Rogaland Arboret ble stiftet i år 1972, og er i dag 700 dekar stort med over hele 1500 forskjellige arter av trær og busker. I 1970 herjet det en stor skogbrann i området, og store skogkledde områder ble ødelagt. Med drivkraft og initiativ fra Bjørn A. Stangebye ble området omgjort til hva det er i dag. Sett av 1,5t på den 3,3km lange rundturen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Enkel
I Rogaland Arboret kan en tilpasse turen etter eget ønske. Hele området er tilrettelagt med store og gode grusveier, og det er lite bakker i området. Vi har gått en rundtur som er rett over tre kilometer, og tidsbruken er beregnet ut i fra at en tar seg god tid på runden.
Turstart & parkering
Parkering på opparbeidet parkeringsplass langs Espelandsveien, Sandnes
Fra Cirkle K Ålgård, kjør nordvest på E39 mot Stavanger. Veien følges i 5,4 km, forbi Figgjo og langs elva, før det er skiltet til høyre mot Arboret. Følg skiltingen inn på Espelandsveien langs Bråsteinvatnet. Etter 2,3 km er det tydelig skiltet til parkeringen langs veien. Parkeringsavgift 40,- (År 2020) GPS posisjon N58 48.605 E5 48.834.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
I Rogaland Arboret er det ingen fasit på hvordan en skal gå, det går veier på kryss og tvers, og det er flere infotavler i parken. Det er navn på de forskjellige stiene og veiene i parken som gjør det lettere å orientere seg.
Viktig info!
- Området er tilrettelagt for barnevogn og rullestolbrukere.
- Det er kun sopp og ville bær som kan plukkes fritt i Arboret, annet er fredet.
- Båndtvang for hunder gjelder hele året.
- Følg veier, stier og gresskledde flater for å unngå nedtråkking av planter.
- Sykling er forbudt (unntak er grense veiene Via Bella, Myklabustveien og Vassvikveien).
- Det er forbud mot åpen ild året rundt.
Turen er gått våren 2014, dato 10. mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Rogaland Arboret byr på et vell gjennomført turområde, med en betydningsfull samling av levende trær og busker. I Arboret kan en nyte alle årstidene, vi har vært her i vintermånedene, men denne gang ville vi se Rododendronene i blomstring. Med fokus på å komme oss opp til Rhododendrondalen satte vi i gang.
I 1970 herjet en stor skogbrann i området, hele 500 dekar skog brant ned. Med drivkraft fra blant annet Bjørn A. Stangeby, og andre ildsjeler i nyere tid ble området omgjort til hva det er i dag. I 1972 ble Rogaland Arboret stiftet av Rogaland fylke, sammen med flere kommuner. Vi fortsetter videre på stien fra den blomstrende dalen, det blir naturlignok mange stopp, og en må planlegge med god tid når en først skal besøke dette vakre stedet.
Blant hundrevis av forskjellige trær og busker, kan en vandre i idylliske omgivelser i Arboret. Det finns så mange som 1500 forskjellige arter, fordelt på et område på hele 700 dekar. Med trær og busker fra hele verden er det mye spennende og gå igjennom, både for liten og stor. I dammen svømmer flere ender, og leiter etter mat. Noen flakser opp på land og våger seg bort til et bord, hvor noen har satt seg ned får å nyte nistepakken. Vi fortsetter videre, og like etter står det på et skilt Magnoliahagen. Området er muliggjort av Seabrokers A/S, som i 2004 ga en gave til Arboret. Gressletter med ulike tresorter og busker pryder området, flere benker gir rom for en fin rast med fuglekvitter i bakgrunnen. Det er mye folk i Arboret, og alle aldrer er representert. På vei ned til Skittjørn passeres en betydningsfull person, avbildet på en stein. Arne F. Bryne har vært sentral i den faglige utviklingen i de første tiårene i Arboret.
Videre går vi opp mot kafeteria området, her er normalt åpent på søndager. Det er mulig å kjøpe enkel kaffemat. Vi må dessverre nøye oss med å ta en titt inn vinduet siden det er stengt på lørdager.
Arbeidet i Arboret er viktig, både for rekreasjon, forskning og undervisning. Turen går videre til parkeringsplassen, og en flott og opplevelsesrik tur er over. God Tur!
Annonse