Åsvatnet, eller Åsenvatnet som det ofte sies ligger idyllisk til mellom Eikelandsmyrane og Lyefjellet i Time kommune. Det er enkel adkomst til vannet, noe som gjør det enkelt å benytte seg av turområdet, enten en skal gå tur, bade eller fiske. Terrenget er variert og småkupert, noen steder bare skog, mens andre steder åpent og oversiktlig. Sett av 15 min en vei på den totalt 0,7 km lange turen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
Basert på turens lengde og stigning er turen til Åsenvatnet svært Enkel i vanskelighetsgrad. Det er både grusvei og sti for denne turen, men mest grusvei. Siste rest, knappe 200 m igjen av turen går på sti, og etter regnfulle dager kan det være noe vått og sleipt her, særlig på tre-røttene. Det er ingen utfordringer som gjerdeklyvere, stigning og liggegrinder på denne turen. Dette er en kjekk og lettgått familietur, – der «målet» er viktigere en selve fotturen.
Landskapet turen går i er for det meste skogkledd, men det er allikevel åpninger med god utsikt i det småkuperte landskapet. Åsenvatnet ligger nydelig til og vekslende mellom åpne beite- og dyrkede marker, til mer skogkledde og lune sider. Det er ingen gjerdeklyvere, liggegrinder eller andre «hindringer» på denne turen.
Turstart & parkering
Gratis parkering i Åsen, Time kommune.
Fra Bryne, følg Arne Garborgs veg mot Kvernelandsvegen 506 og den berømte «1900 svingen». Følg skilting mot Lye og Ålgård, følg Ålgårdsvegen 506 forbi innkjørsel til Lyefjellet. Videre forbi Larheia og skilt til Undheim, det er merket med et lite skilt opp mot Åsen. Avkjørselen går bratt opp i stigende terreng like rundt en sving. Fortsett opp og igjennom gårdstunet, stor opparbeidet parkeringsplass helt innerst. GPS posisjon N58 44.622 E5 45.539.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Turen til Åsenvatnet kan deles inn to etapper;
- Fra parkeringsplass til grusvei slutt.
God grusvei de første 500 meterne. Start ved å gå igjennom «stengslene» for bil oppe ved parkeringsplassen. Følg grusveien slakt ned mot det skogkledde landskapet i nordlig ende av Åsenvatnet. Det går to stikkveier (grusveier) opp til venstre, men disse skal en ikke følge. Deretter går det en skogsvei inn til høyre like etter plantefeltet nederst i landskapet, hit skal en ikke heller. En kan enkelt og greit si, etter å ha passert steinen med stål-skiltet «Prestaveien», så skal en ta første ned til høyre og på skogstraseen her. Etappen er ikke merket eller skiltet.
-
Fra grusvei slutt og inn til nordsiden av Åsenvatnet (sti).
Fra grusveien er det tydelig og enkelt å se hvor en skal ta av og fortsette inn ti høyre. Videre er det tydelig sti og greit å finne frem helt frem til vatnet. Turen kan by på noen sølete partier, særlig etter fuktige perioder. Etappen er ikke merket eller skiltet.
Turen er gått vinteren 2016, dato 02-03. desember.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Aktivitetsmuligheter & informasjon
Aktivitetsmuligheter
Fiske * | Sykkel * | Bade * |
Kano/kajakk * | Infoplakater | Bærplukking |
Vann/bekk |
* Fiske: Fiske er tillatt innenfor fiskesone i nordenden av vatnet (se infotavle).
* Sykkel: Grusveien mellom Åsen og Eikelandsmyrane egner seg godt for sykling.
* Bade: Det er laget egen badeplass i nordenden av Åsenvatnet
* Kano/kajakk: Mulighet for å sette uti like v/ parkeringsplassen.
Informasjon
- Åsen området byr på massevis av turmuligheter både på skogsstier og skogsveier.
- Det er gratis fiske i nordsiden av Åsenvatnet, se eget kart og infoplakat ved parkeringsplassen.
- Det har dessverre vært tilfeller av mye forsøpling nede ved Åsenvatnet, spesielt i nordlig ende her hvor vi var. Stedet blir nok dessverre også benyttet som «festområde» for enkelte. Husk å ta med alt søppel hjem og forlat plassen ryddig.
Annonse
Turreferat
Noen kvelder er bare som skapt for utenetter og bålkos, da er det fint å ha noen som slenger seg på mine spontane påfunn om å gjøre akkurat dette.
Turen til nordsiden av Åsenvatnet er en kort og lettgått tur, og passer perfekt om turen skal tas litt på sparket. Med to fullt oppakkede sekker, samt noen poser med ved i hendene, var vi klar for en kveld rundt bålet og en natt under stjernene. Vi trasker nedover grusveien, før vi følger skogsstien ned til Åsenvatnet. Se detaljert beskrivelse under punkt «Merking og skilting».
Det tar oss ikke mer en 10minutter før vi er nede på svaberget ved vannet. Det fikses litt på gruva, før det gjøres opp et lite bål. Kjell Arild eksperimenterer litt med kameraet, og prøver seg på både stjernebilder og bilder av bålet. I mens finner jeg frem maten, i kveld står nemlig fredags-taco på menyen. Alt tilbehør er laget klar på forhånd, så nå er det bare å steke karbonadedeigen, og å varme lefsene litt. Taco er godt hjemme, men enda bedre på tur… mmm!
Resten av kvelden nytes foran bålet, med hver vår voksenbrus. Vannet er blikkstille, og himmelen helt stjerneklar. Roen senker seg… Helt til vi plutselig ser en mus! Og DEN musa var virkelig ikke beskjeden! Den står rett ved siden av soveposen min (som forresten ikke er av den rimelige typen…). Vi jager musa flere ganger, men den kommer like fort tilbake igjen.
Matrestene frister nok ekstra! Vi innser at om ikke skal flytte oss fra den perfekte campen, så må nok musa bøte med livet, om vi vil beholde utstyret uten musehull… Kjell Arild tar ansvar, og klarer heldigvis å gjøre det hele «kjapt og smertefritt». Så kan roen på nytt senke seg.
Vi får en god natt i ca. 5minusgrader. Når vi våkner er det fortsatt like klart og stilt.
Det er rim på bakken og iskaldt ute. Bålet har slukket i løpet av natta, og vi har sovet så godt at ingen av oss våknet for og «kaste på mer brensel». Det blir det første vi gjør dagen etter, nærmest fra soveposen!
Turen avsluttes med en god porsjon frokost, bestående av stekt egg, rundstykker og havregrøt. Kokekaffe er obligatorisk til en god «ute-frokost»!
Vi går tilbake i samme forstpor. Takk for turen!
Annonse