Årosåsen – Fottur fra Sogndalstrand i Sokndal kommune

Årosåsen - Fottur fra Sogndalstrand i Sokndal kommune

Årosåsen ved Sogndalstrand er en flott liten topptur. Utsikten fra toppen, selv med sine beskjedne 178 moh er enorm. I det frodige landskapet springer villsauer rundt og holder deler av vegetasjonen nede. Området er godt merket og enkelt å ferdes i. Turen går igjennom vakre Sogndalstrand, og her er det mulig å kjøpe seg litt mat/kaffe etter endt tur.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
sokndal
1,5 t
tur/retur
4,9 km
tur/retur
178 moh
Årosåsen
250 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Fotturen er vipper mellom enkel og middels i vanskelighetsgrad. Det er for det meste god sti og fotturen er både rødmerket og skiltet. Husk godt fottøy!

Fotturen er merket enkel iht nasjonal merkestandard basert på terreng, lengde og stigning.

 

 

Turstart & parkering

Årosåsen - Parkering ved Sogndalstrand

Parkering på Spinneritomta før brua og Sogndalstrand i Sokndal kommune.

Følg Rv44 (kystveien) forbi Varhaug, Vigrestad, Brusand, Sirevåg og til Eigersund. Fortsett på samme vei igjennom Eigersund og ut Årstaddalen og i sørlig retning mot Sokndal. Sving av til høgre etter bensinstasjon og inn mot «sentrum» forbi kiwi og videre ut mot Strandaveien 35. Følg veien frem til bro over til Sogndalstrand, men parkeringsplass ligger ned til høgre istedenfor å kjøre brua. GPS posisjon N58 19.556 E6 17.030.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fotturen er både merket og skiltet.

Fra Spinneritomta hvor bilen står parkert; nyt stemningen igjennom vakre Sogndalstrand. Disse hundre meterne med flotte bygninger, den lille byen, stemningen – alt er fantastisk. Det føles som tiden står stille!

Men, vi skal på topptur. Følg strandgaten videre nedover. Elva Sokno bruser parallelt med gaten. Gå over brua og over på Sogndalsstranda og videre til Sandvikveien.

Vi gikk til Årosveien og ut i terrenget først. Fulgte så Kjelledalen opp og videre inn til Årosåsen. Det er godt merket! Oppå toppen er det enorm utsikt! Og turstien går videre i en rundtur ned til kaianlegget igjen.

Fottur fra kaianlegget og i samme fotspor tilbake til bilen via Sogndalstrand.

 

Årosåsen - Rødmerket og skiltet topptur

Turen er gått sommeren 2013, dato 24. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

En lørdag mot slutten av august måned ble brukt til å bestige noen topper i vakre Sokndal kommune. En av de utvalgte toppene var selvsagt Årosåsen, på toppen står du 178 moh og speider ut i alle retninger.

Årosåsen - Fotturen starter igjennom vakre Sogndalstrand

Vell, pakket og klar fortsetter vi denne solfylte lørdagen igjennom Sogndalstrand. Mange er ute og koser seg, noen fisker i elva Sokno andre går tur mens noen nyter tilværelsene på cafe i tilknytning til Hotellet. Vi fortsetter ned langs idyllen og den gode stemningen blant de mange husene nedover. Bru nede ved utløpet av Sokno tar oss fra vestsiden til østsiden, følg kaianlegget ut til saueskilleplass hvor det er godt skiltet opp til Årosåsen. Vi gikk en liten rundtur blant de koselige husene også på andre siden av Sokno og kom inn på stien noen meter høyere som GPS-sporet nedenfor viser.

Årosåsen - På vei mot toppen

Vi er ute av bebyggelsen og merkede stier fører oss opp i villsauenes rike, takket være denne flokken holdes vegetasjonen i sjakk. Vi følger stien langs kanten av åsen og får av den grunn en fantastisk utsikt ut mot sjøen og Sogndalstrand. Like nedenfor hører vi motordur og latter fra en gruppe som er ute i havrafting båten som tilhører Sogndalstrand Havrafting. Jeg har prøvd havrafting ved en anledning tidligere og det anbefales!

Årosåsen - Fottur fra Sogndalstrand i Sokndal kommune

På toppen er utsikten storslagen i alle retninger, kanskje mest mot Sogndalstrand i nordvestlig retning? Til og med like over oss er utsikten fantastisk ettersom en flokk gjess flakser i plogformasjon. Hilde skriver oss inn i tur boka samt noterer ned koden for turmålet slik at vi får registrert toppen på Telltur.no portalen. Varden står plassert på det sørligste punktet av denne turen og vi fortsetter i nordlig retning til et utsiktspunkt som ligger like ved stien. Herfra går det stupbratt ned mot Brattedalen og videre inn mot Knubedal og Knubedalstjørna. Området ved Knubedal sies å være fantastisk, håper å få tatt en tur her også i løpet av nærmeste fremtid.

Årosåsen - Villsau holder området ryddet

Det nærmer seg slutten på runden og vi står på toppen av Kjelledalen som skal føre oss nedover langs den merka stien. Langs dalen ligger flere villsauer i skyggen og tar dagshvilen, husk båndtvang. Like før kaianlegget passerer vi en saueskilleplass, forbi denne kommer vi til grus/asfalt vei som fører oss forbi amfiet og tilbake til vestsiden av Sogndalstrand. Turen avsluttes med en is på landhandelen God tur! 🙂

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *