Ørsdalsvatnet – Kajakktur i Bjerkreim kommune

Ørsdalsvatnet - Kajakktur i Bjerkreim kommune

Ørsdalsvatnet rundt i kajakk var en fantastisk kulturhistorisk “reise” mellom nedlagte fjellgårder og nedlagte sagbruk. Noen få har gått rundt dette vatnet i senere tid og jeg tror ikke veldig mange har padlet Ørsdalsvatnet rundt i kajakk heller. Vi startet i vestlig ende og padlet inn mot Ørsdalen i øst. Mat og kaffe ble inntatt på Dyrskog blant beitende sauer og flott natur. Ørsdalsvatnet er 16,5 km langt og flere av de nedlagte fjellgårdene som Kleppali, Landsdal og Dyrskog er fullt mulig og besøke til fots. Vi brukte ca. 8 t tur/retur inkludert pauser langs Ørsdalsvatnet. Totale lengde 32,5 km.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
Bjerkreim
8 t
Rundtur
32,5 km
rundtur
64 moh
Ørsdals-
vatnet
0 m
stigning
Våtsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende

Å padle Ørsdalsvatner er noe en definitivt kun gjør dersom værmeldingene og det faktiske været “spiller på lag”! Det langstrakte vatnet kan virkelig “trylle” idyll over til et heftig bølgeskvulp hvor toppene blir hvite innen kort tid.

I tillegg er lengden på vannet 32,5 km. Det er viktig å beregne nok tid, inklusive pauser. Vi brukte ca. 8 timer inkludert pauser. Ha med nok mat.

 

 

Turstart & parkering

Ørsdalsvatnet - Parkering på Odlandstø i Bjerkreim kommune

Parkering før ferjestøa på Odlandstø i Bjerkreim kommune.

Parkeringsplassen brukes av båtfolk, hyttefolk og turgåere. Vis hensyn og parker fornuftig så er det plass til alle. Veibeskrivelse fra Vikeså, følg E39 sørover og ta av til venstre ned mot Byrkjemo og Bjerkreim sentrum. Kjør over bro og sving til venstre mot skulen og kirka. Følg vei 110 mot Odland og videre til parkeringsplass ved Odlandstø. GPS posisjon N58 35.739 E6 07.256.

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Fra Odlandstø er det god tilkomst til Ørsdalsvatnet.
Vi padlet på østsiden inn til Ørsdalen. Deretter på solsiden langs vest med fjellgårdene Dyrskog, Landsdal og Kleppali på hjemveien.

Det er flere gode muligheter for et “strandhogg”, men også flere stupbratte fjellsider rett ned! Det kan være lurt å holde litt avstand i forhold til rasfare!

Anbefaler et besøk innom de nedlagte fjellgårdene.

Ørsdalsvatnet - En padlevei unnagjort!


Turen er padlet sommeren 2013, dato 5. juli.

Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Ørsdalsvatnet rundt i kajakk har vært planlagt lenge, tidspunktet for gjennomføringen har vært litt uvisst. Jeg er så heldig at vi har to kajakker til utlån på arbeid (K.LUND Offshore as) igjennom bedriftsidrettslaget vårt. Betingelsen for utlån er at vi har tatt grunnleggende “Kajakk-sikkerhetskurs”. Kurset ble avholdt hos Ryfylke Kajakk i Lundsvågen, her lærte vi hvordan vi skulle forholde oss til eventuell kantring i tillegg til å komme seg tilbake i kajakken etter en har vært uheldig og kantret. Forskjellige tekniker for riktige bevegelser ble øvd på og etter 4-5 t effektiv kurs hadde vi lært mye som er blitt tatt med videre i lærekurven. Etter å ha øvd litt bestemte Leidulf og jeg oss for å padle vakre Ørsdalsvatnet.

Ørsdalsvatnet - Vi passerer raskt M/K Ørsdølen

Turen starter fra parkeringsplassen ved Odlandstø, etter bagasjen er fordelt og forseglet i vanntette beholdere er det tid for å starte det kulturhistoriske eventyret langs det 16,5km lange vatnet. Jeg hadde planlagt å padle sørsiden først hvor også M/K Ørsdølen ligger ved kai. Forholdene var perfekte, vindstille og vatnet var så klart at vi nærmest kunne speile oss i det, akkurat som værmeldingen viste. Vi padlet forbi Sagje som er et flott lite hyttefelt like inn forbi Odlandstø. På turen videre ser vi bygningene som tilhører Kleppali og Landsdal på andre siden av vatnet.

Ørsdalsvatnet - Vi er kommet til Lauperak

Ved Lauperak skifter været litt om og vi kan merke økningen i vindstyrken, lengre inn mot Ørsdalen er bølgene hvite på toppene og enkelte bølgetopper er godt opp mot 40cm i høyde. Vi dropper pausen ved Lauperak og fortsetter videre mot Ørsdalen. Vi har vind i ryggen og hastigheten er relativt høy. Omringet av svære fjellsider padler vi østover mot brygga i Ørsdalen.

Ørsdalsvatnet - Vi tar en velfortjent pause på brygga i Ørsdalen

Vi opplevde siste etappe fra Lauperak litt utfordrende, spesielt når vi skulle krysse vatnet for å komme til brygga i Ørsdalen. Vi hadde hele turen hatt bølgene med oss men, nå skulle vi plutselig få bølgene inn i siden noe vi absolutt ikke hadde trent på. Samtidig krysset vi midt utpå vatnet noe som også medførte større risiko enn å kantre bare noen få titalls meter fra land. Fremme ved Ørsdalen setter vi oss til ved brygga og nyter utsikten til en kopp kaffe. At vi faktisk hadde gjennomført det føltes godt, nå gjenstår bare hjemturen i motvind. Vi ønsket heller å bruke lengre tid ved Dyrskog så derfor ble besøket i Ørsdalen litt kort.

Ørsdalsvatnet - Vi passerer ved Kalveskog

Pakket og klar fortsetter eventyrreisen på andre siden av vatnet, heldigvis har vi nå kontroll over bølgene og kan bryte av disse i fronten av kajakkene. Å padle langs vannkanten føltes trygt og godt helt til vi nærmet oss Skræmefjellet, her svarte fjellsiden med å momentant sende tilbake bølgene slik at vi nærmest ble tvunget ut mot senter av vatnet. Like før Dyrskog ser vi sagbruket som ligger ved Lindnes, sagbruket tilhører fjellgården Dyrskog og er driven av et stort vannhjul fra Lindånå. Saga er bygget i år 1987 da den forrige brant ned i år 1981 av ubudne gjester som var uforsiktig med ilden.

Ørsdalsvatnet - Vi går innom på Dyrskog

Fremme ved Dyrskog drar vi kajakkene på land like i nærheten av brygga som M/K Ørsdølen legger til. Fotturen opp de knappe 80 høydemetrene fra brygga til fjellgården får følelsen tilbake i beina. Vi er omringet av gjestmilde sauer som mer eller gjerne kommer bort for å hilse på mens vi tilbereder litt mat ved fjellgården. Utsikten ut mot innsjøen og over til Lauperak er fantastisk, jeg vil nesten strekke meg så langt og kalle dette for Norges fineste kjøkken? Sola skinner opp og skydekket som har fulgt oss et stykke ser ut til å forsvinne. Fjellgården Dyrskog ligg ca 80 høydemeter opp fra Ørsdalsvatnet og er plassert på solsiden. Gården har vært eid under samme slekt siden år 1630, siste eier flyttet fra gården i mai 1975. Gården ble brukt hver sommer frem til år 2000. Det finnes over 200 frukttrær på eiendommen, for det meste epletrær som det er hele 35 forskjellige sorter av. Dyrskog har mottatt Kulturlandskaspris i år 1991 for godt vedlikehold av kulturlandskapet. Det er fult mulig å besøke fjellgården til fots fra Berland eller Spødavoll, sistnevnte er registrert på denne siden. Søk etter “Dyrskog” i søkefeltet.

Ørsdalsvatnet - En padlevei unnagjort!

Turen må videre og mette ble vi etter en god porsjon turmat. Ferdig pakket fortsetter turen mot neste stopp som er Landsdal, dette er virkelig en perle langs Ørsdalsvatnet. Gården Landsdal ligger lunt til ca 50m over Ørsdalsvatnet. Gården ble fraflytta i desember 1967 og utmarka på ca 2000 mål ble solgt til nabogarden Berland. De siste eierne av gården hadde geiter og leverte melka til meieriet på Vikeså. Bygningene og innmarka på ca 300 mål blir i dag brukt til feriebolig og sommerbolig.

Like i nærheten ligger også gården Kleppali lunt til blant fjellknauser ca 80m over Ørsdalsvatnet. Gården ble fraflytta på samme tidspunkt som Dyrskog, nemlig mai.1975. Gården har ei nyere brygge fra år 1960, den forrige brygga ligger ca 3-400m lengre inne og forholda her er svært bratte. Det kunne ta opp mot en hel dag og frakte 1tonn gjødsel eller kraftfor med hest og slede. Fra ny brygge og opp til gården er det ca 1km i distanse. Hovedhuset på gården er fra 1863 og løa fra 1926. Etternavnet Kleppali finnes i dag kun i USA, Viljen (1853-1937) hadde 4 døtre og 1 sønn, det var kun sønnen Alfred som voks opp. Han valgte å flytte til USA. Vi hadde i utgangspunktet tenkt å stoppe ved brygga og spasere opp til Kleppali men, etter å ha hvilt oss litt nede ved brygga valgte vi og padle videre mot Odlandstø.

 

NB!
Selv om Ørsdalsvatnet “bare” er et vann kan værforholdene mellom fjellsidene være ganske ekstreme. Vatnet er langt og bølgene får “tid” til å bygge seg opp. Husk og kontroller værmeldingen nøye før start. Enkelte strekninger langs ferden er hardere enn andre. Vi var heldig tross alt med kun 30-40cm bølger på det verste.

I tillegg ønsker jeg å nevne en gang til at hvis du ikke har mulighet eller rett og slett ikke ønsker å padle vatnet er det fult mulig å besøke Kleppali, Landsdal og Dyrskog til fots. Lauperak har bilvei. I tillegg tar M/K Ørsdølen søndagsturer fra Juli til August.

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *