Melands Grønahei er å finne i naturskjønne Hjelmeland kommune, og letteste adkomst til hytta er fra Kleivaland. Turen går i et spennende og variert terreng hvor en blant annet går gjennom den freda Øyestølsmyra og spektakulære Ritlandskrateret, og videre forbi flere flotte støler som pryder terrenget. Sett av 3,5 – 4 t en vei på den den totalt 11,2 km lange turen.
NYHETSBREV
Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.
Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!
* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.
Vanskelighetsgrad – Krevende
Basert på turens lengde og stigning er turen fra Kleivaland til turisthytta Melands Grønahei klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god, men flere steder veldig sørpete og fuktig – dette vil selvfølgelig variere noe fra årstid til årstid. Noen steder er det gjort gode tiltak (klopping) for å bevare naturen, men vi savner bedre stier igjennom naturreservatet.
En må en passere enkle partier med ur/steiner, – husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. Det er grinder på turen, men ingen gjerdeklyvere. Landskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig. Det er etappevis høy stigning på turen.
Turstart & parkering
Parkering på Kleivaland i Hjelmeland kommune.
Fra Tau Fergekai – Følg Ryfylkevegen og Rv13 i 45 km, helt til du kommer til rundkjøring ved Hjelmeland Fergekai. Ta første avkjørsel i rundkjøringen og inn på Fv660 i Hjelmeland. Etter 17 km kommer du til et kryss hvor det er skiltet til høyre mot Kleivaland, sving inn her og følg veien til endes. GPS posisjon N59 14.184 E6 23.060.
Annonse
Takk til våre samarbeidspartnere
Turbeskrivelse
Hele turen er T-merket og skiltet. Det er ei stor oppslagstavle ved parkeringsplassen på Kleivaland. Vi velger å dele opp beskrivelsen i tre;
- Fra Kleivaland (parkeringsplass) til Øyestølmyra Naturreservat
Følg grusvei opp mot Øvrabø, ved informasjonsskiltet. Gå ikke over brua, da går en mot Trodla-Tysdal. Ved Øvrabø, gå igjennom tunet (2 grinder) og opp mot skogsbeltet i nærheten av Kleivalandsåna. Følg tydelig sti og merkinger igjennom skogen og opp mot Lølia og Øyestølmyra Naturreservat. - Fra Øyestølmyra Naturreservat til Bjørnabu og Stropastøl
Det er tydelig sti igjennom naturreservatet. Ved Øyastøl er det bro over bekken, og det er her stiskillet opp til «utsiktspunktet» til Ritlandsskaret er. Følg sti opp igjennom kulturlandskapet – steingarder passeres på etappen. Det stiger bratt opp til både Bjørnabu og Stropastøl.
- Fra Stropastøl til Melands Grønahei
Stropastølsvatnet (740 moh) passeres på nordsiden, det er tydelig og god sti. Fortsett opp Austmannsskardet og videre mot Raudkleiv. Videre i relativt flatt, åpent og lettgått «høyfjellsterreng» – vekslende mellom gressflater og fjellpartier. Siste etappe, cirka 800-1000 m går mer eller mindre på fjellgrunn, og noen steder «ser en ikke stien», naturligvis… Men, det er fortsatt godt merket!
Turisthytta Melands Grønahei er av typen selvbetjent og har proviantlager. Det er totalt 22 sengeplasser fordelt på tre rom og hems. Hytta står ulåst hele året.
Turen er gått høsten 2017, dato 4. – 5. november.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.
Kart & GPS spor
Annonse
Turreferat
Fem turglade mennesker står klare på parkeringsplassen på Kleivaland en lørdag tidlig i November. Flere av oss har vært her før – men da for å gå til Trodla-Tysdal. I dag går turen til Melands Grønahei, og her er det ingen av oss som har vært før. Turen starter på grusvei, og forbi garden Øvrabø, før det bærer videre i terrenget. Vi følger en gammel stølsvei gjennom bar- og løvskog langs Kleivalandsånå til vi kommer til Øyastølsmyra. På grunn av sine sjeldne plantesamfunn er myra fredet som naturreservat.
Her var det mest sannsynlig en meteoritt som traff grunnfjellet for mange millioner år siden – og Ritlandskrateret ble til. Krateret er ca. 2 km i diameter, og 350 meter dypt. Det står skiltet mot et utsiktspunkt over Ritlandskrateret, men hit får vi gå en annen gang. Videre passeres elva på bro før det går bratt oppover Finnanslia – hvor mosen dekker både steiner og trær. Vi passerer Ottestølen, og lår- og leggmusklene får hvile litt når det flater ut forbi vakre Bjødnabu.
Så bærer det på ny oppover, og snart ligger nok en støl foran oss. Stråpastølen passeres og elva krysses. Vi fortsetter videre langs Stropastølsvatnet før det bærer bratt oppover Austmannskaret. Nå er det meste av høydemetre unnagjort og resten av turen går i et nydelig høstfarget høyfjellsterreng. Vi passerer gamle stølstufter på Raudkleiv, før Siri sjokkerende klarer å få en HEL fot til å forsvinne nedi myra – noe som selvfølgelig setter fart på lattermusklaturen hos oss alle!
Siste del av turen går på grunnfjellet til vi omsider er fremme ved dagens turmål. Kjell Arild og jeg skal sove i telt, vi finner en egnet plass med passe avstand fra hytta og slår opp teltet før vi går inn til de andre. I hytta er det lite varme å skryte av, så her er «førstepri» å få varme i hytta! Gradestokken stiger gradvis oppover, og vi kan endelig begynne på matlagingen. Vi har nemlig med oss hjortekjøtt, og er klar for å lage et skikkelig festmåltid! Resten av kvelden går blant annet med på å spille «kast grisene» og å le av tørre vitser fra vitseboka Siri har tatt med.
Stemninga er god på Melands Grønahei, men det kommer en dag i morgen, og sengene må etter hvert inntas. Etter en god natts søvn spiser vi en god frokost – takk Siri for de deilige karbonadene du hadde med! Så gjør vi unna hyttepliktene før vi litt vemodige starter på returen. Det er alltid litt «kjibt» å gå mot slutten av slike kjekke turer. Vi følger samme rute tilbake, men opplevelsen blir allikevel en helt annen. På tilbakeveien får vi nemlig både strålende sol, snø, hagl og regn – men vi er like blide likevel. Tusen takk for turen!
Annonse