Turen til “Mor Norge” eller Steinkjerringa som de fleste sier er populær, i tillegg er det mange som velger å bestige Synesvarden for å få en flott rundtur. Fra Synesvarden med sine 359m.o.h byr toppen på en fantastisk utsikt ut over Høg-Jæren og Jæren. Rundturen fra Holmavatn ungdoms- og misjonssenter er på totalt 9km, og det bør settes av 2,5t. Det er forklart flere turløyper og start destinasjoner for både Synesvarden og Steinkjerringa i artikkelen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Middels
Fra Holmavatnet og trekanten i “siste rest av det brune Jæren” går en 9km lang og god tursti. Flere steder er det også “kloppet” og gjort større utbedringer. Vi graderer allikevel turen som middels i vanskelighetsgrad grunnet turens lengde. Stigningen er på beskjedne 211 høydemeter fordelt på 9 kilometer.
Flere våte partier er nå kloppet med steiner eller treplanker. Les mer om vanskelighetsgrad.
Turstart & parkering
Stor opparbeidet parkeringsplass v/ Holmavatnet Ungdoms- og Misjonssenter i Hå kommune.
Det er skiltet fra Buevegen 504 til Synesvarden & Steinkjerringa. Som for flere andre turmål, så har også denne turen flere start- og parkeringsmuligheter. Dette er utvilsomt den mest populære. Parker uforstyrret og vis hensyn til beboere. Gratis parkering (år 2020).
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Med Holmavatnet som utgangspunkt går du som oftest ikke alene. Det er et populært startsted for besøkende i dette området.
Følg grusveien fra parkeringsplassen og ut mot gjerdeklyverene i sør-enden av Holmavatnet. Det er skiltet til både Synesvarden og Steinkjerringa. I dette tilfelle går vi “trekanten” mot Synesvarden først.
Terrenget går beskjedent oppover på god sti mot Synesvarden. Det er et par gode høydedrag hvor pulsen stiger litt.
Fra Synesvarden fortsetter fotturen ned mot “kysten”, altså retning sørvest. Også her er det god sti ned mot Steinkjerringa. En må “gå av trekant-ruta” og følge stien ned til Steinkjerringa (skiltet). Men, vær oppmerksom på at de siste 100m fra Steinkjerringa – at en her må en vise litt balansekunst på “steintraseen” mot “Mor Norge”.
Tilbakeveien fortsetter på samme sti til stikrysset igjen, og deretter tilbake til Holmavatnet igjen.
Viktig!
Det beiter kjøttfe m/ kalv og sau i turområdet. Alle hunder må til enhver tid holdes i bånd. Det er flere gjerdeklyvere på rundturen.
Turen er gått sommeren 2020, dato 02. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Turen starter som tidligere beskrevet fra misjonssenteret ved Holmavatnet. Mange benytter seg av parkeringsplassen her, området byr på flotte turmuligheter i tillegg til ulike aktiviteter i forbindelse med misjonssenteret. Ved Holmavatnet er det to “trøbåter” ved brygga, herfra er det også enkelt å sette ut kajakker for en enkel kveldstur i rolige omgivelser. Eller kanskje et dykkert ved solnedgang? Mulighetene er mange. Vell, turen starter langs sørsiden av vatnet og over gjerdeklyver. Det første som møter oss er skiltet stiskille, her er valget alltid like enkelt for meg. Jeg tar selvfølgelig topptur stien opp mot Synesvarden, terrenget er “behagelig” stigende.
Varden på Synesvarden kommer til syne ikke mange meterne fra stiskillet. Terrenget langs stien er brunt og ensformig vekslende mellom lyngheier og myrlendte partier. Flere tjern og flotte høstfarger byr på en idyllisk rundtur du sent vil glemme. Store deler av det flate Jæren har nettopp sett slik ut før dyrking av jorder virkelig ble satt i gang på siste halvdel av 1800 tallet. Nå i dag er Synesvarden området det største gjenværende lyngheilandskapet på hele Jæren. Beitende dyr (sau) sørger for at smårogn som fuglene har sådd ikke blir gamle, det er også mulig å finne molte når årstiden byr på dette. Ved plantet skogsfelt i Obrestadheia går kommunegrensa mellom Hå og Time kommune, Synesvarden er lokalisert i sistnevnte kommune. På toppen er utsikten strålende i alle retninger, mot nord og øst dominerer fjelltopper og høyere terreng mens vestlig og sørlig retning byr på flatere områder mot kysten.
Før jeg forlater toppen og setter kurs mot Steinkjerringa legger jeg igjen en helsing i tur boka, boka er forøvrig plassert mellom noen steiner i varden på østlig side. Videre over det brune landskapet fortsetter jeg i sørvestlig retning, stien er tydelig og terrenget er behagelig. En snorbein steingard flere hundre meter lang krysses ved hjelp av gjerdeklyver, videre fortsetter jeg mot neste stiskille like ved Steinkjerringa. Fra stiskillet fortsetter stien mot Steinkjerringa i ca 500m, ei koselig rød hytte passeres på vestsiden. Langs den steinlagte stien er det flere tjern som passeres, jeg fotograferer ivrig med sola skinnende i ryggen.
“Mor Norge” eller Steinkjerringa ble løfta opp på steinen 7.Juni 1927 ved hjelp av en åtte meter høg steinbukk. Det er ingen selvfølge at statuen er plassert ut hit, i 1898 og 99 startet S. Neandros med statuen. Han ble ikke ferdig med mesterverket og forlot dette halvferdig for å reise til Amerika. Den halvferdige statuen av “Mor Norge” sto ved jernbanestasjonen i Stavanger og skulle etter planen ødelegges. Men, i 1924 satt heldigvis Emelankton Aadnesen fra Nærbø i gang og samla inn penger for og frakta statuen som den gang kosta 500 kr. Pengebeløpet ble støtta fra et hundretalls personer fra Nærbø og Varhaug. Transporten fra Vigrestad og til Aniksdal foregikk med bil. Videre til Jolosten 4-5km inn i heia skjedde på hardt vinterføre og tok hele to år.
Tilbakeveien går i samme fotspor til første stiskille, følg skilt mot Holmavatn. Neste stopp blir Gauleksvarden med sine 306m.o.h, her har dessverre varden rast sammen. Etappen fra Holmavatn til Steinkjerringa som jeg nå skal følge bare motsatt er gruset og tilrettelagt. Passer godt for turglade barn og familier, noen ønsker gjerne å sitte i fanget til “Mor Norge”? Kveldsola gir en flott avslutning på denne nydelige høst dagen en september måned. Fantastisk rundtur som anbefales, de aller minste barna bør slippe og gå hele runden.
Annonse