Stakken Turistforeningshytte ligger idyllisk til på et høydedrag, like ved Stakkavatnet i Hjelmeland kommune. Hytta er omringet av frodige gressflater, berg- og svære fjellformasjoner samt flere vann – mange av dem ypperlige til ørretfiske i tillegg! Fra Nes og via Viglesdalen er dette en drøy dagstur med tung sekk, men det er enklere adkomst fra Lysebotn. Sett av 5-6 t en vei på den den totalt 17,3 km lange turen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Krevende
Basert på turens lengde og stigning er etappen fra Nes til Stakken via Viglesdalen klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Det er god stigning fra Nes og opp til Viglesdalen, samt videre til «høyfjellet» og over Halvfarskleiva. Husk også at fjellpartiene kan være ekstremt værharde til sammenligning med dalførene lenger nede i terrenget.
Stien er for det meste god og det er gjort tiltak (klopping) for å bevare naturen. Allikevel må en passere enkle partier med ur/steiner, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Noen steder er også stien sørpete, dette vil variere noe fra årstid til årstid. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over.
Turstart & parkering
Parkering på opparbeidet parkeringsplass ved Nes i Hjelmeland kommune.
Fra Sandnes, følg E39 mot Stavanger, og fortsett til ferjeleiet Stavanger – Tau. Fortsett mot Ryfylkevegen 13, skole og idrettsanlegg passeres på høyre side like etter rundkjøringen på Tau. Følg veien langs Bjørheimsvatnet og Tysdalsvatne (Tysdal camping passeres). Følg veien videre mot Årdal og Hjelmeland, men sving av med skiltet avkjørsel til Nes, Lyngheia og Songesand. Følg Rivelandsvegen 638 inn på Valheimsvegen 633 og fortsett til Nes. Gratis parkering.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Hele turen fra Nes til Stakken turisthytte via Viglesdalen er T-merket og skiltet.
- Fra Nes til Viglesdalen Turistforeningshytte
Stien følger en gammel ferdselsåre som er godt tilrettelagt, merket og skiltet. Det er flere spennende naturfenomen og byggverk og utforske på denne turen, blant annet jettegryter, fossefall og bru/vei langs Hia- og Viglesdalsvatnet. Strekningen blir ofte brukt av barnefamilier. - Fra Viglesdalen Turistforeningshytte til Steggjadalen og Slengen.
Turens største samlet stigning står for tur. Det er flere steder fuktig, noe sleipt i fjell- og myrpartiene, men fortsatt oppleves det som god sti, merking og skilting. Stien følger åsen over Benkene, og videre opp i Steggjadalen mot Grytetjørna og Steggjatjørna. Herfra videre opp mot Slengen, der hvor stien slynger seg oppover i terrenget, istedenfor å gå over Uførsdalen. - Fra Steggjadalen og Slengen til Stakken Turistforeningshytte
Traseen over «høyfjellet» og Halvfarskleiva går i et flatt, lettgått og kjekt terreng oppå fjellet – så sant været er fint! En må være spesielt oppmerksom på denne «overfarten», i forhold til de andre, mener jeg. Det er også her godt merket og skiltet. Over fjellet vil en også kunne få øye på «Steinkompasset» langs stien.
Vi vil også legge til at det går bratt ned mot Stakken, og at her må en være forsiktig i fjellsiden om svabergene er våte.
Turen er gått høsten 2016, dato 15-16. oktober.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Aktivitetsmuligheter & informasjon
Aktivitetsmuligheter
Fiske * | Turisthytte * | Toalett * |
Proviant * | Infoplakater * |
* Fiske: Det er gode fiskevann i området. DNT-medlemmer har fritt fiske, andre må løse fiskekort.
* Turisthytte: Stakken – Selvbetjent turisthytte med proviantlager. Ulåst hele året.
* Toalett: Parkeringsplass, Viglesdalen- og Stakken turistforeningshytter.
* Proviant: Proviantlager på Stakken turistforeningshytte.
* Infoplakater: Mellom Nes og Viglesdalen langs stien.
Informasjon
- Adkomst – Sommerrute
Fin sommerrute, men også krevende både med tanke på lengde og stigning. Sett av litt ekstra tid og ikke gå «ut for hardt». Husk også at det kan være relativt mye mer værhardt over «høyfjellet» som strekker seg opp mot 1000 meter over havet.
- Stakken Turistforeningshytte
Selvbetjent turistforeningshytte med 26 sengeplasser fordelt på rom og hems. Hytta har proviantlager og står ulåst hele året. Det er gode fiskemuligheter i vatnene omkring hytta, og medlemskort i STF gjelder som fiskekort.
- Korteste fottur til Stakken Turistforeningshytte?
I sommersesong kan en få bilskyss fra Lysebotn til Nilsebudammen. Kontakte Lysefjorden Turisthytte for mer informasjon. Det tar cirka to timer å gå fra Nilsebudammen til Stakken.
Annonse
Turreferat
I dag er vi en sprek gjeng på tur og Anders, Kay Raymond, Mona, Henriette og jeg står klare på Nes. Været er foreløpig greit, men det er meldt heftig vind, og særlig vil vi måtte kjenne på denne over høyfjellet – det har vært «snakkisen» en stund.
På Nes starter den populære og vell gjennomførte drifteveien, og med synlig skilt og T-merkinger viser den vei oppover i det idylliske og høstkledde dalføret.
Terrenget er vekslende og vi har akkurat passert en skiltet avstikker ned til Hiafossen. Anders går først og peker bort på et skilt lenger oppe i dalføret, – når vi kommer nærmere ser vi at det viser vei ut til noen «Jettegryter», – og klart må vi ut å ta en titt!
Selv om vi er omringet av elveos, fuglekvitter og naturens egen stillhet, kan svære fossefall høres langveis fra. Et skilt med stien bekrefter hva vi hører, det er først Sendingsfossen og litt lenger oppe i dalen kan vi se Hiafossen. Det er flere vakre fossefall og idylliske høler i dalen, men tragiske ulykker har dessverre forekommet her. Den 28.mai 1833 skulle tre gutter ro over Hiahølen, det endte dessverre tragisk da den ene åra knakk. I kirkebøkene vises det til totalt seks omkomne i fossefallet.
Terrenget har frem til nå hatt en enkel, men relativ konstant stigning. Ved Granefossane flater det noe ut før vi kommer til Hiavatnet, og en sti dekket av fin grus fører oss bort til den spektakulære broa. Viglesdalsbrua vitner om et solid fagarbeid, med kraftige og store steinkonstruksjoner kan vi trygt gå over Storåna. Den T merkede driftevegen ble bygget mellom årene 1907 og 1912. Anleggsfolkene var svenske og formålet med veien var å drive sauer til fjells.
Etter hvert som vi kommer oss litt opp fra vannet, får vi en god utsikt innover de svære bøene i Viglesdalen. I eldre dager ble Viglesdalen regnet som en stor fjellgård, og av alle bosatte i Årdal var det gårdbruker Knudt som betalte mest skatt i årstallet 1563 til kirken. I eldre dager har det vært to gårdsbruk og hele ni støler som hørte til Viglesdalen. På elvesletta i Viglesdalen har DNT egen turistforeningshytte. Hoved- og sikringshytta står ulåst og kan brukes året rundt.
Vi har fortsatt en lang vei å gå, og alle er vi spente på vindforholdene over fjellet, så det blir ingen langpause i Viglesdalen denne gang.
Stien fortsetter forbi Viglesdalen og videre inn i dalføret i skiltets retning. Ved Benkene dreier vi opp mot Steggjadalen, herfra videre til Grytetjørna og Steggjatjørna. Terrenget er på nytt stigende, men dette partiet byr på lengst sammenhengende stigning. Fra Slengen går stien opp på høyfjellet, det er nå det begynner…
Vi har lenge kjent på kreftene av vinden, men ikke som nå. Det er heftig vind med opp mot 22-24m/s i kastene over Halvfarsklevia. Svabergene er enda sleipe etter regnværet som nettopp var, så her gjelder det å fote seg riktig – og det særlig ned mot Stakken!
Det er bratt ned til Stakkavatnet, der hvor hytta ligger idyllisk til på et lite høydedrag, så vi oppfordrer til å ta det forsiktig i fjell-lia her.
Etter en lang dag med både bilkjøring og fjelltur, er det alltid godt når kvelden nærmer seg og hytta er nådd. Det er fyr i vedovnen, maten står på kok og straks er vi klare for å spise et bedre måltid – på menyen står viltgryte med reinsdyrskav.
Vi kan høre vinden uler heftig rundt hjørnene på hytta. Vinduene beveger styggelig og det både rasker og river godt i hytta. Da er det ekstra koselig og herlig å sitte inne og slappe av. Vi har det hyggelig sammen og kvelden går med til et godt drøs!
Etter en god natt søvn er vi alle klare for hjemturen. Frokost og rengjøring er unnagjort! Alle har også fått en kaffekopp og to!
Tilbakeveien går i samme fotspor til Nes. Takk for en utrolig kjekk tur-helg sammen!
Annonse