Knudknuten er en liten fjelltopp nord for den populære badeplassen Linepollen, i Sokndal kommune. Deler av løypa går langs Blåfjellbanen, i tillegg er avstanden kort om en ønsker å legge turen bort til Ruggesteinen. Dersom du ønsker en litt lengre fjelltur kan ruten kombineres med den nedlagte Sandbekkbanen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
Enkel og familievennlig topptur med god utsikt! Fotturen veksler mellom grusvei og sti. Turen er både merket og skiltet fra start.
Fotturen er merket enkel iht nasjonal merkestandard basert på terreng, lengde og stigning.
Turstart & parkering
Parkering ved Linepollen badeplass i Sokndal kommune.
Fra Nærbø følg Rv44 (Fv44) langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og ned til Eigersund. Fortsett igjennom sentrum og ut via Årstaddalen mot Sokndal kommune og sentrum. Følg Fv44 også igjennom Sokndal og videre ut mot Titania, men du skal ikke lengre enn rett over brua før skilt viser vei inn til venstre mot Linepollen. Ta første til høyre etter bro og følg veien til skilting viser vei. GPS posisjon N58 20.929 E6 19.811.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Fotturen er både merket og skiltet fra Linepollen.
Fra Linepollen følges Blåfjellveien innover i østlig retning. Grusveien går parallelt med elva, og noen få titalls meter før første bru er det skiltet opp i terrenget (Ca. 400 m fra parkeringsplass). Følg rødmerking oppover i dalføret – og følg videre rundt Espeli og videre til toppen. Fotturen går tilbake på samme sti.
Turen er gått sommeren 2013, dato 24. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Med start fra Linepollen badeplass trasker vi i vei inn Blåfjellbanen i ca. 400 m før merking tar oss brått opp i terrenget i nordlig retning. På vei inn Blåfjellbanen sykler fire spreke syklister forbi oss, det viser seg at disse også skal opp på topptur. Selvsagt blir syklene stående nede ved grusveien. Hvis en ønsker og “varme” mer opp i rolige omgivelser kan Blåfjellbanen med fordel følges ca 300m lenger, destinasjonen blir da Ruggasteinen som mange kjenner til.
Vi skal ikke bort til Ruggasteinen i dag, istedenfor starter vi stigningen opp skaret. Vi merker føttene er noe slitne etter to turer tidligere denne dagen, nemlig Årosåsen og Hellersheia.
Men, ved godt mot fortsetter vi oppover og etter godt 100 høydemeter er vi ved Espeli. Langs turstien her får vi øye på snø gjerdene som parallelt går helt bort til det nedlagte gruveanlegget på Sandbekk. Langs skaret og opp er terrenget skogkledd og utsikten er noe hindret av bjørkeskog. Vi starter på siste etappe hvor fjellknauser kommer til syne og blir byttet ut med skogkledd terreng. Rødmerket nødlinger og skilt fører oss helt opp til toppen av Knudknuten hele 203 moh.
Vi er like i hælene på de fire syklistene og bestiger toppen mer eller mindre på samme tid. Vi kom i kontakt med sykkelgjengen og det viste seg at disse var fra Vigrestad, de hadde riktignok ikke syklet fra Vigrestad. Men, fra campingplassen like i nærheten.
På toppen er utsikten storslagen i alle retninger, i sørøstlig retning ligger Titania, mot nord er det nedlagte gruveanlegget Sandbekk. I vest ligger Sokndal og mot sør er Jøssingfjorden med turistattraksjonen Helleren.
Gruveanlegget ved Sandbekk ble startet år 1916 og produserte helt frem til 1965, da ble all drift flyttet over til dagbruddet på Tellenes hvor Titania A/S er i dag. På 1950 tallet var Titania et av de fire største bergverkene i Norge. Med dagens produksjonsvolum er det malmreserver for flere hundre år fremover. Belte og hjulmaskinene som brukes i dag er blant de største i landet, kanskje ikke så underlig når Dagbruddet er det største av sitt slag i landet?
Retur går på samme sti tilbake, dersom en ønsker en noe lengre tur kan tilbakeveien legges om den nedlagte Sandbekkbanen (rundtur).
God tur! 🙂
Annonse