Åslandsnuten – Rundtur fra Bråstein stasjon

Topp – og rundturen til Åslandsnuten i Time kommune byr på flotte naturopplevelser. Underlaget veksler mellom sti og grusvei. Det er motbakker og flate partier. Deler av turen går i skogsterreng, mens mesteparten går i ett åpent hei- og fjellterreng. God utsikt fra toppen utover Bråstein, Figgjo, Ålgård og videre mot Frøylandsvatnet i sørvest. Sett av 1,5 time på den totalt 3,5 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Time
Sandnes
1,5 t
rundtur
3,5 km
rundtur
302 moh
Åslands-
nuten
263 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Fotturen fra Bråstein veksler mellom gode stier og grusvei. Det er for det meste lettgått, men noen steder bratt både opp og ned i enkelte partier.

Er du glad i brå stigning anbefaler jeg deg å gå opp via skogen først. Vil du derimot ha en litt mer rolig start kan en følge grusveien opp først, se vår turbeskrivelse nedenfor.

Vanskelighetsgrad er satt til Enkel. Det er flere gjerdeklyvere på turen.

 

 

Turstart & parkering

Åslandsnuten - Parkering på Bråstein stasjon

Parkering på «Bråstein stasjon» v/ Møgedal i Sandnes kommune.

Fra E39 v/ Bråstein og Bråsteinvatnet. Kommer du kjørende fra Sandnes, altså sørgående mot Ålgård skal du svinge av like etter avkjørsel inn til Arboret, bare på motsatt side av veien. Det er skiltet med «Skytebane 1» i høyre side av vegen der hvor en skal svinge av. Følg veien over trebroa som går over Figgjoelva. Parkering i nærheten av turskilt og turstart.

Merk!
Vis hensyn til grunneier og det pågående arbeidet med strømmaster i området.

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Vår beskrivelse til Åslandsnuten er fra Bråstein Stasjon. Herfra synes vi det er best tilrettelagt med tanke på infotavle, merking og parkering.

Takk til grunneier(e)
Vi vil rette en enorm takk til grunneier(e) i området. De har virkelig vist velvilje og tillitt til oss turgåere. Det er blant annet merket sti i kanten av dyrket mark, satt ut gjerdeklyvere og tillatt merket løype v/ gårdstunet. Det er virkelig fint og må respekteres høyt! Jeg ber om at din firbent venn holdes i bånd til enhver tid og at du ikke etterlater deg noe i naturen. Vi er prisgitt bønder som dette!

 

Vi har valgt å dele topp- og rundturen inn i flere etapper;

 1. Fra parkeringsplass på Bråstein til Åslandsnuten
  Følg merket løype mot gult redskapshus. Her er det satt opp et skriv fra grunneier (LES!) og skilt. Vi går ut bak redskapshuset og følger inntil kanten av dyrket mark bort mot skogen. Gå en og en langs dyrket mark, IKKE to i bredden!

  Følg rødmerking videre over gjerdeklyver og opp traktorveien. Ved øverste strømmast stopper traktorveien og fotturen går videre inn i skogen på sti.

  Herfra er det tydelig hvor en skal. Det er også røde merker å følge.

 2. Fra Åslandsnuten til start av grusveien
  Fra toppen fortsetter en «videre» i sørlig retning nedover. Etter ca. 130 m står en «knekt» pinne i en jernsøyle, boret til fjellet. «Vri om til venstre» og fortsett i retning nordøst nedover mot dyrket mark. Gå på utsiden av gjerdet langs jordet og bort mot gjerdeklyveren. Gå ikke på dyrka mark!

 3. Fra start av grusveien til parkeringsplass
  Fra dyrket jorde på «toppen» går det en grusvei parallelt bak steingarden. Følg denne nedover. Følg svingen mot venstre og følg grusveien helt ned til gården. Gå uforstyrret på nedsiden av driftsbygningene og videre igjennom tunet. Følg grusveien ned mot parkeringsplassen.

Merk!
For dette turforslaget er det gjerdeklyvere.

Åslandsnuten - Rundtur fra Bråstein stasjon

Turen er gått vinteren 2021, dato 24. januar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Åslandsnuten - Turskilt ved start på Bråstein Stasjon

Det er søndag og turdag, og i dag skal vi til Åslandsnuten i Time kommune. Dette er en tur vi har gått mange ganger før, men endelig skulle vi spore runden og legge ut en «skikkelig» beskrivelse herfra. Det er nemlig flere utgangspunkt for denne turen, men vi «sverger» til turstart fra Bråstein.

Det er en kald vinterdag ute, men med sol og vindstille er det allikevel helt fantastisk! Fra Bråstein er det satt opp ei infotavle med kjekk informasjon.

Åslandsnuten - Gå helt i kanten av jordet

Jeg sier det igjen, vi er prisgitte grunneiere som lar oss få gå langs dyrket mark. Gå en og en på rekke og ikke flere i bredden!

Vi fortsetter bort til skogholtet. Det er stedvis glatt og og mye is på traktorveien som tar oss oppover mot toppen første del av turen.

Det som føltes som en kald vinterdag for minutter siden, føles nå som en fin vårdag. Lua og hanskene tas av og jakken åpnes. Vi nærmer oss!

Åslandsnuten - Heidi studerer utsikten på toppen

Vi møter 3-4 stykk som er på vei ned, mens vi er på veg opp fjellsiden. Det er stedvis bratt, men muligheter for å nyte god utsikt – og det benytter vi oss av!

På siste rest er terrenget lettgått og vi får senket pulsen i det vi inntar platået på toppen. Utsikten, varden, været – alt klaffet i dag! For en virkelig flott dag. Vi tar oss en liten pause på toppen og nyter utsikten.

Åslandsnuten - Flere merkepåler er dessverre knekt

Vi hadde egentlig bestemt oss for å gå «tyskertrappene» ned til bilveien rett sør fra toppen. Men, all merking stopper ca. 130-140 m fra toppen. Og vi ønsket å spore og legge ut et flott turforslag, så derfor omdirigerte vi og fulgte løypen ned mot dyrket mark og grusvei. Vår beskrevet rute følger eksakt samme rutebeskrivelse som på infoskiltet ved Bråstein.

Åslandsnuten - Gå uforstyrret på nedsiden av driftsbygningene

Vi har fulgt grusveien ned mot gårdstunet. Vi er prisgitt som får gå her, det er ingen selvfølge! Vis hensyn og gå uforstyrret ned bak driftsbygningene og videre til parkeringsplassen. Hold alltid din firbente venn i bånd på hele rundturen. God tur! 🙂

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *