Bjørndalsfjellet og Lutsifjellet – Topptur fra Gramstad

Bjørndalsfjellet og Lutsifjellet

Rundturen til Bjørndalsfjellet fra Gramstad er en populær tur, på toppen er det storslått utsikt ut over Stavanger, Sola, Sandnes, Lutsivatnet for å nevne noe. I tillegg bestiges Mattirudla (Lutsifjellet) og Kuheia på vei mot toppen, førstnevnte topp gir også en fantastisk utsikt. Dette er en tur for turvante barnefamilier, enkle utfordringer som stedvis bratt stigning må en være forberedt på. Sett av 2 t i tillegg til en liten pause på Bjørndalsfjellet så har du god tid på de 5,6 km turen er på.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Sandnes
2 t
Rundtur
5,6 km
Rundtur
362 moh
Bjørndals-
fjellet
499 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Rundturen til Bjørndalsfjellet og Lutsifjellet går på god og tydelig rødmerket sti. Det er et par gode stigninger, ellers byr ikke turen på de store utfordringene. Det er gjerdeklyver på rundturen. Vær obs på at enkelte partier kan være sørpete og sleipe etter perioder med nedbør.

 

 

Turstart & parkering

Dalsnuten - Stor og romslig parkeringsplass på Gramstad

Stor og romslig parkeringsplass på Gramstad i Sandnes kommune.

Følg østsiden av Gandsfjorden ut mot Dale. Ved Stronda er det skiltet opp mot Dalsnuten (høyre side).

Sving av Daleveien 317 opp mot Fjogstadveien 338 i Sandnes kommune. Det er skiltet opp mot Dalsnuten. Parkering på Gramstad – stor og tilrettelagt parkeringsplass. GPS posisjon N58 53.032 E5 47.955.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra parkeringsplassen på Gramstad følges merket kjerrevei ut i terrenget mot Paradisskaret. Vi kommer til et stiskille som viser vei til Bjørndalsnuten eller Kubbetjørn/Lutsi – vi skal til førstnevnte og følger merking mot Paradisskaret og videre i nordøstlig retning opp Rinna og Mattirudla.

Det stiger godt opp Mattirudla, og for å komme til selve topp-punktet på Lutsifjellet 346 moh. må en ta en liten avstikker i vestlig retning. Lutsifjellet er altså navnet på selve fjellet, mens toppen kalles Mattirudla – kjært barn har mange navn!

Stien går videre i nordøstlig retning og ved foten av Bjørndalsfjellet et det på nytt et skiltet stiskille – her kan en gå til toppen av Bjørndalsfjellet 362 moh. eller en kan følge merket sti til parkeringen på Gramstad. Vi går først til toppen, før vi returnerer til stiskille og følger merking tilbake til bilen.

Bjørndalsfjellet og Lutsifjellet

Turen er gått høsten 2013, dato 10. november.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Turen starter fra parkeringsplassen på Gramstad, like ved turisthytta. Selv om parkeringsplassen er stor fylles den fort opp på godværsdager.
Merket kjerrevei følges ut i terrenget mot Paradisskaret, på veien passeres et flott myrlendt parti. Et stiskille gir oss valget mellom å bestige Bjørndalsfjellet eller å ta turen til Kubbetjørn / Lutsi. Dagens mål var førstnevnte og følger derfor merking mot Paradisskaret og videre i nordøstlig retning opp Rinna og Mattirudla.

Bjørndalsfjellet og Lutsifjellet

Stigningen på 140 høydemeter opp Mattirudla er nok den tøffeste på rundturen, ta tiden til hjelp og nyt utsikten for hvert steg. I sørlig retning kommer Vedafjellet til syne, i tillegg ser jeg ut over store deler av Dybingen og Lutsivatnet.
På toppen tar jeg en svipptur rundt nabben og innom Mattirudla før turen går videre i et behagelig terreng mot Bjørndalsfjellet. Stien er godt merket og strekningen på toppene er unnagjort i et behagelig tempo, jeg er nå like nedenfor Bjørndalsfjellet. Her er det på nytt skiltet et stiskille, valget er mellom å bestige toppen eller å fortsette ned mot Gramstad.

Bjørndalsfjellet og Lutsifjellet

Siste stigning mot toppen går i et forrykende tempo, jeg gleder meg til å studere utsikten til en kopp kaffe. På toppen blir jeg stående og fotografere litt i påvente av at tur boka skulle bli ledig for signering, men det er enkelt å glemme seg av med så mange flotte motiver rundt meg. Jeg kom i drøset med både en familie på tre i tillegg til en eldre kjekk kar. Sistnevnte kunne fortelle at han var godt kjent i området og var oppvokst like nedenfor Bjørndalsfjellet mot Hogstad, merkelig nok hadde han aldri vært på denne toppen før? Vi ble sittende og snakke om alt fra lokale historier til sauesamling i Sirdalen, moro! Vell, jeg har fått i meg litt niste og en kopp kaffe til den nydelige utsikten som er å få fra toppen. Turen går ned fra Bjørndalsfjellet på samme sti til stiskille kommer til syne, jeg fortsetter ned mot Gramstad på T-merket sti. 

En flott rundtur for hele familien – god tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *