Skålatårnet ble bygget i 1891, og er i dag ei turistforeningshytte med overnattingsmuligheter. I tillegg kan en overnatte i DNTs nyeste hytte Skålabu. Turstart er fra Tjugen ved Loelva, cirka 30moh og motbakken opp byr på Nord-Europas lengste sammenhengende stigning. Det er vid utsikt utover fjorder, isbreer og mektige fjellområder. Sett av 5-7 t tur/retur på den totalt 16,6 km lange turen*.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Merk – Tidsbruk! *
Turen fra parkeringsplass v/ Tjugen til Skålatårnet er å dømme som en ren topptur, det er ingen flate partier og det stiger nærmest konstant opp til toppen. Tiden vil derfor være veldig varierende fra person til person. Det sies at de hurtigste springer opp på rett over en time, mens andre vil bruke vesentlig lengre tid – eller kanskje aldri nå toppen. På infoskiltet ved parkeringsplassen står det at en må regne cirka 4-5 timer på turen opp.
Vanskelighetsgrad – Krevende/Ekspert
Basert på stigningen er turen fra Tjugen v/ Loelva til Skålatårnet klassifisert som Ekspert i vanskelighetsgrad. Stien er god, landskapet er oversiktlig og lengden er innafor kategori Krevende – Allikevel må en på denne turen ikke undervurdere den tøffe stigningen, og det er derfor denne turen havner i kategori Ekspert. Stien er for det meste god og det er gjort gode tiltak (stein-klopping) for å bevare den sårbare naturen. Allikevel må en passere enkle partier med ur/steiner, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Noen steder er også stien sørpete, dette vil variere noe fra årstid til årstid. Over større bekker er det bygget bro.
Det er også værhardt på deler av ruten, slik at værforholdene må vurderes nøye. Husk at det også er store temperaturforskjeller mellom turstart og oppe ved Skålatårnet.
Viktig!
- Husk for all del gode sko – og ikke minst vanntette sko! Da vi gikk turen, midt i høysesongen så vi flere familier som ikke burde gått denne toppturen, etter vår mening. Å sende små barn opp hit på joggesko er ingen god ide, snøen som dekker deler av stien, også i juli måned er svært «råtten og fuktig», og da blir joggeskoene våte. Vi anbefaler fjellsko – også til barna! Og denne fotturen er ikke for alle barn!!!
- På siste del av turen, opp mot toppen står det flere varder langs eggen opp. Vi ble fortalt at en ikke måtte gå på utsiden av disse, men følge stien opp på høyre (sør/øst) side.
Turstart & parkering
Parkering langs Loelva ved Tjugen/Loen, i nærheten av Tjugen Camping i Stryn kommune.
Fra Loen v/ Joker matbutikk (sentrum), sving av til høyre fra Fv 60 og inn på Lodalen. Følg Fv 723 forbi Hotell Alexandra, videre forbi kirken (ikke sving opp til kirken) og følg fylkesvegen langs Loelva. Tjugen Camping passeres på venstre side, og like etter kommer en romslig parkeringsplass til syne på høyre side. Cirka 2,1km fra Loen sentrum.
Parkeringsavgift kroner 50,- (2017). Avgift kan betales per kontant eller Vipps (Vipps kode – 116977).
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Toppturen til Skålatårnet 1843moh regnes for å være Nord Europas lengste sammenhengende motbakke, – og det preges turen av. Til tross for tøff stigning er det vid utsikt innover i dalfører, utover mektige fjell og isbreer. Underlaget veksler mellom skogsparti, frodige gresspartier og ur/steinterreng. Langs deler av stien går også Fosdøla og Skålaelva.
Det er en bro og to grinder på turen, men ingen gjerdeklyver. Landskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig – forutsatt at finværet er på plass! Toppturen er ekstremt værutsatt.
Fra parkeringsplass ved Tjugen (Loelva) til toppen av Skåla er det godt skiltet. Merkingen er det dessverre dårligere med, synes vi. I tillegg savner vi noen «infoplakater» med informasjon og gjerne «Hvor er du nå» på et kart. Min formening er at mange prøver seg på denne turen, uten å være klar over hva de går til – særlig når de også drar med seg små barn.
Kort oppsummert
Er været bra og utsikten god, er du aldri i tvil om hvor du skal gå på denne turen, men kommer uværet kan det bli verre – selv om stien er både bred og godt synlig for de fleste stedene.
Viktig!
På siste del av turen, opp mot toppen står det flere varder langs eggen opp. Vi ble fortalt at en ikke måtte gå på utsiden av disse, men følge stien opp på høyre (sør/øst) side.
