Synesvarden 359 moh. er et populært turmål, det finnes tre merkede ruter til toppen. Fra Veisedalen er den korteste og kanskje den mest barnevennlige. Ønskes en lenger tur er det mulig å kombinere med en tur til Steinkjerringa og eventuelt en rundtur innom Holmavatnet. Du bør sette av 1 t tur/retur på beskrevet rute, total lengde er 3,6 km.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
Turen til Synesvarden fra Veisedalen er skiltet og blåmerket, det er enkelt og oversiktlig å finne frem i dette området. Det er flere gjerdeklyvere satt ut på stien. Turen er lettgått i et behagelig terreng med lite stigning fordelt på antall kilometer, men med noe mer stigning siste del til toppen.
Turstart & parkering
Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Veisedalen i Time kommune.
Med start fra Nærbø følger vi Opstadvegen 181 forbi Åna Kretsfengsel i sørlig retning. Sving av til venstre etter innkjørselen til Åna, opp mot Bjorheimsvegen 150. Videre i neste kryss til venstre mot vindmølleparken på Buevegen 504. Vatnet Storamoset og Skjeret passeres like før spisestedet Karlsbu kommer til syne. Sving til høyre og fortsett mot Kartavoll, på toppen av bakken er det skiltet mot Brusand.
Sving av til høyre og følg Fuglestadveien 133 opp til Synesvarden P.skilt kommer til syne. Parkeringsavgift (20,- pr 2013).
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Turen til Synesvarden fra Veisedalen er bådemerket og skiltet.
Fra parkeringplassen i Veisedalen viser massive steingarder tydelig vei, og bilveien krysses før en fortsetter videre på den innegjerede stien. Ca. halve turen går på innegjerdet sti, mens siste del følger tydelig og blåmerket sti uten gjerder rundt. Turen går tur/retur i samme fotspor, og det er enkelt og oversiktlig å finne frem.
Turen er gått vinteren 2013, dato 22. desember.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Det er like før jul, terrenget burde vært dekket av et hvitt lag nysnø. I stedet har vinden vært røff og nedbørsmengden har skapt problemer enkelte steder.
Vell, pakket og klar starter vi fra Veisedalen i Time kommune hvor grunneier har opparbeidet en parkeringsplass. Massive steingarder viser tydelig vei før bilveien krysses og det brune landskapet blir et faktum. Turen starter i et bokstavelig talt innegjerdet område og slik fortsetter det til ca halvveis ut i etappen. Selvfølgelig med en hensikt om å holde beitedyr adskilt.
Synesvarden landskapsvernområde ble fredet ved Kongelig resolusjon den 17.September 1993. Lyngheia på om lag 14km er fordelt på Time og Hå kommune, hvor mesteparten er i sistnevnte kommune. Området ble fredet for å bevare det jærske beite og myrlandskapet.
Det er mulig å kjøpe fiskekort for de som ønsker det, muligens dette blir solgt på Holmavatnet Misjonssenter?
Hold utkikk, det er mulig å få øye på ulike dyrearter. Det mest vanlige er gjerne hare, rev og røyskatt, men det er mulig å få øye på rådyr og hjort i terrenget, kanskje også en elg?
Det opplyses at i senere tid er observert gaupe streife igjennom terrenget, det hører nok sjeldenheten til.
Det brune og ensformige landskapet bestiges, meter for meter, før vi er på Synesvarden 359 moh. Utsikten fra toppen er storslått 360 graders visning. I nordlig retning dominerer resten av Høg-Jæren med roterende vindmøller og Undheim enda lenger borte. Vestlig er mot vår vakre kystlinje, utvilsomt Norges fineste? Sørlig retning mot Ogna og i øst dominerer som vanlig Urdalsnipa (Bjerkreimsenderen).
Vi skriver oss inn i turboka som ligger i stålboksen ved varden. Vi har litt dårlig til og må tilbake, men kombiner gjerne denne turen med en rundtur innom Steinkjerringa. Turen går tilbake til Veisedalen på samme sti.
Dette er den korteste turen til toppen, og er en tur som er overkommelig for de fleste.
Annonse