Bjørnvatnet – Telttur i Bjerkreimsheiene

Bjørnvatnet - Telttur i Bjerkreimsheiene

Bjørnvatnet ligger idyllisk til ovenfor Ørsdalsvatnet i Bjerkreim kommune. Langs den rødmerkede stien opp til Store Skykula passeres dette friske og krystallklare fjellvannet. Bølgeskvulp og bekkesildring er her en selvfølge. Det frodige og flotte fjellterrenget er et skue for øyet her oppe på flaten. Det er muligheter for telting i nærheten av vannet. Sett av 45 min en vei på den totalt 1,8 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
bjerkreim
45 min
en vei
1,8 km
en vei
681 moh
bjørn-
vatnet
195 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Fra Skineldvatnet går det bratt opp Hestestegane, men det er åpent, lettgått og en følger sti. Terrenget veksler mellom fjellknauser, små berg, lynghei og frodige gressflater. Stien er godt synlig for hele turen. Det er ingen bro, gjerdeklyvere eller grind på turen. Landskapet er variert og traseen er oversiktlig. På toppen av skaret er det flatt og gode utsiktsmuligheter.

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Skineldvatnet (parkeringen) til Bjørnvatnet klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad, men en må her være forberedt på at det er god stigning fra start av. Stien er for det meste god, men det er også noen fuktige og myrlendte partier, det kan altså her være noe sørpete, men det vil variere fra årstid til årstid.  Det er ingen gjerdeklyvere, grind eller ur/løse steiner som må passeres. Det er stor stigning fordelt ut på antall kilometere. Allikevel vil vi si at dette er en kjekk og egnet familietur for de turvante barna.

 

Turstart & parkering

Bjørnvatnet - Parkering ved Skineldvatnet i Bjerkreim kommune

Parkering ved Skineldvatnet ovenfor Lauperak.

Fra E39, kjør forbi Vikeså. Sving ned mot Byrkjemo (Covent AS) å ta over bru som går over den populære lakseelva i sentrum. Fortsett forbi barneskolen og kirken mot Odland, sving opp til høyre mot Lauperak. Følg veien opp og forbi tidligere folkehjelphytta, på veien ned mot Lauperak går det en asfaltert vei opp til høyre. Sving av til høyre og følg veien til endes ved vatnet. Kjør forsiktig på veien opp mot vatnet pga telehiv. GPS posisjon N58 36.671 E6 16.260.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen opp til Bjørnvatnet følger samme sti som for turen opp til Store Skykula. Det er både rødmerket og skiltet opp til toppen, men akkurat der hvor Bjørnvatnet ligger er det ingen skilt med «Bjørnvatnet», men stien går altså i kloss hold til vatnet og det er vanskelig å ta feil. Det er oversiktlig og enkelt å finne frem i dette turområdet.

Bjørnvatnet - Et flott sted å telte

Turen er gått sommeren 2016, dato 30-31. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Aktivitetsmuligheter & informasjon

 

Aktivitetsmuligheter

Vann/tjern Bekk Fiske *
Teltmuligheter Bade Bærplukking
Turmuligheter    

* Fiske: Husk at fiske alltid ska avklares med grunneier. De som eier området bor nede i Lauperak.

 

Informasjon

  • Fiske må avklares med grunneiere nede i Lauperak på forhånd.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Det er endelig helg og en ny telttur i vente. Valget falt da på idylliske Bjørnvatnet ovenfor Lauperak i Bjerkreim kommune. Vi starter ved Skineldvatnet, Heidi og jeg.

Bjørnvatnet - Fotturen starter fra Skineldvatnet

Her går det skiltet og rødmerket sti helt opp til Bjerkreims tak, nemlig Store Skykula som er kommunens nest høyeste fjelltopp. Vi har tunge sekker, og motbakken som vi blir stående tause og kikke opp mot kommer til å bli tøff. Vel, vi får ta et steg av gangen, og skylde de hyppige stoppa på all fotograferingen. Heldigvis er det få andre folk ute i dette «ruskeværet», så ingen ser oss.

Bjørnvatnet - Telttur fra Skineldvatnet

Vi var forberedt på sørpete sti og våte fjellknauser, men med tunge sekker blir det alltid litt tyngre i slikt føre. Men omsider, og etter noen gode stopp er vi endelig oppe på «sletta». Skodda siver over oss som et hvitt teppe, men er også stedvis borte, og da er det bare å nyte minuttene med denne råe utsikten vi kom hit for å få. Langt der fremme kan vi skimte Bjørnvatnet.

Bjørnvatnet - Vi finner et passende sted for å slå opp teltene

Det er meget mørke skyer på vei, og vi kan nærmest se regnet lave ned i andre enden av vatnet. Nå gjelder det å få opp teltet hurtigst mulig, og all øving og tilrettelegging i forveien er «gull verdt», ser vi nå. Heidi setter sammen stengene, jeg bretter ut teltet og sammen smekker vi teltet opp på 1-2-3 – Og det ble akkurat tidsnok før regnet plasket ned!

Bjørnvatnet - Veldig kjekt at også Thomas ble med oss

Vi hadde invitert med oss Thomas denne dagen, en kamerat fra jaktlaget hvor vi jakter felles elg sammen. Han er grunneier nede på Hytland, altså i nærheten av der vi er nå. Han skulle komme om han fikk tid, og da regnet lavet ned som verst og vi fortsatt ikke hadde sett noe til Thomas tenkte vi at det ikke ble… Men, den gang ei.

Litt regnvær stopper tydeligvis ikke en Bjerkreimsbu, og takket være han ble det nyfisket ørret til suppen også.

Jeg er jo egentlig ikke helt fornøyd med at jeg enda ikke har fått fisk, så skulle det bli noe mat på de andre, så måtte de lage suppen selv. Neida, så ille er det ikke, men et par ekstra kast kunne jeg unne meg. Heidi er godt i gang med maten, og på menyen i kveld står det fiskesuppe med nyfisket ørret og gode rundstykker til.

Bjørnvatnet - Fisken kom til slutt

Etter maten, og når vi egentlig hadde «gitt opp» å få mer fisk, så nappet det på stanga til Heidi. Det viser seg å være en flott ørret når hun sveiver den på land. Hva er vel mer naturlig en å finne frem primusen igjen, på tross av at vi nettopp har spist? Vi tar godt med smør i panna, legger den akkurat passelige ørreten med skinnsiden ned, og svir den et par minutter på hver side. Kan det bli bedre? Neppe…

Bjørnvatnet - Heidi har sovet godt i teltet

Mørket siver på, og det begynner sakte men sikkert å bli kveld i Bjerkreimsheiene. Ute laver regnet ned, mens inne derimot, der har vi det koselig. Vi spiller kort og spiser litt snacks, mens vi planlegger neste tur.

Natta ble god, teltene holdt oss tørre og sovet godt fikk vi også. Vi pakker sammen, rydder bort alle spor og følger samme sti tilbake til bilen.

Takk for en kjekk tur Heidi!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *