Tjoratjørn ligger lett tilgjengelig på toppen av Lyefjell. Tjernet ligger godt skjermet, og det er lite støy å høre, til tross for at det kun er få minutters gange fra parkeringen. Har du med barn på tur så er det både småfisk og rumpetroll å finne i tjernet. På Lyefjellet er det flere rødmerkede stier, så her er det også gode turmuligheter. Sett av 5 min en vei på den den totalt 250 m lange turen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
Basert på turens lengde og stigning er turen til Tjoratjørn klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Her er det snakk om så kort avstand at turen kan knapt klassifiseres, men på en lavterskel telttur er det godt å slippe å tenke på avstand og vekt. Her har en mulighet til å gå flere ganger til bilen om det er ønskelig. Første del av turen går opp en asfaltert bakke, før det flater ut på en gruset vei til turmålet. Dette er en tur som passer for absolutt alle.
Turstart & parkering
Parkering langs veien v/turstart (Lyefjell i Time kommune).
Fra Shell stasjonen på Bryne langs Rv44, følg 506 forbi Bryne Sentrum og videre mot Ålgård. I kryss mot Kverneland, kjør av fra Kvernelandsveien og inn på Ålgårdsveien. Fortsett på Rv506 mot Lye, etter 2,6 km svinger du til venstre og inn på Lyevegen. Følg Lyevegen 2 km før du svinger til venstre og inn på Fjellreven (motsatt side av den store bussholdeplassen). Etter knappe 100 m kan en parkere nedenfor bakken som går opp mot Tjoratjørn.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Fra der vi parkerte står det et T-klister fra turistforeningen på autovernet, merket med «Grasdalen». Ved toppen av bakken er det skiltet mot Tjoratjørn, nytt T-klister samt rødmerket påle langs grusen. Grusveien fører direkte til Tjoratjørna.
Etappen til Tjoratjørn går på asfalt og grus, og nede ved tjernet er det et større, flatt område som er gruset. Området rundt tjernet er preget av en del myr, gress og lyng. Det er også granskog rundt deler av tjernet. For selvstående telt er det godt egnet og telte på grusflaten på vestsiden av vannet. Om en er avhengig av å feste plugger anbefaler vi å gå på østsiden av tjernet, og gjerne inn i skogen – her er det flere gressflater som egner seg for telting.
Anbefalt fottøy: Joggesko om du kun skal holde deg på grusen, om du ønsker å bevege deg i terrenget rundt, er det anbefalt med vanntette fjellsko/hikingsko da enkelte områder er fuktige året rundt. Husk støvler til barna til lek i vannkanten.
Turen er gått vinteren 2017, dato 28-29. desember.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Informasjon
- Utforsk gjerne rumpetrolla i vannkanten, men husk at privatpersoner har ikke lov til å ta med seg rumpetroll hjem.
- Om det er skikkelig kaldt ute på vinteren, er Tjoratjørna en populær plass å gå på is-skøyter.
- Infotavle i busslomme ved Monsanut barnehage
- Om en ønsker og telte på grusen (mest barnevennlig) der vi lå, anbefaler vi et selvstående telt – her er det ikke lett å få nedi teltplugger.
Annonse
Turreferat
Vi var helt på tampen av året, og måtte få unna månedens utenatt før det ble for sent! Kjell Arild hadde fri i romjula, men jeg skulle på jobb dagen etter, og da var det perfekt med en lavterskel tur til Tjoratjørn.
Med oss på tur denne dagen hadde vi både mye ved og førsteklasses mat som vi skulle tilbedere på bålet. Når avstanden er så kort er det godt å slippe og tenke på vekt. Vi gikk den korte etappen opp til tjernet to ganger for å få med oss alt, så gjorde Kjell Arild opp et bål, mens jeg rigget til teltet. Med nærmest stjerneklar himmel og lite vind, lå alt til rette for en fin kveld ved bålet. På menyen sto hjortestek av ypperste kvalitet, servert med deilig tilbehør og viltsaus… Mmm!
Litt kaffe og sjokolade unnet vi oss til dessert, på årets siste utenatt. Helt alene var vi derimot ikke, Hubroen ga flere ganger beskjed om at den var i nærheten. Så hoppet vi oppi soveposene og fikk oss en god natts søvn, før vi våknet i snøhvite omgivelser. Tjoratjørn er et flott sted for en lavterskel telttur, enten du er i farta, eller bare vil ha det litt enkelt. Det er flere teltmuligheter rundt vannet, og her er gode muligheter for både lek i vannkanten og bading. Har du med bøtte og håv, så kan de minste fange både småfisk og rumpetroll/egg, husk bare å slippe de ut igjen! Tjoratjørn er dessuten perfekt til skøyter på vinterstid, om det er skikkelig kaldt ute.
Annonse