Besseggen er et av Norges mest populære turmål. Stedet ligger idyllisk til i en hver fjellvandrers eldorado, nemlig i vakre Jotunheimen. Flere titallstusen går over den dramatiske eggen hvert år. Fra Gjendesheim går det båter over det grønnskjærende Gjendevatnet og inn til Memurubu. Overnattingsmuligheter enten i turisthytte eller telt like ved turstart. Sett av 5 t en vei på den totalt 15,5 km lange turen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Krevende
Basert på turens lengde og stigning er turen over Besseggen gradert til krevende. Når en beregner tidsforbruk på fjellturer tar en utgangspunkt i en gjennomsnittsfart på 3 km/t, og det er dette vi har beregnet tidsforbruket ut i fra – men vær obs på mange anbefaler å bruke 6-8 timer på turen, dette kommer selvfølgelig an på hvor mye erfaring en har med å gå i fjellet. Det stiger også jevnt nesten kontinuerlig fra Memurubu til Veslefjellet 1743 moh., som er det høyeste punktet på turen. Stien er for det meste preget av snaufjell med underlag av stein/grus og ur, med noe grønn tursti mot slutten av turen – vi vil på det sterkeste anbefale gode sko med god støtte. Noe klyving må påberegnes, og turen er ikke å anbefale for de med kraftig høydeskrekk (men det finnes alternative ruter så en slipper å gå over selve eggen).
Turstart & parkering
Parkering ved Gjendesheim i Vågå kommune.
DNT Gjendesheim, Gjendevegen 200, 2683 Tessanden. GPS Posisjon N61 29.613 E8 48.891. Parkering mot avgift (gratis ved overnatting på Gjendesheim pr. 2015). Klikk på link nedenfor for å komme til Google maps kjørebeskrivelse.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Turen over Besseggen er godt rødmerket og skiltet. De fleste velger å ta båten til Memurubu og gå tilbake til Gjendesheim, denne veien er anbefalt å gå om en har utfordringer med høyder. Tidsperspektivet er også en annen faktor som påvirker hvilken vei en velger å gå, skal en gå motsatt må en være sikker på at en kommer i tide til siste båt fra Memurubu. Vi tok første båt fra Gjendesheim og startet turen fra Memurubu.
Turen starer «hardt og brutalt» med god stigning i nordlig retning fra Memurubu. Når stien vender østover og en starter å gå i retning Gjendesheim, flater det gradvis litt ut. Men, det stiger fortsatt jevnt videre opp til Bjørnbøltjønn. Langs tjernet får en trekke pusten litt, og videre opp til Bessvatnet og Bandet ved foten av Besseggen, er det mer eller mindre flatt. Så starter turen over selve eggen, og det «kritiske» partiet for de som er skeptiske til høyden. Det stiger godt opp eggen og litt klyving må påberegnes. Det er mulig å gå legge turen på nordsiden av Bessvatnet om en ikke ønsker å gå over selve eggen.
På 1638 meters høyde har en besteget selve eggen, men det stiger fortsatt jevn til en kommer til Veslefjell 1743 moh. som er turens høyeste punkt. Ca. 1 km lengre fremme kommer en til et stiskille hvor en kan gå Bessheim eller Gjendesheim, vi gikk naturligvis mot sistnevnte.
Turen er gått sommeren 2015, dato 23. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Informasjon
- Vi anbefaler alltid bruk av kart- og kompass. Kartblad over Besseggen finner du her.
- Gjendebåtene har opptil 15 daglige avganger fra Gjendesheim i sesongen (pr. 2015). Mer info finner du på www.gjende.no
- Det er begrenset med parkeringsplasser helt oppe ved Gjendesheim, men en kan parkere mot avgift like ved Gjedevatnet og der båtene går fra. Det er også flere alternative parkeringsplasser i nærheten, og gode muligheter for kollektivtransport til Gjendesheim.
- En kan leie rom eller sove på sovesal på Gjendesheim turisthytte. Det følger med parkering til bilen om en velger dette alternativet. Hytta er eid av Den Norske Turistforening og er åpen for alle. En kan også kjøpe mat og noe utstyr her.
- En kan også ta båten til Memurubu dagen før og sove over her. Hytta er «privateid», men det praktiseres slik vi kjenner det på turistforeningens hytter.
- Det er også mulig å overnatte i telt/lavvo i lia ovenfor, eller nede ved Gjendevatnet.
- Det er dusjanlegg nede i kjelleren. Her betaler enn med mynt, det er mulig å veksle i resepsjonen. Husk håndkle.
- Sesong – normalt: Juni, Juli, August og September
- Det er flere muligheter for å fylle vannflasken på turen, må på grunn av forurensning langs stien vil vi anbefale å ha med rikelig med drikke i sekken.
- Husk nok mat til en hel dag i fjellet, samt pålegg eller snacks som inneholder salt.
- Været skifter raskt på høyfjellet, husk ekstra klær i sekken!
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
En slik tur som dette krever planlegging. Det er mange faktorer som skal passe, og ikke minst været? Turen var planlagt i god tid og jeg er så heldig å få lov til å være med Heidi, Wenche, Joveig og Svend på tur, tusen takk. Etter en lang, men sosial og kjekk kjøretur er vi endelig fremme ved Gjendesheim. Det står telt rundtomkring og parkeringsplassene er nærmest fult opp. Det er midt i høysesongen. Svend og Wenche velger å sove på sovesal, dermed får vi parkering inkludert. Heidi, Joveig og jeg slår leir et lite stykke unna og sover i lavvoen. Vi avslutter en lang dag i den koselige stua på Gjendesheim turisthytte med noe godt i glasset.
Etter ei god natt søvn, både for oss ute og Svend og Wenche inne er det endelig morgen. I dag er det dagen vi har ventet lenge på. Vekkerklokka er satt på litt for tidlig ette min smak, men vi har planer om å bestige Gaustatoppen i Telemark fylke samme dag, så skal vi det må vi opp tidlig. En god frokost og et par kopper kaffe må vi uansett ha, så noen prioriteringer holder vi tvert på. Lavvoen rigges ned i rekordfart og lagres bort i bilen. Så var det disse båtene, når gikk de nå igjen? Slapp av, i høysesong går det drøssevis av avganger og det er bare og hoppe på neste ledige båt. Mer info på www.gjende.no.
Vi stiler oss i kø ved båtene og kommer med i første pulje kl. 07.30, alt går etter planen. Om det er kø før avgang, så kjører disse serviceinnstilte arbeiderene før slik at vi skal slippe og vente. Hvor finner man egentlig en slik service til vanlig? Takk til besetningen på «Gjendebåtene». En snau halvtime senere er vi fremme ved Memurubu, stedet hvor vi skal starte turen fra. Det er full båt og masse folk, vi setter opp tempoet og kommer oss hurtig opp i fjellsiden. Over 50.000 turgåere vandrer over Besseggen hvert år (pr. 2015). Det er et enormt antall i seg selv, men om en tar turens korte sesong i betraktning, så er det enda mer enormt.
Stien er god, men på enkelte steder kan det være små løse steiner. Det er også godt skiltet, slik at det er enkelt å se hvor en skal til en hver tid. Fra den privateide «turisthytta» Memurubu er terrenget stigende en lengre etappe, en får ikke lange biten på og «varme» opp før det bratt stiger oppover. Gjendevatnet er 984 moh. og vi skal opp til 1400 moh. før det begynner å flate nevneverdig ut. Vi har bestemt oss for å bruke god tid å nyte turen. Å forhaste oss i dette «fjell-eldoradoet» ville vært rene skjære galskapen!
Oppe på den langstrakte fjellsiden åpner utsikten seg betraktelig. Langt der fremme i østlig retning ligger Gjendesheim turisthytte, etter min mening holder stedet nærmest en hotell-standard. Hytta ble ferdig sommeren 1878, men det var først året etter at den fikk navnet Gjendesheim. I løpet av en sesong overnatter opp mot 13 000 gjester her. I sørøst stopper vi opp og beundrer den smale og langstrakte eggen Knutshøe 1517 moh. Vi blir stående lenge helt stille, slike svære og ruvende fjellformasjoner er ingen av oss vandt med, hvert fall ikke hjemme på Jæren.
I det vi passerer tjernet Bjørnbøltjønne 1475 moh., kjenner vi to til tre regndråper i pannen. Det var meldt utrygt for regn, men så langt er været på «vår side». Vi fortsetter litt til uten å finne frem regntøyet. Blikket blir løftet opp av stien flere ganger, men det er først nå «selveste Besseggen» føles virkelig nære. Den smale og langstrakte eggen går bratt oppover mot Veslfjellet 1722 moh. Det er ingen hemmelighet at vi er spente, det ryktes om at det er meget luftig og stedvis noe ukomfortabelt å gå her, særlig om en er redd for høyder.
Regndråpene har heldigvis avtatt og stenene har ikke rukket å bli fuktige. Langs Bessvatnet 1373 moh. har enda ikke snøen forsvunnet på sørsiden. Vi blir gående på ei lang rekke i snøfonna, hvert steg er gjennomtenkt å settes forsiktig ned. Ingen vil uti det iskalde vatnet. Mens vi går oppover i steinmassene, kommer noen ned av Besseggen. Det er etter min mening greit å gå her. Etter å ha gått her vil jeg ikke avfeie «ryktet» ovenfor, men det er etter min mening sterkt overdrevet. Jeg er selv ikke særlig glad i luftige partier, men det er helt OK å gå her.
Å stå på toppen av Besseggen, hele 1638 moh. føles enormt, se på den utsikten! Vi blir stående her helt målløse. Det grønnskjærende og langstrakte Gjendevatnet, med det blanke og klare Bessvatnet er et spesielt skue for øyet. Vi omringet av svære og snødekkede fjellformasjoner, det er rett og slett nydelig og ingen av oss vil videre. Etter en god stund kikker vi på hverandre og sier; «Hvorfor ikke bare ta pausen her?» Og en god pause ble det på oss.
Turen går mot slutten, men først skal vi bestige Norges største varde. Stien og merkingen går over Veslfjellet 1722 moh., slik at dette er ingen avstikker fra original rute. Turen ned fra fjellet går i et stedvis bratt, men med en tilrettelagt sti ned til Gjendesheim. Steinunderlaget avtar og et mer frodig og grønt terreng overtar. Regnet lot være og det ble til og med glimt av sol i fjellheimen i dag. Tusen takk til dere alle for en minnerik og utrolig kjekk tur over Besseggen. Anbefales!
Annonse