Jegningsknuten – Gjegningsheia med rundtur innom Gursli gruver

Fotturen over Gjegningsheia er variert og spennende. Det er god utsikt over heiaterrenget, men det er først når en når selve Jegningsknuten utsikten virkelig byr på seg. Langs Gullvatnet er det gruveganger, tufter og bygninger etter molybdenutvinningen i Gursli-gruver. Rundturen med start fra Gursli i Lund kommune er rødmerket og skiltet. Sett av 3,5 t på den totalt 9,3 km lange rundturen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

rogaland
lund/
sokndal
3,5 t
rundtur
9,3 km
rundtur
553 moh
Jegnings-
knuten
600 m
stigning
Fjellsko
Fottøy

 

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Basert på lengde og stigning er rundturen klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Det er høy stigning for toppturen – cirka 600 høydemeter og avstanden er på 9,3km, dette gir kategori Middels, men verdiene ligger rett i «overgangen» til Krevende. Turen går for det meste på sti, men gruveveien fra Gursli følges også – og denne er god å gå på.

Over det småkuperte terrenget i Gjegningsheia kan det være våte og sleipe partier, men vær særlig oppmerksom over våte fjellpartier – der er det ekstra sleipt. Husk at for denne turen må du ha gode fjellsko. Det er grind / gjerdeklyver for denne turen.

 

 

Turstart & parkering

Jegningsknuten - Parkering ved Gursli i Lund kommune.

Parkering ved Gursli i Lund kommune.

Følg E39 sørover forbi Vikeså, Bjerkreim og Helleland. Fortsett mot Moi i Lund kommune. Ta av til høyre og inn på Moiveien Fv1, skiltet «Sentrum». Følg Fv1 til veikryss, hold til høyre og fortsett langs Lundevatnet på Storliveien (Fv1) forbi kirken og videre mot Gursli. Fra kirken er avstanden til parkeringsplassen cirka 3,9 km – 5 minutt kjøretur. Parkering langs bilvei. GPS posisjon N58 25.045 E6 32.245.

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Hele rundturen er skiltet og rødmerket.
Det er ei stor oppslagstavle ved parkeringsplassen på Gursli i Lund kommune, og mange turalternativer henvises det til her, blant annet «Gjegningsheia 3,6».

Vi velger å dele opp beskrivelsen;

  1. Fra parkering til stiskille v/ Gullbergknuden fra gruveveien
    Fotturen starter brått på gammel gruvevei opp i kulturlandskapet. Det er god vei og enkel ferdsel, bortsett fra stigningen, for den er ganske høy! Følg gruveveien nesten helt opp til toppen, men stopp i siste hårnålsving, like nedenfor den bratte fjellsiden av Gullbergknuden – her skal en ta ut i terrenget mot Gjegningsheia i skiltets retning.
     
  2. Fra stiskille v/ gruveveien til Jegningsknuten
    Rødmerket og skiltet heiaterreng med synlig sti. Noen steder er det også nødlet (små varder), men disse er også rødmerket. Siste rest av selve oppstigningen til Jegningsknuten må en ned igjen, for stiskillet ned til Gullvatnet passeres på veien opp til toppen.
     
  3. Fra Jegningsknuten til Gursli gruver
    Følg sti og rødmerkinger ned fra Jegningsknuten igjen. Passer et lite navnløst tjern, og se etter skilt mot «Myssa» og deretter rødmalte bokstaver på fjellgrunn hvor det står «Gruvene» – følg stien igjennom blandingsskog ned til Gullvatnet. Gruveveien følges forbi anleggs- og personalbrakke (bygningsmasser) mot gruvene.
     
  4. Fra Gursli gruver til Gursli ved parkeringsplass
    Følg gruveveien langs Gullvatnet og videre forbi «Jentehytta», deretter opp lia – fortsatt på gruvevei og bort til stiskillet hvor en tok av i starten av turen. Gruveveien følges ned til parkeringsplassen igjen.

