Norge på Tvers – En populær og overkommelig ekspedisjon. Fotturen går i et variert landskap 63⁰ nord i Trøndelag fylke. Flere turisthytter, idylliske vann og tjern samt frodige myrpartier er å oppleve på denne etappen – for å nevne noe. Det er stinettverk mellom turisthyttene, i tillegg er traseen godt merket og skiltet. Sett av 8 dager en vei på den den totalt 155,5 km lange turen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Ekspedisjon
Norge på tvers blir klassifisert som en ekspedisjon. Turen består av en lang rute sammensatt av åtte dagsmarsjer i kategoriene krevende og ekspert (nasjonal merkestandard). Det er stedvis mye gjørme og myr, og flere elver må vades. På denne turen er du innom fire forskjellige kommuner, alle i Trøndelag fylke. Ruten er godt merket, spesielt om du følger DNT sitt løypekart. Vi valgte å gå utenom løypenettet de siste to dagene pga mye myr. Den løypen vi valgte i slutten er ikke merket og stien er gjengrodd og vanskelig og finne med mindre man går etter GPS spor.
Ankomst
Turen starter ved Vækterstua i Stugudalen. Man tar fly til Værnes. Fra flyplassen går det direkte buss til Vækterstua (sjekk ruter atb.no) noen få ganger i uken. Vi rakk ikke direkte bussen, men det går andre busser. Da må man bytte buss i Selbu. Spør gjerne bussjåførene, de er svært hyggelige og behjelpelige!
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Løypen er godt merket og skiltet mellom turistforeningshyttene. Merk å skille mellom vinterløyper og sommerløyper!
Kort oppsummert – Turen går i et variert og spennende terreng. Først vandrer man i vakre Sylanfjellene før man kommer ned langs Nessjøen. Videre går løypa over i store skogs- og myrområder.
Viktig!
- Vårt GPS-spor nedenfor går utenom DNT-merket løypenett for dag 7 og 8. Dette fordi det var svært vått og myrlendt.
- Telt og turisthytter, vi har valgt å sove i telt, men det er hyttenettverk satt i system for hver etappe – en kan selvsagt sove på disse om ønskelig.
Turen er gått sommeren 2017, dato 12-19. august.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Dag 1 – 18,3 kilometer
Vi starter turen ved Vækterstua. Turen begynner i bjørkeskog og går slakt oppover. Vi kommer over tregrensen og krysser ei elv som vi vader over. Turen bærer så videre oppover. Når du møter på riksgrensen finner du en fin varde som er malt gul i bunnen. Vi krysser et gjerde og er over i Sverige. Vi har utsikt mot store fjell og vandrer i vakre Sylan. Etter en stund deler stien seg. Du kan velge å gå ned langs et vann, eller over fjellet. Vi har regn og vind, men velger allikevel og gå over fjellet for å nyte den vakre utsikten. Etter en lang fjelltur på 18 km kommer du ned til tregrensen igjen og møter på en vei og et nytt riksgrenseskilt. Turen i Sverige er over og vi velger å slå leir ved et vann rett ved grensen.
Dag 2 – 17,9 kilometer
Turen i dag starter på sti som krysser en vei med jevne mellomrom. Man kan velge og følge bilveien til Nedalshytta, men vi velger stien. Etter Nedalshytta bærer det bratt oppover. Det er lagt ut klopper og de har til og med bygget en trapp. Vi møter på reinsdyr og blir super begeistret. Når man har kommet seg opp og rundt det første fjellet begynner autostradaen langs Nessjøen. Her går kilometerne fort unna. Vi velger å slå leir på en øy som ligger mellom to elver. Her har vi vakker utsikt mot vannet og fjellene.
Dag 3 – 23,8 kilometer
Dagen starter selvsagt med en elvekryssing da vi sover på en holme, men når vi har krysset over elva, som ikke er særlig dyp, så fortsetter vi på kloppene langs Nessjøen. Vi kommer ned igjen til tregrensen og vandrer over en hengebru. Fra hengebrua er det bare 2 km til Storerikvollen. Der tar vi en god lunchpause før turen går videre i fint og slakt bjørketerreng.
Dag 4 – 22,5 kilometer
Etter 4 kilometer kommer vi til en parkeringsplass. Her kan man parkere om man skal på dagstur til Ramsjøhytta. Stien fra parkeringen og opp til hytta består av gjørme og myr.
Videre vandrer man over Ramskaret før det bærer nedover mot Szulchhytta. Vi campet 300 meter fra hytta.
Dag 5 – 16 kilometer
Dette ble en kort dagsetappe, men lett var den ikke. Den starter med elvekryssing i regnværet. Det bærer så en del oppover i gjørme, over et fjell og ned igjen i gjørma. Gjørma gjør det tungt å gå. På denne etappen må du passe på å være forsiktig, slik at du ikke sklir. Vi treffer igjen to damer som går har gått fremføre oss hele veien. For hun ene har etappen endt med brudd i ankelen.
Vi diskuterer ruten med folk vi treffer på Prestøyhytta. Det er ingen som anbefaler å følge DNT sine merkede stier da det er mye myr. Vi blir enige om at vi skal legge om ruten for å unngå de verste myr partiene, så slår vi opp teltet for natten.
Dag 6 – 22,7 kilometer
Etappen fra Prestøyhytta til Kvitfjellhytta er fin. Stiene er tørre og solen skinner. Etter fire timer i nydelig skog er vi fremme. Etter Kvitfjellhytta velger vi å ta av stien. Vi går etter GPS`en til en grusvei. Området består av vide skoger og mye myr. Vi treffer på en albino elg, noe som er veldig stas å få sett!
Dag 7 – 23,6 kilometer
Dagen starter med vandring langs vei. Vi tar så av veien og skal over et fjell, men roter oss litt bort. På denne etappen er det ikke lurt å følge GPS sporene mine. Når du kommer til Svarttjørna, så må du gå over Litlfjellet. Hvor vi gikk var det altfor bratt, så vi måtte snu og gå opp igjen.
Stien går over til grusvei og grusveien over til asfalt. En bil stopper opp med oss og spør om vi vil sitte på det siste stykket. Men vi kan ikke jukse, så vi vandrer videre. Når vi kommer til sivilisasjonen etter en uke på fjellet, blir første stopp matbutikken. Etter et bedre måltid går vi noen kilometer til på veien før vi finner en fiskeplass hvor vi slåt opp teltet. Vi har nydelig utsikt til elven.
NB! Dette er en lakseelv, så man må ta hensyn til de som fisker!
Dag 8 – 10,6 kilometer
Dagen i dag består bare av asfalt. Der er en transport etappe som går til Stjørdal sentrum. Fra sentrum kan du ta buss til flyplassen, men vi velger å vandre. Det er ikke så langt. Turen blir avsluttet med et bedre måltid på flyplassen.
Takk for en flott tur sammen! 🙂