Turen er gått sommeren 2017, dato 20. juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Informasjon
- Det er som oftest store temperaturforskjeller i slike høyder, husk å ta med et klesskift samt ekstra varme klær.
- Det er ikke mulig å fylle drikkevann etter Skålavatnet. Ha derfor med en ekstra tom flaske og fyll opp i tilfelle.
- Vær oppmerksom på at det kan forekomme store værforandringer i slike høyder – vær forberedt og pakk med deg det nødvendige turutstyret som kreves til enhver tid for turer av slik art.
- I høyden, og mot slutten av turen er det stor sannsynlighet for at det ligger snø – selv midt på sommeren. Ikke velg joggesko eller andre tursko som ikke tåler fuktighet.
- Start gjerne tidlig, gjerne mellom kl 07.00 og 08.00 for å unngå å bestige Skålatårnet i stekende sol. Husk solbriller og solkrem!
- Det er sau og kyr på beite.
Annonse
Turreferat
Å gå til toppen av Skålatårnet har lenge vært et ønske, men nå er ventetiden over. Det er varmt ute og blå himmel, sola er enda bak fjellene i øst og det er derfor ikke tilfeldig at Bjørn Tore og jeg velger å starte turen kl 07.30. I den skogkledde lia opp mot Fosdalen er det både varmt og lummert, og det uten ei sol som steiker, men tenk og allikevel få gå her i bare t-skjorte og shorts – vi er heldige!
Fra parkeringsplassen krysset vi bilveien og valgte skilting mot «Skåla vei 7,5km» istedenfor «Skålå sti 7,3km». Begge alternativene møtes litt lenger oppe, så her er det bare hva du foretrekker selv.
Igjennom skogen er stien både bred og godt synlig. Vi går igjennom turens siste grind og fortsetter videre opp langs Fosdølånå. Svære fjellkjeder strekker seg langstrakt og danner grunnlag for eventyrlige dalfører – nede i dalføret står vi og beskuer det hele. Stien fortsetter litt lenger opp fra der Skålelva renner ut, og her krysser vi elva på ei solid bro. Landskapet er frodig og grønt, men samtidig også svært sårbart. Vær vennlig og følg de steinlagte traseene.
Det er ikke uten grunn at vi har valgt å starte turen tidlig på morgningen – nei da er det både få turgåere, samtidig som sola ikke steker mot oss i oppoverbakkene.
På veien oppover mot Skålavatnet 1142moh er det gode utsiktmuligheter, og de må både nytes og beskues! Her har en god utsikt blant annet ned mot Loen, Lobukta og videre ut i Faleidfjorden med høye fjell som omkranser det hele.
Bjørn Tore og jeg har nådd Skålavatnet, et krystallklart vann som ligger på hele 1142 meter over havet. Dette er turens siste mulighet for å finne rennende drikkevann – i følge infoplakat ved parkeringen. Alternativt må en smelte snø ved turisthytta, eller ta med nok vann for hele turen i sekken. Bjørn Tore og jeg fulgte flaskene med vann fra Skålavatnet.
Videre fortsetter turen oppover i store mengder snø, hvert fall nok til at stien dekkes flere steder.
Det ble oss fortalt at vi ikke skulle gå på venstre side, altså nord/vestsiden av de store vardene som viser vei opp siste rest av stigningen – og når en ser på kartet forstår en hvorfor. Siste del av turen går i tung snø, men allikevel er det flere steder med steinpartier som er synlige, og det settes pris på opp de siste høydemetrene.
Skålatårnet
Ble bygget sommeren 1891 og de 1,25m tykke murveggene vitner om et massivt byggverk. Tårnet består av to etasjer med tilsammen 20 sengeplasser – turisthytta er av typen selvbetjent.
Skålabu
Ny turisthytte som ble ferdigstilt høsten 2016. Hytta er av typen selvbetjent og står ulåst hele året. Det er 20 sengeplasser også her, men i tillegg finnes det 10 ekstra madrasser. Det er også tilrettelagt med to hundebur.
Bjørn Tore og jeg har en noe travel dag, men å gå fra dette fantastiske stedet som turmål – det byr oss langt imot. Utsikten er helt ubeskrivelig med fjell, fjorder og isbreer så langt øyet kan se – vi vil ikke hjem!
Tilbakeveien går i samme fotspor, men i de partiene med snø akte vi ned på plastposer.
Vi har gått noen turer etter hvert, men turen til Skålatårnet strekker seg høyt opp mot favorittene – synes vi!
Annonse