Jegningsknuten - Kjell Arild studerer terrenget

Turen er gått våren 2017, dato 13. april.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

 

Informasjon

  • Turbok: Både på Jegningsknuten og ved Gursli gruver.
  • Fiske: Ved kjøp av fiskekort. Kontakt Dalane miljø og ressurslag eller grunneier. Barn under 16 fisker gratis.
  • Bålplass: Gruve ved benkebord i nærheten av «Knuseren» ved gruvene. Husk og rydd opp etter deg!
  • Historie: Infoplakat om gruvedriften og området.

 

Annonse

 

 

Turreferat

Når vi nå skal omtale denne turen, får vi straks «abstinenser» med ønsker om å gå tilbake i tid – maken til hverdag- og søndagstur, med slikt terreng og utsikter skal en lete lenger etter!

Jegningsknuten - Heidi på vei oppover mot Gursli og Gullbergknuden

Vi parkerer langs Fv1 ved Gursli. Det er allerede fullt på parkeringen en vakker skjærtorsdag, så vi må velge å stå i en veilomme litt lenger oppe.

Fotturen starter brått på gammel gruvevei opp i kulturlandskapet. Det er god vei og enkel ferdsel – bortsett fra stigningen, for den er ganske høy. Og særlig når en finner ut at en har glemt smørpakken (til steking av rådyrkarbonader) nesten helt på toppen!
Vel, Heidi venter og passer sakene, mens jeg springer ned mot bilen igjen.

Jegningsknuten - Gullbergknuden ruver i terrenget

Det er både skiltet og rødmerket, også på gruveveien. I siste hårnålsving og nesten helt på toppen av gruveveien får vi øye på nye turskilt, her er det merket til Gjegningsheia. Vi står like nedenfor den bratte fjellsiden av Gullbergknuden, og er klare til å fortsette ut i heiaterrenget på sti mot Jegningsknuten.

Få meter fra forrige stiskille kommer vi til et nytt, men også her fortsetter vi til Gjegningsheia, istedenfor å ta opp til Gullbergknuden.

Gjegningsheia - Frodig og variert terreng

Det er for lengst blitt vår i følge kalenderen, men det er lite som tyder på det i når en ser gress- og lyngflatene over Gjegningsheia. Det småkuperte og utsiktsrike terrenget er behagelig å vandre i. Flere små- og mellomstore tjern passeres over heia.

Om en ønsker kan en også legge turen innom Hattesteinane, dette er i så fall en liten avstikker fra vår tur.

Jegningsknuten - Heidi skriver oss inn i turboka på toppen

Vi nærmer oss utsiktspunktet for turen, nemlig Jegningsknuten. Vi vil presisere at turen opp til toppen er en skiltet og merket «avstikker», og at en kommer ned til samme stikryss etter å ha vært på toppen. Avstikkeren er på cirka 500m en vei, og vi vil si at opp hit må en, det er nærmest obligatorisk!

Utsikten er virkelig et skue for øyet og det er vid utsikt i alle retninger. Det er også turbok ved varden.

Jegningsknuten - Kjell Arild gleder seg til karbonader med rådyrkjøtt

Nede fra toppen og ved stiskille vi står, herfra er det merket mot «Myssa» og deretter skrevet med rød skrift på fjellgrunnen «Gruvene», følg pil, merkingen og sti – så ender enn opp nede ved Gullvatnet og ruinene etter de gamle anleggs- og personalbrakkene.

Heidi og jeg tar oss en velfortjent matpause, og på menyen står hjemmelagde rådyrkarbonader med sprøstekte potetbåter og grønnsaker – gjett om det smakte! Lage selv? Les vår oppskrift.

Jegningsknuten - Historie etter gruvedrift

Gruveveien går langs Gullvatnet og byr på spennende historie fra molybdenutvinningen som tok til i gruvene her. Det ble foretatt prøveboring i 1914, og allerede i 1915 ble det startet gruvedrift ved Gursli. Frem til gruvene ble lagt ned i 1919, var gruvedriften den største bedriften i Lund kommune med en arbeidsstyrke på 120 hardtarbeidende menn. Det ble laget god gruvevei fra Gursli, som naturligvis var nødvendig – og det er denne vi nå følger tilbake til Gursli.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *