Migaren – Via Ferrata ved Jøssingfjorden

Migaren - Via Ferrata ved Jøssingfjorden

Ikke klatret en Via Ferrata løype før? Da er løypa Migaren innerst i Jøssingfjorden et godt alternativ. Dette skal være ei nybegynner-løpe, og turen er overkommelig for de fleste, men allikevel skal en være klar over at det er både bratte og luftige partier her også, i tillegg til at en må under et fossefall. Selve Via Ferrata løypen er 400 m lang. Sett av 1,5 t på den totalt 1,4 km lange rundturen.

 

 

Rogaland
Sokndal
1,5 t
rundtur
1,4 km
rundtur
140 moh
høyste
punkt
189 m
stigning
fjellsko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel

Det er bare å fortelle først som sist; Vi har lite klatreerfaring i Via Ferrata løyper, og derfor hadde vi med en kyndig person på dette området. Det har blitt oss fortalt at dette skal være en enkel løype som passer nybegynnere, og slik opplevde både Hedi og jeg denne løypen, altså en bekreftelse fra to nybegynnere. Men en skal være klar over at det også her er luftige partier, våte steiner, sleipe wirer, sørpete underlag og bratte stup hvor en går på luftige kanter. Det skumleste partiet var for oss kryssingen av fossen, en må kle seg i vanntette klær, eller å akseptere og bli gjennomvåt.  I tillegg må en alltid ha klatresele, hjelm og Via Ferrata-slynger, og selvsagt ha klatreerfaring, eller gå sammen med noen som har dette.

Selve fotturen er lettgått og veksler mellom grusvei, asfalt og sti igjennom lia ned til bilveien igjen. Siste rest, altså like etter at Via Ferrata løypen er ferdig klatret, må en igjennom noe ur, men ellers er stien her god å følge, i tillegg er den rødmerket.

OPPDATERING – ÅR 2020
– Nå er Migaren oppgradert, sertifisert og klar for bruk igjen (mai 2020). Både booking av Migaren og ev. leie av utstyr fås ved henvendelse til oss (post@magmageopark.com eller cathrine@magmageopark.com). Vi har også sertifiserte guider hvis noen ønsker guide i vår Via Ferrata.

 

 

Annonse
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kobiner en fottur med klatretur

 

 

 

Turstart & parkering

Fladen - Parkering i Jøssingfjorden

Parkering ved Helleren innerst i Jøssingfjorden – Sokndal kommune.

Fra Nærbø følg Rv44 (Fv44) langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og ned til Eigersund. Fortsett igjennom sentrum og ut via Årstaddalen mot Sokndal kommune og sentrum. Følg Fv44 også igjennom Sokndal og videre ut mot Titania, men følg veien og sving ikke av mot Titania. Fortsett igjennom tunnel mot Jøssingfjorden, og ned de små hårnålsvingene like før parkeringsplassen ved det gamle kraftverket. Følg skilting til Helleren. GPS posisjon N58 19.748 E6 21.367.

 

 

Turbeskrivelse

Rundturen deles inn i tre etapper, se info for merking og skilting for hvert punkt.

  1. Fra parkeringsplassen til Via Ferrata start
    Gå over trebrua som krysser bekken, denne er like etter at en har svingt av fra bilveien, bare på motsatt side. Følg grusveien oppover mot hårnålsvingene en nettopp har kjørt ned. En kommer ut i første hårnålsving, altså på veien opp fra Jøssingfjorden, fortsett til fots igjennom denne, og i sving nummer to starter Via Ferrata løypa. Her vil en se wiren komme ned fra fjellsiden, et infoskilt og ei tavle av tre en må krysse / gå igjennom.
     
  2. Migaren – Via Ferrata løype
    Det er på en måte umulig å gå «feil» her, fordi en alltid skal være sikret med Via Ferrata-slynger til wiren, og denne wiren er festet til fjellsiden helt rundt. Det har blitt oss fortalt at selve klatreetappen er på cirka 400m.
     
  3. Fra Via Ferrata løypen og ned til parkeringsplassen
    Følg tråkk og sti ned til ur-området, her kan en støtte seg til en wire som fører nedover. Bjørketrær er rødmerket og stien er for det meste god å følge etter ur-området. Siste lille rest av turen går på asfaltert vei tilbake til parkeringsplassen.

Det er oversiktlig og enkelt å finne frem i dette turområdet.

Migaren - Via Ferrata ved Jøssingfjorden

Turen er gått høsten 2017, dato 19. mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Annonse
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kobiner en fottur med klatretur

 

 

 

Kart & GPS spor

 

 

Informasjon

  • Husk at du selv er ansvarlig for å kontrollere løypen underveis og ta nødvendige vurderinger.
  • En må ha Klatresele, Hjelm og Via Ferrata-slynger for å kunne gå denne turen. En bruker vanlige fjellsko, gjerne noen med godt grep! Det er ingen utleie av utstyr på stedet.
  • En bør ikke gå Via Ferrata løypen om det nettopp har regnet og fjellet er fuktig.
  • Har du lyst til å gå guidede turer? Ta kontakt med Magma Geopark (www.magmageopark.com)
  • Gå alltid sammen med noen som har erfaring med klatring / Via Ferrata.

 

 

Turreferat

Ei Via Ferratta løype er som oftest bratt og følger fjellkanter, det gjør også Migaren innerst i Jøssingfjorden. Hele fjorden og videre innover i dalen er omringet av høye fjellsider, flere av dem stupbratte og umulige å bestige. Til gjengjeld gir de «bestig-bare» en enorm utsikt! Det er skogkledd godt opp i fjellsidene, og det gjelder også for Via Ferrata løypen, flere steder har bjørka rotet seg her. Utsikten, særlig når en har kommet seg litt opp i høyden er upåklagelig!

Via Ferrata løypa Migaren hadde vi både sett og hørt om, men ingen av oss hadde klatret den. Litt på sparket, og med initiativ fra Bjørn Tore bar det i vei, en sen fredagskveld. Vi stod klare, og ferdig påkledd med utstyr kl. 18:30 nede i Jøssingfjorden.

Migaren - Vi startet i Jøssingfjorden

Turen starter med å gå opp til andre hårnålsving fra bunnen av Jøssingfjorden, turen opp hit veksler mellom grus- og asfaltvei. Det er satt opp skilt i fjellsiden, og startpunktet er relativt lett å få øye på.

Migaren - Bjørn Tore trives godt i høyden

Det har blitt oss fortalt at dette er ei enkel og grei nybegynner-rute, men til tross for dette er det godt å ha med Bjørn Tore som er en dreven klatrer. Men, en skal være klar over at det også her er luftige partier, våte steiner, sleipe wirer, sørpete underlag og bratte stup hvor en må gå på luftige kanter. Vi har på oss både klatresele, hjelm og Via Ferrata-slynge. Det er to slynger med krok på disse, og en skal alltid være tilkoblet wiren i fjellsiden til enhver tid – begge når en går fra «festepunkt til festepunkt».

Migaren - Fossefall må krysses

Det skumleste partiet, synes jeg vel og merke, var kryssingen av fossen. Om en vil unngå å bli «søkkvåt», må en kle seg i vanntette klær, og aller helst ha ei hette som går over hodet med hjelmen på. I tillegg vil vi bemerke at det er ikke «bare til å gå» igjennom denne fossen, en må nemlig skifte plass på slyngene en eller to ganger fordi wiren er forankret til fjellet her, så det nytter ikke og «gå fort» forbi.

Migaren - Vi koser oss med god utsikt

Utsikten underveis i Via Ferrata løypen er upåklagelig!
Skodda som vi var omringet av er på vei bort, og de svære fjellsidene som ruver ovenfor Jøssingfjorden har kommet til syne. Bjørketrær «spretter» opp over alt, ja til og med i fjellsiden her hvor vi står er det frodige partier med gress og trær, – midt i den blankskurte fjellveggen. Bjørn Tore tar en hvil mens han venter på oss.

Migaren - Heidi klatrer ned mot slutten av løypa

Det er på enkelte strekninger kun wiren en har til å holde seg fast i, og her klamrer Heidi seg godt fast – nedenfor er det stupbratt!

Via Ferrata løypen er cirka 400m og vi er ved veis ende. Rundturen går ned og over ura, videre inn i tett bjørkeskog, men trærne her er godt rødmerket. Følg bilveien ned til parkeringsplassen ved Jøssingfjorden igjen.

God klatretur! 

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *