Blåfjellet – Topp og rundtur igjennom den trolske lia

Blåfjellet - Topp og rundtur igjennom den trolske lia

Fra Blåfjellet har du en vid utsikt utover store deler av Jæren, og på denne rundturen følger vi den umerka stien opp gjennom den trolske lia. På vei til toppen går vi forbi et utkikkspunkt som gir en fantastisk utsikt utover Taksdalsvatnet og Urådalen. Rundturen passer også godt for barn med litt turerfaring. Sett av 1 t på den totalt 3,3 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
time
1 t
rundtur
3,3 km
rundtur
272 moh
blåfjellet
223 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Basert på turens lengde og stigning er turen til Blåfjellet klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Opp lia stiger det nesten kontinuerlig helt til topps, men det er totalt lite stigning fordelt ut på antall km. Om du ikke har gått her før kan det være en fordel å følge et GPS spor, da det går flere forskjellige tråkk opp gjennom lia. Stien vi følget er allikevel ganske tydelig synes vi, og det bør gå greit å finne frem på egen hånd også.

Vi går over en del røtter opp gjennom lia, og på vei ned skaret er det både en del ur og røtter – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Etter regnfulle perioder samles det også en del vann i stien på vei ned fra fjellet.

 

 

Turstart & parkering

Lyngaland - Parkering i Sælandskogen

Stor og romslig parkeringsplass i Sælandsskogen, Time kommune.

Kjørebeskrivelse fra Nærbø. Følg Gudmestadvegen 181 mot Risa og Risavegen 170, sving til høyre i krysset ved Garborg. Fortsett mot Undheimsvegen 505 til veikrysset like før Undheim. Sving av mot Ålgård til venstre og følg Sælandsvegen 205 mot Sæland. Like før sistnevnte stedsnavn er det skiltet til Sælandskogen. Parkeringsplassen er stor og romslig, det er også toalett tilgjengelig.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Vi velger å dele ruta vi gikk i 4 etapper;

Fra parkeringsplass til infotavle nedenfor Blåfjellet
På parkeringsplassen er det skiltet mot Sælandsfjellet og Urådalen, men det er ingen videre merking. Vi følger grusveien ned til broa og går videre på bred og tydelig skogssti til vi kommer til et kryss. I krysset går vi til høyre og videre kommer vi over en bro, skogsstien følges videre til gjerdeklyveren. Etter gjerdeklyveren ser vi infotavla litt til høyre, som ligger nedenfor Blåfjellet

Blåfjellet - Flott tavle i Sælandsskogen

Fra infotavle til Blåfjellet
Litt til venstre for infotavla går det en sti opp gjennom lia langs Taksdalsvatnet. Stien er litt vanskelig å legge merke til, men når du finner den er den tydelig og god. Det går tydelige tråkk hele veien til topps, men det går også noen misvisende tråkk i feil retning enkelte steder. Følger du «hovedtråkket» og hele tiden tenker at du skal gå oppover, vil du mest sannsynlig følge rett sti. Last gjerne ned gpx fila og ha med på mobilen om du er i tvil. Utkikkspunktet er en avstikker i ytterkanten av stien helt sør, før vi begynner å gå i nord-østlig retning mot toppen.
 

Fra Blåfjellet ned til skogsvei
Fra Blåfjellet er det rødmerket og skiltet til vi kommer ned til skogsveien igjen. Vi går ned fra toppen i nord-østlig retning, og herfra følger vi skilt mot «Sælandskogen P». Rødmerkede påler følges til vi er nede ved skogsveien.
 

Fra skogsvei til parkeringsplass
Når vi kommer ned til skogsveien tar vi til venstre og følger skogsveien til vi er tilbake ved infotavla. Herfra går vi over gjerdeklyveren og broa og følger vi skogsveien tilbake til parkeringsplassen igjen. 

Blåfjellet - På toppen nyter vi utsikten

Turen er gått våren 2018, dato 27. mars.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

 

Informasjon

Turen til Blåfjellet går i et spennende og varierende skogsterreng. I begynnelsen er en for det meste omgitt av furutrær som oppover lia blir erstattet med bjørke- og eiketrær. Det er en trolsk og eventyrlig stemning opp lia som tar oss til toppen, og her er det et yrende fugleliv og mange fuglekasser å se. Vi går forbi et utkikkspunkt som gir en flott utsikt over Taksdalsvatnet og Urådalen. Selve toppen ligger på snaufjellet, og på vei ned igjen er stien preget av en del stein og røtter. Turens korte lengde gjør at etappen egner seg godt for barnefamilier om barna har litt turerfaring. Det er to broer en må over, og en gjerdeklyver på turen.

Merk!
Det er ikke merket opp lia til Blåfjellet, og her går flere tråkk som kan være misvisende. Om du har fokus på å følge det mest tydelige tråkket, og at du i tillegg skal gå oppover mot toppen bør det ikke være problem å finne frem. En kommer til et flatt parti der det kan virke mest naturlig å fortsette rett frem i nordlig retning – her skal du altså fortsette oppover i terrenget i sør-østlig retning. Last gjerne ned gpx. fila om du er i tvil.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er en nydelig tirsdag i påskeuka, og i dag bestemmer vi oss for å gå til Blåfjellet for å nyte kveldsmaten – Kjell Arild har nemlig blitt vist en trasé til toppen som er ny for oss.

Blåfjellet - Etter gjerdeklyveren går vi "rett frem"

Vi starter ved parkeringsplassen i Sælandsskogen og følger skogsveien hvor mine føtter har trasket mange turer siden de var bittesmå. Vi går over den velkjente broa og gjerdeklyveren som tar oss videre til infoskiltet på nedsiden av Blåfjellet, og herfra går vi bort fra den kjente stien. Du legger ikke merke til stien om du ikke vet at den er der, men litt til venstre for infotavla går det tydelige tråkk i sør-østlig retning oppover den skogkledde lia.

Blåfjellet - Flott utsikt utover Taksdalsvatnet

Trærne er bare og stien er dekket med løv, jeg går ikke mange meterne før jeg inntar en salig stemning i den eventyrlige urskogen som omgir meg. Her henger flere fuglekasser i trærne, den ene så stor at den må tilhøre en ugle. Her er uten tvil et rikt fugleliv. Vi kommer til et utkikkspunkt som gir en fantastisk utsikt utover Taksdalsvatnet og Urådalen, her belønnes vi virkelig for hver høydemeter som er gått! Både trær og steiner er mosegrodde, noe som gir traséen et trolsk preg. Vi kommer til et lite flatt parti – husk å gå oppover her!

Blåfjellet - Vi kokkelerer på toppen og spiser kveldsmaten ute

Vi passerer flere store eiketrær som viser godt igjen i terrenget, gode klatretrær om det er barn (eller lekne voksne) med på tur. Vi følger gode tråkk helt til topps, og på toppen er både varde og skilt. Vi finner en plass i le hvor kveldsmaten tilberedes og nytes, før vi følger «gamleruta» ned igjen. Her er både skiltet og merket ned skaret til skogsveien som tar oss tilbake til infotavla nedenfor Blåfjellet. Vi går tilbake til parkeringsplassen og er begge enige om at vi har funnet en ny favorittvei til Blåfjellet.

God tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *