er som vanlig med ut på tur, og en orienterer seg lett i terrenget hvilken topp en skal opp på.

Blåfjellet via Urdådalen

Fra turens toppunkt er utsikten upåklagelig, herfra har en god oversikt utover Jærens store areal. Blåfjellet bestiges opp nordøst-siden av fjellet, fra skaret hvor en tar av fra stien. Det er viktig å merke seg at en må ned til dette punktet igjen, etter å ha vært på toppen.

Blåfjellet via Urdådalen

Fra skaret og videre ned mot Sælandskogen er stien tydelig og fin, men med enkelte bratte partier, så vær forsiktig. Etter hvert kommer en ned i skogsterrenget igjen og «hoved trasen» i selve skogsområdet kommer til syne. Følg veien mot venstre (sør), eller bruk bekken som renner ut i Taksdalsvatnet som guide. Få minutter senere klyver jeg over gjerdeklyveren ved informasjonstavla og fortsetter tilbake på samme skogsti til parkeringsplassen. God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *